
Postoji cijeli dijapazon začina koji se koriste uglavnom u kulinarstvu a rastu pretežno na teritorijima Azije, Indonezije i Mediterana. Koriste se listovi, kora ili sjemenke određenog aromatičnog bilja. Konzumiraju se u malim količinama iako ovaj način ne umanjuje ljekovitost i pozitivan učinak na organizam. Ovih 6 začina koji rješavaju zdravstvene tegobe su sve što Vam treba:
Rogač umjesto šečera
Koristio se nekada davno umjesto šećera. Sjeme ove mahunarke zrije krajem ljeta kada dobija karakterističan miris i braon boju. U tom periodu sjeme se odstrani iz mahune. Sjeme se suši, prži i melje u prah. Prah od rogača se dobro kombinira sa vanilijom, cimetom ili citrusnim voćem. Zbog prirodne slasti rogač je odlična zdrava alternativa za kakao prah (u pripremi slastica, napitaka sa jogurtom i mlijekom, pudinga i proteinskih ploča). Ovim obrocima se onda ne treba dodavati suvišni šećer. Rogač je odlična hrana za osobe koje žele da izgube tjelesnu masu jer sadrži vlakna koja se sporije vare. Daje duži osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za hranom. U rogaču skoro nema masnoća niti soli oksalata (koje se nalaze u kakao prahu) koje povećavaju rizik od razvoja kamena u bubregu i otežavaju apsorpciju kalcijuma. Rogač je idealan za bolesnike od celijakije jer ne sadrži gluten niti kofein (koji povećava rizik od nesanice, nervoze, uznemirenosti, pojačanog srčanog ritma i drugoh tegoba).
Karanfilić rješavaju zdravstvene tegobe
Karanfilić je protiv upalnih procesa-ovaj začin se koristi za kuhana vina, čajeve, biskvite, medenjake i druge zimske slastice kojima daje sladak okus i aromatiačn miris. Dostupan je cjelovit ili u praškastom obliku. Koristi se u malim količinama zbog intenzivne arome. Podstiče varenje hrane (usljed teških, obilnih i masnih obroka), ubrzava metabolizam masti, reguliše nivo šećera u krvi. Zahvaljujući sastojku eugenolu djeluje snažno antioksidativno tj. reguliše upalne procese i regeneriše oštećenja tkiva. Ima snažno antibakterijsko i antiseptičko djelovanje. (jer uništava štetne mikroorganizme koji ugrožavaju oralno zdravlje te uslovljavaju pojavu karijesa, gingivitisa, bolova u zubima i mesu i drugo). Tada se karanfilić najčešće žvače. Prah se utrlja u meso oko zuba. Ljekovito je eterično ulje (za antiseptički sprej) i čaj sa karanfilićem. Antiseptička voda za usta: skuhajte čaj od listova mente i 2 do 3 karanfilića. Dodajte 2 kapi eteričnog ulja karanfilića. Koristite za ispiranje usta nakon pranja zuba. Dah se osvježi a plak se smanjuje.
Muškatni oraščić štiti krvne sudove
Muškatni oraščić štiti krvne sudove- dostupan je najčešće u obliku praha nastalog mljevenjem otkošćenog sjemena drveta muškatnog oraha. Ovo drvo raste na Moluchkim ostrvima (Indonezija). Osušena i otklonjena opna se također može koristiti kao začin. Okus opne je malo više intenzivan i gorak. Muškatni orah ima drvenasto-slatkastu aromu. Odlično se kombinuje sa jelima od batata i bundeve ali i sa toplim napitcima (kafa, čaj, mlijeko). Odlično se kombinuje sa cimetom, karanfilićem i kardamomom. Sadrži vitamine A, B, C, te minerale (magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum i kalijum). Povremeni unos ovog začina smanjuje rizik od pojave kardio-vaskularnih bolesti i cirkulacije. Ima pozitivan učinak na zdravlje bubrega i jetre (oslobađa bubrege i jetru od štetnih materija koje usporavaju ili ometaju rad ovih organa). Ublažava mentalni umor. Ima relaksirajuće dejstvo. Ublažava stres i neraspoloženje. Može se umješati u toplo mlijeko i piti prije spavanja. Dovoljno je korištenje prstohvata ovog začina. Pretjerane količine mogu izazvati poremećaj motorike, mučninu, vrtoglavicu, umor, pojačano znojenje i mentalnu konfuziju. Ovaj začin se čuva u hermetički zatvorenoj tegli/posudi jer kontakt s azrakom narušava aromu i kvalitet.
