Lovor višnja je u prirodi veoma rijetka. Vodi porijeklo iz istočne Evrope i zapadne Azije. U prirodi se može naći u Bugarskoj, Iranu i na Kavkazu. Međutim, zato je ova biljka veoma rasprostranjena u urbanim sredinama i na taj način se čuva od totalnog uništenja.

Lovor višnja je zimzelena biljka koja veoma brzo raste. Najčešće je srećemo u formi žive ograde, mada se može često vidjeti kao samostalni ukrasni grm.

OPIS BILJKE LOVOR VIŠNJA

Prunus laurocerasus je latinski naziv ove biljke. List lovor višnje podsjeća na list lovora, a njen plod je bobica tamne boje koja podsjeća na višnju. Otuda i ovaj prevod na naš jezik – LOVOR VIŠNJA. List joj je sa prednje strane tamnije boje, kožast je i sjajan, pa je samim tim veoma dekorativan i upadljiv. Biljka cvjeta u maju bijelim mirisnim cvjetovima koji su skupljeni u grozdove. Zavisno od vrste i uslova sadnje može dostići visinu i do 3 ili 4 m.

SADNJA LOVOR VIŠNJE

Ovom grmu odgovara mjesto sa dosta sunčeve toplote i svjetlosti. Može se saditi i u hladu, ali će na tamnom mestu sporije napredovati i grane će joj biti duže. Na sunčanom mjestu ona će biti kompaktna i veoma gusta. Što se tiče tla, odgovara joj vlažno i dobro drenirano zemljište. Voli vodu, pa gledajte da je što češće zalivate. Otporna je na hladne zime i dobro podnosi niske temperature (do -25). Može se desiti da prilikom dugotrajnog mraza ili snega stradaju listovi biljke (i to najčešće budu ovogodišnji mladi listići). Lovor višnja će se bez problema obnoviti i na proljeće će joj krenuti novi mladi listići. Listove koji dobiju fleke po sebi (to liči na opekotine) odstranite makazama.

OREZIVANJE LOVOR VIŠNJE

Već smo napomenuli da je ova biljka idealna za formiranje živih ograda jer je lijepa tokom cijele godine. Ona svih 12 mjeseci pruža zaštitu vašem dvorištu. Za formiranje žive ograde biljke sadite na rastojanju od 60-70 cm. Možete i na manjem rastojanju saditi biljke, ali nema potrebe. Već nakon tri godine biljke će ulaziti jedna u drugu i ograda će biti napravljena. Lovor višnja dobro podnosi orezivanje i oblikovanje. Dok su biljke mlade prvo orezivanje uradite u martu, a drugo nakon cvjetanja biljke, negdje u maju mjesecu. Kada živa ograda dostigne željenu visinu, vi ćete redovnim šišanjem održavati njene ivice. Prvo orezivanje u godini ćete obaviti nakon cvjetanja biljke, a drugo u augustu ili septembru mjesecu.

Mlade grane koje rastu blizu korena možete skratiti za polovinu da bi se grm razgranao u podnožju. Nakon 2-3 godine trebalo bi da rasteretite središte grma i na taj način omogućite mladim granama da krenu.

KAKO SE RAMNOŽAVA LOVOR VIŠNJA?

Najjednostavniji način razmnožavanja lovor višnje je reznicama. One se mogu uzimati u proljeće ili u jesen. Odsjecite grančicu dužine 10-15 cm, odstranite donje listove i zabodite je u mješavinu treseta i pijeska. Uzimajte grančice koje su pri vrhu biljke, one su najkvalitetnije. Tu grančicu možete staviti i u vodu dok ne pusti korijen. Kada se reznice dobro ukorjene presadite ih u manju posudu (saksiju). Sljedeće godine presadite biljku na željeno mesto. Lovor višnja se može razmnožavati i sjemenom koje se nalazi u bobičastim plodovima.

Vjerovatno ste već mnogo puta čuli za lovor višnju, isto tako mnogo puta ste je i vidjeli. Sada kada ste pročitali koliko je malo potrebno truda i vremena za ovu biljku, vjerujem da ćete poželjeti da je imate u svom vrtu. Nije bitno da li će biti u formi žive ograde ili kao pojedinačan grm, ona predstavlja lijep ukras u svakom pogledu. Možete je saditi i kao pozadinu prelijepim ljetnjim cvjetnicama, a isto tako možete je kombinovati sa drugim vrstama ukrasnih grmova kao što su Evonimus alatus, Mahonija ili neki drugi cvjetni grm. Također može se upotrijebiti i kao biljka za kamenjar.

Izvor: Rasadnik Mihalek


2 Comments

Biljke za kamenjar - Bez ovih biljaka kamenjar je nezamisliv - domacin.ba · 29. Decembra 2021. at 9:12

[…] cvjetaju u augustu i taj cvijet ostaje na biljci do oktobra mjeseca. U to vrijeme rijetko koja biljka ima […]

Vrtna garintura: Kako odabrati vrtnu garinturu? - domacin.ba · 21. Januara 2022. at 23:34

[…] je potrebno uklopiti u okolinu. Ako je kuća i dvorište uređeno u seoskom stilu, tu se najbolje uklapaju drvene […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.