fbpx

Suručica Filipendula ulmaria (L.) Maxim. je višegodišnja biljka iz porodice ružovki koja raste na vlažnim livadama. Stabljika do 2m visine raste iz vodoravno položenog odrvenjelog podanka. Na vrhu je razgranata. Listovi su perasto sastavljeni od 2-5 pari liski. Liske su s gornje strane tamnozelene, a s donje svijetlozelene i dlakave, nazubljenog ruba. Cvate ljeti rastresitim paperjastim krem bijelim cvatovima u obliku metlica koje se izdižu iznad okolne travnate mase. Prašnici su dvostruko duži od latica.

Drugi nazivi za ovu biljku su narodni aspirin, biljni aspirin, livadski aspirin. U narodnoj medicini suručica se koristi za olakšavanje tegoba povezanih s kašljem i prehladom. Njemačka vlada je zato službeno priznala čaj od suručice kao sredstvo za liječenje kašlja i prehlade. Dokazana su adstringentna svojstva suručice i slabo izraženi učinci slični onima salicilne kiseline (aspirina).

Za ublažavanje bolova koristi se zbog sadržaja prekursora aspirina izoliranog iz cvjetnih glavica suručice. Također, dugo se koristila kao sredstvo za izlučivanje tekućine i znojenje. Ispoljava antikancerozna djelovanja u eksperimentima na stanice B16 melanoma, Raji stanice limfoblasta, i na karcinom grlića maternice. Cvjetovi suručice sadrže salicilnu kiselinu pa ona djeluje kao sredstvo protiv grušanja krvi. Dodatno, suručica posjeduje antioksidativne karakteristike pa je istraživana njena upotreba kao konzervans za margarin.


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.