Divlja jabuka koja je poznata i pod nazivom „zukva“ postaje sve popularnije i više korišteno voće. Nekada su se od zukve pravili sokovi i pekmez. Ovo divlje voće je vremenom pomalo zapostavljeno i zaboravljeno. Ali, zahvaljujući usmenim predanjima i starim receptima zukvi se popularnost ipak vraća. Zukva je korisno i višestruko upotrebljivo divlje voće. Uspješno i dokazano smiruje i rješava suhi kašalj i grlobolju.

Recept za prirodni preparat protiv grlobolje i suhog kašlja- dvije do tri zukve izrendati. Kuhati sa vodom u manjem loncu do ključanja. Dodati 2 do 3 kašike maslaca. Jesti i piti tokom dana.

Svi pekmezi se prave na sličan način. Pekmez je tečna do srednje gusta supstanca napravljena postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodatka šećera ili drugih zaslađivača. Pekmez od jabuka je prirodno sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza za osobe koje pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.Prirodan i čist pekmez je, najčešće, tamno bordo do crne boje. Može biti slatki ili kiseli, zavisno koje jabuke su cijeđene ali moraju biti zrele. Smatra se da je bolji i jači što duže stoji, sazrijeva. Ne zahtijeva posebno skladištenje, ostavlja se na tamno mjesto i dalje od izvora toplote.

Pekmez od obični i divljih jabuka ima ljekovita svojstva

Postoji više kombinacija koje pospješuju rad pojedinih organa i čišćenje cijelog organizma.
Slatki pekmez od jabuke posebno se preporučuje kod neadekvatne ishrane i koristi se za jačanje organizma umjesto različitih hemijskih multivitaminskih dodataka. Ljekari pekmez od jabuka zovu i slatka infuzija.

Za kiseli pekmez od jabuka se koristi divlja jabuka ili zukva. Ovaj pekmez od divlje jabuke zukve je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Konzumiranjem se jača krvna slika i imunološki sistem. Konzumacijom pekmeza od divljih jabuka se doupunjuju nedostaci minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način..

Ljekovita svojstva pekmeza od jabuka

Pekmez od jabuka ima odlična ljekovita svojstva pomaže za:

• smanjenje šećera u krvi
• smanjenje holesterola i triglicerida
• jačanje i popravljanje krvne slike
• smanjenje i liječenje kašlja
• nadoknađivanje minerala i vitamina u organizmu
• probleme sa jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju

Pekmez od jabuka jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde. Jabuka sadrži oko 80 % vode oko 10 do 12 % ugljikohidrata, 1 % masnoća i bjelančevina i 1% celuloze. U sastavu su zastupljeni šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka ima velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

www.receptoor.com

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala.

Mini Cart 0

Your cart is empty.