Koračati stazama koje se u dubinama ispod Visokog, a zovu se Tuneli Ravne 2. Staze se samo šire i otvaraju nove mogućnosti je pravi izazov za sve avanturiste.

Uvijek se pri novom odabiru vuče staro pitanje: Da li je to ona prava staza?

Ono što ih odlikuje je savršenstvo izgradnje i zdravstveni efekti. Ujedno, to su oni elementi koji danas predstavljaju misteriju za svijet. Neki potvrđuju, neki pobijaju, ali činjenica je da boravak u tunelima ispod Visokog je itekako lijepa avantura koja odmara i dušu i tijelo. Kako Cronin davno reče: „Život nije širok, ravan tunel bez prepreka kroz koji putujemo neometano, već labirint prepun staza, kroz koji se moramo probijati, izgubljeni i zbunjeni, svaki čas suočeni sa slijepom ulicom.

Mreža prolaza, raskrsnica i podzemnih voda koji su ne tako davno od lokalnog stanovništva proglašeni za „prirodnu pećinu“. Danas su otkopani i prohodni. Zamisli čuda, nisu prirodna pećina. Prostiru se na nekoliko desetina kilometara. Interesantno je da udaljenost od ulaza do Bosanske piramide Sunca je 2,9 km. Unutar tunela vidljiva su dva kulturna sloja:
-sloj nastao od graditelja prije više od 12000 godina i
-sloj kojima su tuneli zatrpavani prije 5000 godina.

Tuneli Ravne 2 su nasigurnija lokacija na planeti i omogućava zaštitu zdravlja i revitalizaciju tijela. Unutar labirinta ne postoje negativna zračenja, a sama cirkulacija je izvanredna i postignura različitim visinama stropova koji su uzrokovali i prirodnu ventilaciju. Nagib tunela je 1,5 stepen i omogućava finu drenažu vode. Koncentracija negativnih jona, koji čiste atmosferu od bakterija i virusa, je nekoliko desetina viša od prosječne i to objašnjava blagotvoran utjecaj tunela na ljudski organizam.

Cijeli članak pogledajte na linku. 

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


1 Comment

Posjetite Visoko - domacin.ba · 22. Septembra 2021. at 13:16

[…] TUNELI RAVNE 2 – ŠETNJA I ISTRAŽIVANJE STAZA KOJE SE PROSTIRU ISPOD VISOČKIH PIRAMIDA […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.