Uzgoj pilića je zanimljiv posao i sve češće se ljudi okreću upravo ovom biznisu. Za one koji tek počinju da se bavo ovom djelatnošću bitno je da se pridržavaju uputa iskusnijih uzgajivača.  

Izbor svrhe uzgoja pilića

Odabir pravih uzgojnih ciljeva je najbitniji korak. O ovom koraku ovisi izbor vrste i hrane. Zato prije kupovine odlučite cilj uzgoja, a ciljevi mogu biti:

  • samo meso
  • meso i jaja
  • samo jaja

Kada odlučite cilj slijedeći korak je kupovina. Prilikom samog proces kupovine treba biti oprezan jer ima dosta uzgajivača peradi koji prodaju bolesne ili stare piliće/kokoši.

Pilićima je potrebno grijanje

Prvo perje na piliću počinje rasti tek nakon 6 do 7 sedmica i do tog perioda oni ne mogu regulisati svoj temperaturu. U prvoj sedmici nakon izlijeganja pilićima je potrebna temperatura od 35 stepeni. Svaku narednu sedmicu ta temperatura treba da se smanjuje za po 5 stepeni sve dok se ne izjednači sa temperaturom okoline. 

Na osnovu ponašanja pililća moguće je procjeniti da li je temperatura dovoljna. Ako se pilići zgrče u hrpu to je znak da im je prehlado, a ukoliko su raspoređeni po čoškovima prevruće im je. Kada imaju idealnu temperaturu svuda su podjednako raspoređeni. 

Sa svakom novom sedmicom pilići su sve veći i veći, a prostor im je manje komforan. Zbog toga nije preporučljivo kupovati veće količine pilića istovremeno. Također nije preporučljivo miješati vrste pilića jer neke nije dobro ni uzgajati zajedno. 

Koliko je prostora potrebno za uzgoj pilića?

Kod odabira prostora za uzgoj pilića potrebno je voditi računa i o dolasku potomaka jer se sa njihovim dolaskom prostor smanjuje. Obično se preporučuje da se za pile srednje veličine   

obezbjedi prostor od najmanje 3 m2 podnog prostora i 8-10 m2 otvorenog prostora. Održavanje kokošinjca je itekako bitno i on mora biti suh i prozračan kako se pilići ne bi razboljeli. Pri planiranju prostora bitno je spomenuti da u manjim prostorima kokoši su podložne bolesti i štetočinama, a na većim prostorima su sretnije i zdravije. 

Kvalitet jaja 

Za kvalitetna jaja potrebno je redovno čišćenje prostora. Pileći gnoj i njegovo nepravilno odlaganje stavraju idealne uvjete za razvoj štetnika i patogena. Da bi to spriječili potrebno je slamu češće mijenjati, a umjesto slame se može koristiti i piljevina ili treset. Prilikom čišćenje savjetuje se da se minimalno jednom sedmično operu hranilice i posude za vodu. Ono što je bitno spomenuti kada su posude za vodu u pitanju je da se manji pilići mogu u njoj utopiti. Zbog toga je potrebno napuniti šljunkom kako bi se izbjegao neželjeni efekat.    

Pravilna ishrana za uzgoj pilića

Pilići i kokoši nisu izbirljivi i jedu sve što ih svrstava u životinje koje su jednostavne za hraniti. Mogu jesti i žitarice, voće, povrće i kukce. Isto tako i ostaci hrane sa stola im se mogu servirati. Ono što se u tom slučaju treba paziti je da hrana ne sadrži toksine.  

Namirnice koje su toksične za perad su: 

  • grah
  • nezreli paradajz
  • kakao
  • hrana koja sadrži plijesan

Pravilna ishrana pilića zahtjeva dobro uravnotežene obroke u kojima će se nalaziti vitamini i minerali utiču na potencijalnu težinu. Kada su u pitanju koke nosilje preporučljivo je da se u hranu dodaje i kalcije. Bitno je napomenuti i da se voda treba mijenjati više puta dnevno. Sa ovakvom prehranom koke će nositi dok god imaju dnevno svjetlo od 12-14 sati.  

Upotreba aditiva za uzgoj pilića

Ukoliko želite dobro i zdravo meso nemojte koristiti aditive. Iako ih mnogi koriste jer oni utiču na ubrzan rast mišića to nije zdravo ni za perad, a ni za konzumente mesa i jaja. Izbjegavanjem aditiva i pravilnom hranidbom spriječite bolesti, pretilost, uznemirenost i preranu smrt.  

Zdravlje kokoški i pilića

Kada kupujete nove jedinke gledajte da to budu cijepljeni pilići. Ukoliko se ipak razbole preporučuje se da bolesne piliće obilato hranite i pojite vodom. To je presudan faktor u spašavanju peradi. Kada postojećem jatu dodajete novu jedinku preporučuje se da jedinku prvo stavite u karantin od jednog mjeseca. Time ćete izbjeći širenje bolesti i štetočina koje nove jedinke mogu prenijeti. Ukoliko primijetite bolest zovite veterinara prije nego što se proširi na jato.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.