Kolagen i vitamin C su najzastupljeniji proteini u organizmu čovjeka. Imaju brojne važne uloge:

povezuju kosti i zglobove,

stvaraju omotače oko organa, te ih na taj način međusobno odvajaju,

učestvuju u izgradnji mišičnih ovojnica,

povezuju kožu sa potkožnim tkivom.

Značajani su za normalnu građu i izgled kože, kose, noktiju, te pravilno funkcionisanje lokomotornog sistema.

Sinteza kolagena je veoma složen biohemijski proces, koji naravno, kao i svi procesi koji se odvijaju u organizmu, nije neovisan. Za pravilan proces nastajanja kolagenih vlakana i njihovu ugradnju, od velikog je značaja vitamin C ili askorbinska kiselina. Istraživanjima je utvrđeno da stabilizira strukturu kolagenih vlakana, što je veoma važno za njegove brojne navedene uloge. Naime, kolagen stvaraju stanice koje se nazivaju fibrbolasti i eksperimentalno je utvrđeno da dotatkom vitamina C, povećava se stvaranje kolagena u ovim stanicama, a to utiče i na bolji kvalitet naših zglobova, kože, kose, noktiju.

Vitamin C ima snažno antioksidacijsko djelovanje – uklanja slobodne radikale, koji su nastali kao štetni produkti organizma ili izloženosti različitim nepovoljnim uticajima iz okoline. Kao posljedica njegovog nedostatka nastaje bolest skorbut,  manifestuje se zamorom, upalama desni, krvarenjem i poremećenim rastom kostiju kod djece, slabljenjem imunog sistema. Koža postaje sklona osipu i stvaranju rana, koje sporo zarastaju.

Bitno je znati da  se vitamin C ne može proizvoditi u ljudskom organizmu, te se mora unositi putem ishrane. Najveći izvori vitamina C su paprika, kupus, nar, citrusi, kao što su limun, narandže, mandarine i grejfrut. Također, utvrđeno je da paprika sadrži daleko više vitamina C nego limun, koji zbog svog kiselog okusa daje privid voća najbogatijeg ovim vitaminom.

Kolagen i vitamin C u praksi

Farmaceutske kompanije su ove naučne činjenice primijenili u praksi, te se danas na tržištu proizvoda za njegu kože nalaze mnogi preparati koji sadrže spoj kolagen i vitamina C. Dugotrajna upotreba ovih preparata može uticati da koža bude zdrava, kvalitene strukture, te  odgađa pojavu izraženijih bora.

Kolagen i vitamin C su sinergija u službi ljepote i zdravlja!

Pronađite još savjeta klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.