fbpx

Dragi ljubitelji prirode i plasteničke proizvodnje nemojte dopustiti da vam snijeg uništi vaš plastenik, vaš mali kutak prirode. U slučaju intenzivnih padavina, preporučujemo da nekoliko puta u toku dana skinete snijeg sa folije Vašeg plastenika ili tunela. 


Možete improvizovati skidač snijega tako što na dužu letvu udarite poprijeko manju letvu praveći tako slovo T, na koju zatim pričvrsitite obične krpe, sa kojom skidate snijeg sa vanjskih strana plastenika, nakon čega uđete u unutrašnjost plastenika ili tunela i onda srednje jakim udarcima (da ne oštetite foliju) razdrmajte snijeg tako da sleti i da siđe sa vrha plastenika i smanji pritisak na noseću šipku ili gredu.

plastenik-zimi-01-681x383

Vrlo važno je da snijeg koji pada pored plastenika odbacite što je dalje moguće kako ne bi stvarao dodatni pritisak na donji dio cijevi, ali i da nove padavine imaju gdje spustiti svoje pahulje.

Odbranite svoju imovinu, snijeg je prijatelj i nosi nam neophodnu vodu za cijelu godinu, ali ukoliko se ne čisti na vrijeme zabolit će vas glava od snijega.

Ukoliko posjedujete agrilnu foliju razvucite je preko zasijanih kultura kako bi ih zaštitili od hladnoće, a ukoliko još niste nista zasijali, prvom prilikom to uradite jer je grijeh da zemlja ne daje plodove.

Bila bi prava šteta da zbog snjega u mjesecu martu ostanete bez vlastitog malog pogona za proizvodnju zdrave hrane i novaca.

Izvor: zvornicki.ba


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.