fbpx

U nastavku pročitajte osnovni recept za pravljenje starog, domaćeg sapuna, ali i načine kako mu dodati miris i uljepšati izgled.

Nekada u prošlosti je pravljen kuhani domaći sapun i onda bi se izlijevao u kalupe da bi se koristio u domaćinstvu, a najviše se koristio za pranje i otkuhavanje veša. I dan danas se čuva tradicionalna receptura za domaći sapun i koristi se u mnogim domaćinstvima. Domaćice za taj sapun tvrde da ih ne može zamijeniti nijedan industrijski proizvod. I domaći sapun ne isušuje ruke i ne peruta kožu kao što to većina sapuna radi.

Domaći sapun se pravi od dvije komponente- masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja.

Sastojci :

– 50 mililitara vode

– 100 grama svinjske masti

– 1 supena kašika žive sode (kristal natrijum-hidroksida)

Način pripreme :

Svinjsku mast stavite da se otopi u većem loncu. U posebnoj manjoj posudi razmutite natrijum-hidroksid u 50 mililitara vode, a onda sipajte otopljenu mast. Pri rukovanju natrijum-hidroksidom budite oprezni i pobrinite se da djeca ne budu u blizini kako ga ne bi prosula.

Potrebno je da pola sata miješate, sve dok se ne dobije gusta masa. Znaćete da je kuhan kada umočite nož u sapun i kada se masa oko noža stvrdne.

U masu koju kuhate možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Izvor : dominfo.ba


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.