Biber čuva glavu
Biber čuva glavu-pikantan začin u kulinarstvu. Odlično se kombinuje sa kardamomom, kuminom, bijelim lukom i kurkumom. Podstiče bolju apsorpciju nutrijenata iz hrane. Začin je bogat sa antioksidansima koji smanjuju rizik od ćelijskih oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala (koji mogu izazvati neke degenerativne bolesti naprimjer Alzheimerovu, Parkinson, tegobe srca, dijabetes i slično). Sastojak piperin daje snažno antiupalno i analgetsko dejstvo (posebno za hronične bolesti poput artritisa koji oštećuje zglobove i otežava kretanje). Za tretman se mogu koristiti tople komprese s dodatkom eteričnog ulja od bibera. Ovaj začin dobro djeluje na kardio-vaskularni sistem jer čisti arterije od naslaga holesterola i jača metabolizam šećera. Začin držite u hermetičkoj posudi na sobnoj temperaturi (pogotovo mljeveni biber). Mljeveni biber i zrnasti biber je preporučljivo dodavati jelima pri kraju kuhanja da se ljekovita svojstva sačuvaju.
Mirođija za zdrave probavne organe
Mirođija za zdrave probavne organe-za začinjavanje hrane se koriste svježi ili osušeni listovi ove biljke slatkastog aromatičnog ukusa (koji liči na peršin) ali i sjeme (čiji miris je sličan mirisu citrusa ili anisa). Mala količina začina može znatno izmjeniti okus jelima. Odlično se kombinuje sa lososom, morskim plodovima, krompirom i sosovima te salatama. Obiluje vitaminom A (dobar za vid), vitaminom C (jača imunitete, suzbija infekcije, pomaže zarastanju rana, ubrzava metabolizam i formiranje kostiju) te mineralom manganom (važan za normalnu funkciju nervnog sistema). Mirođija efikasno rješava digestivne tegobe (gasove, grčeve, nadutost i slično). Djeluje diuretično jer podstiče eliminaciju otrova (koji mogu uzrokovati razne tegobe). Ova biljka se ne preporučuje osobama alergičnim na celer i mrkvu niti osobama sa niskim tlakom.
Lovor listovi rješavaju zdravstvene tegobe
Lovor čisti disajne organe-drvo lovora raste uglavnom na području Mediterana. Ovaj začin se koristi u kulinarstvu (čorbe, variva, pečenje, paprikaš i slično). Koristi se cijeli ili mljeveni list koji se ne jede. Najbolje je dodati lovor pred kraj kuhanja da se sačuvaju sva korisna svojstva. Lovor odlično rješava tegobe sa varenjem (nadutost, konstipacije, diarea i slično). Korsiti se za jačanje apetita. Djelotvoran je naročito za probleme respiratornog trakta (gripa, prehlada, bronhitis i slično). Pripravci sa lovorom rješavaju infekciju izazvanu štetnim mikroorganizmima, ubrzavaju razlaganje kašlja i odstranjivanje kašlja iz disajnih puteva te podstiču oporavak. Ulje sa lovorom se može kroistiti za masažu grudnog koša. Recept: u manju staklenu bocu stavite dvije kašike isitnjenog lišća od lovora. Prelijte sa jednom šoljom bademovog mlijeka. Ostavite mjesec dana. Lovor odstranjuje perut iz kose i rješava suhoću korjena glave. U te svrhe čaj od lovora poprskajte po kosi. Ostavite oko dva sata pa isperite sa toplom vodom.
Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba
0 Comments