Travnjak prije zime traži određenu pripremu. U želji da se unaprijedi proizvodnja stočne hrane na travnjacima i livadama poduzimaju se razne tehničke i agrotehničke mjere. Prva u nizu agrotehničkih mjera je đubrenje.

Travnjačke površine predstavljaju vrijedne krmne resurse za stočarsku proizvodnju zbog čega je uz ekološki izražen i njihov ekonomski značaj. U želji da se unaprijedi proizvodnja stočne hrane na travnjacima i livadama poduzimaju se razne tehničke i agrotehničke mjere. Prva u nizu agrotehničkih mjera je đubrenje.

Radi dovođenja travnjaka u što bolju kondiciju i osiguravanja kvalitetne krme u narednoj godini gnojidbu je potrebno započeti već krajem ljeta ili početkom jeseni. Taj period je optimalan zbog povoljnog sadržaja vlage potrebne da se granule đubriva otope. Otapanjem se i iz njih oslobode hraniva koja će usvojiti korijen biljke. Usvojena hraniva biljkama su neophodna radi lakšeg preživljavanja nepovoljnih zimskih uvjeta. Ali i radi stvaranja zalihe hraniva koja će se iskoristiti za brži proljetni porast zelene mase u narednoj sezoni. 

Značajna uloga kalijuma i fosfora u đubrenju travnjaka

Karakteristika đubriva koja se primjenjuju za đubrenje travnjaka prije zime je pojačan sadržaj kalijuma i fosfora, a nizak sadržaj azota.

Kalij je hranivo koje biljke zahtijevaju u znatnoj količini jer je upravo on specifični aktivator enzima i elektrolita. Time zauzima ključnu ulogu u fotosintezi, transportu asimilata, metabolizmu azota i procesima skladištenja rezervnih tvari. Također je važan jer pospješuje otpornost i tolerantnost biljaka na patogene kao i na stresne vremenske prilike kojima su travnjaci i livade izloženi tokom zimskog perioda.

Ništa manje važno i potrebno hranivo u prihrani travnjaka i livada pred zimu je fosfor. Njegova nezamjenjiva uloga u procesu tvorbe bjelančevina, te jačanju podzemnog sustava korijena i rizoma čine ga neizostavnim hranivom u prihrani pred zimu.

Petrokemijine formulacije za travnjak prije zime

Formulacija đubriva koja u svom sastavu ima omjer hraniva koji je čini odličnim izborom za prihranu pred zimu je kompleksno gnojivo NPK 7-20-30. Đubrivo je to proizvedeno korištenjem prirodnih sirovina obrađenih tehnološkim postupcima. Nakon sušenja i granulacije dobiveno kruto đubrivo čija svaka granula sadrži isti omjer deklariranih hraniva. NPK 7-20-30 sadrži: 7% azota u amonijskom obliku, 20% fosfora topivog u vodi i citratu i 30% kalijuma u obliku kalijumovog hlorida.

Travnjak prije zime i za prihranu istog se primjenjuje se 300 do 400 kg/ha NPK 7-20-30. Ako se ova gnojidba preskoči, iduće godine se može očekivati slabiji porast trave uz slabije nabusavanje. Obnavljanje tratine nakon košnje znatno duže traje. Takvi travnjaci imaju nisku pokrovnost i daju niže prinose. 

Izuzetak su travnjaci i livade zasnovane na laganim tlima gdje postoji opasnost da će doći do odnošenja ili ispiranja hraniva tijekom zime pa se preporučuje prihranu s NPK 7-20-30 obaviti rano u proljeće

Izvor: agroklub.ba

Još savjeta pronađite klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.