Višnje su voće našeg djetinjstva. Rijetko ko od nas se kao dijete nije popeo na višnju i u rano proljeće jeo ukusne i vrlo zdrave plodove direktno sa drveta. Ispred kuće, na ulici i u kvartovima obavezno je postojala makar jedna višnja koju smo svi brali. Ona je vrlo zastupljeno voće u našim krajevima, koje prilično lako uspijeva, obiluje vitaminima, mineralima i oligoelementima. Može se koristiti u svježem stanju, ali i obrađena.

1. Višnje za bolji san

Ne možete nikako zaspati noću? Popijte sok od višnje 30 minuta nakon buđenja i najmanje 30 minuta prije spavanja. Višnje su dobar izvor melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja. Što su višnje kiselije to imaju više ovog hormona.

2. Prevencija demencije

Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visoke razine antioksidansa.

3. Višnje smanjuju rizik od moždanog udara

Studije napravljene na Sveučilištu Michigan pokazuju kako višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji regulira gene masti i glukoze metabolizma. Time se smanjuje rizik visokoga kolesterola, povišenoga krvnoga tlaka i dijabetesa.

4. Usporavaju starenje kože

Plod višanja sadrži količinu antioksidansa veću od ostaloga voća. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje naše kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno.

5. Smanjuju bol u mišićima

Šalica kiselih višanja ili šalica soka istih dnevno pomaže olakšati bolove i upalu u mišićima te zglobovima.

6. Pomaže regulirati krvni tlak

Voćke su bogate kalijem koji pomaže u reguliranju otkucaja srca, krvnoga tlaka i smanjuje rizik od hipertenzije. Fitosteroli u trešnjama pomažu smanjiti razinu lošega kolesterola.

7. Višnje pomažu kod olakšavanja osteoartritisa

Studija u kojoj su sudjelovale žene od 20 do 40 godina pokazala je kako jedna čaša soka od višanja dnevno smanjuje bolove i neugodu zglobova izazvane osteoartritisom.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Još recepata potražite klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.