Ribe su česti kućni ljubimci, katkad i zato što se misli da s njima ima manje posla nego sa npr. psima i mačkama. No treba znati da i za ribe, ako se o njima pravilno brinete i želite im pružiti što prirodnije uvjete, morate odvojiti malo više vremena. Akvarij s ribicama najčešće postane lijepi dio nekog interijera, no ako se o ribama u njemu pravilno ne brine, akvarij će nagrditi prostor u kojem se nalazi. Da se to ne bi dogodilo, evo najpotrebnijih informacija općenito o ribama, njihovu držanju te brizi o njima i prostoru u kojem se nalaze, a koje vam mogu pomoći pri odabiru riba i njihovu smještaju u akvarij. Ovisno u kakvoj vodi žive, ribe su podijeljene na hladnovodne i toplovodne akvarijske ribe.

Colorful-Aquarium-1280_800-227665[1] (1)

1. Hladnovodne i morske akvarijske ribe žive u slatkoj vodi čija je temperatura od 18 do 23ºC, iako mogu podnijeti i malo višu i nižu temperaturu. Takovi akvariji ne trebaju grijače, a bilo bi dobro da su zatvoreni. Jedan manji dio riba iz te skupine mogu se držati u vrtnim jezerima, gdje temperatura pada čak i ispod ništice, a ribe ipak preživljavaju.
U hladnovodnim akvarijima držimo takozvane “zlatne ribice” (goldfish), ribe kojima su selekcijom stvorene velike peraje, skraćen i promijenjen prirodni oblik tijela, pojačane boje, a sve zato da bi lijepo izgledale u akvarijima.
Tim ribama pripadaju pajčolanke, crvenkapice, “Bubble eye”, karas-comet, shubunkin-karas, teleskop, lavlja glava (lionhead). Osim tih riba, u akvarijima i u vrtim jezerima drže se ribe koje oblikom tijela nalikuju divljim ribama, a to su zlatni karas i sve popularniji japanski koi – šaran.
Sve spomenute vrste su dobroćudne i mogu se međusobno miješati, a prvo na što treba paziti jest veličina riba jer će veće ribe prije pojesti hranu prilikom hranjenja, pa će manje ostati bez hrane i ubrzo uginuti.
Dakle, bitno je da prilikom odabira ribe budu podjednake veličine. Drugi bitan čimbenik je veličina akvarija; ribe će rasti onoliko koliko imaju prostora, ali općenito se smatra da je za 1 cm dužine ribe potrebna 1 litra vode.

2. Toplovodne akvarijske ribe pripadaju skupini koja obuhvaća najveći broj ribljih vrsta. Žive u slatkoj vodi koja ima karakteristike tropske vode čija je temperatura između 25 i 30ºC, pa čak i viša kod nekih vrsta. Takvi akvariji trebaju grijače, mnogo akvarijskog bilja te posebnu akvarijsku rasvjetu koja svojim spektrom zamjenjuje sunčevu svjetlost i time omogućuje bilju i ribama da prežive u akvariju. Veliki je broj vrsta tih riba i velike su raznolikosti u načinu držanja te se u ovom članku ne mogu sve obuhvatiti, no evo onih koje se kod nas najviše traže i drže.
Od toplovodnih, tj. tropskih slatkovodnih riba najviše je zastupljena skupina živorotki – ribe koje rađaju žive mlade, čiji se broj vrlo brzo može u akvariju povećati.

Izvor:www.zdravživot.com.hr/ Foto:www.zumzi.com/horoskop-e.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.