Namještaj je ogledalo doma. Kako održavati namještaj je vrlo česta dilema. Donosimo Vam savjete kako da to radite.

U domaćinstvu se najčešće koriste tri tipa namještaja: 

 • Namještaj od drveta
 • Namještaj od kože i 
 • Pleteni namještaj

Kako održavati namještaj od drveta?

Drvo i njegove modifikacije najčešći su materijal za namještaj. Namještaj od punog drveta je najtrajniji i ekološki najprihvatljiviji, jer u procesu proizvodnje namještaja drvo prolazi minimalnu potrebnu obradu.

Vrijedi napomenuti da se sada rijetko koristi čvrsti niz, uglavnom se koristi masivna drvena ploča, sastavljena od pažljivo odabranih i sigurno zalijepljenih šipki. Korištenjem takvih ploča s vremenom se eliminira deformacija i pucanje drvenog namještaja zbog neravnomjernog sušenja drva.

Drveni namještaj daje toplinu domu. Vrlo bitno je pravilno održavati namještaj od drveta da bi što duže trajao. Postoji više vrsta namještaja od drveta i svaki ima određen način održavanja. Međutim svakodnevna briga je ista.

Ovo je par savjeta:

 1. Prašinu uvijek brišite u smjeru godova kako bi namještaj bio dugotrajniji. Za brisanje preporučujemo krpu od mikrofibera.
 2. Ne koristite sredstvo za poliranje za čišćenje kauča. Koristite usisivač, a poslije usisivača mekanu krpu kojom prebrišete.   
 3. Oronuli namještaj lakirajte bezbojnim lakom. Tako ćete vrlo jednostavno i jeftino obnoviti svoj namještaj i prostor u kojem živite. Ili kupite specijalna ulja za drveni namještaj.
 4. Održavajte namještaj prirodnim voskom tako što ćete vosak zagrijati u tekuće stanje i utrljati mekom krpom na namještaj. Vaš namještaj će blistati.
 5. Za sjaj tamnog namještaja možete koristiti i instant kafu tako što ćete pola kašikice pomiješati s 1 dcl tople vode te s tom smjesom na krpi utrljati na namještaj. Alkoholni ocat, također može poslužiti kao sredstvo za sjaj tako što ćete nanijeti tanki sloj octa te malo pričekati prije nego pamučnom krpom prebrišete površinu.
 6. Lakirani namještaj je najbolje čistiti pčelinjim voskom. Stavite vosak u zdjelu i podgrijte ga na laganoj vatri dok ne postane tekući, nanesite ga na površinu čistom pamučnom krpom, te dobro uglancajte namještaj.
 7. Koristite podmetače i ne dozvoljavajte da prolivene tekućine stoje dugo na površini namještaja
 8. Svakodnevno čistite drvene površine
 9. Pokušajte izbjeći izlaganje namještaja sunčevoj svjetlosti
 10. Ne izlažite namještaj ekstremnim promjenama temperature ili vlage

Drveni namještaj najviše pati od utjecaja prirode – od sunca blijedi, suši se i puca, a ako kiša prodre u njega, počinje bubriti nakon čega će izgubiti formu, a možda i namjenu. Drvo zato treba zaštiti slojem laka, pomogućnosti s UV zaštitom, ovisno o otpornosti drveta. Jedan sloj nanosi se na jesen prije pospremanja, a drugi na proljeće.

Kako održavati namještaj od kože?

Koža garniture govore o kvaliteti, modi i stilu i ništa se ne može uporediti s trajnom ljepotom prirodne kože. Luksuzna i kvalitetna koža je dosta izdržljivija od tkanine. Samim tim je izvrsna investicija za svaki stil namještaja ili bilo koje porodično okruženje.

Jedna od prednosti kožnog materijala je njegova dugotrajnost. Tehnički gledano, ugaone garniture u priodnoj koži su pristupačnije i lakše za korištenje, održavanje u usporedbi sa tkaninama.

Ukoliko ste ljubitelji kožnog namještaja i želite održavati namještaj tako da potraje donosimo par savjeta:

 1. Kožu nemojte čistiti vodom nego specijalnim sredstvima. Obzirom da je teško nabaviti specijalno sredstva mogu se upotrijebiti lakše dostupne alternative od kojih se dobije bogata i gusta pjena. Sve što je potrebno da kružnim pokretima mekanom krpom prebrišete zaprljana mjesta. 
 2. Ne upotrebljavajte sredstva na bazi amonijaka jer će izblijediti kožu. Također ne upotrebljavajte niti sapun jer ubrzava pucanje kože
 3. Kožne garinture potrebno je zaštiti. To se najkvalitetnije radi sa zaštitinim kremama za kožu. Obzirom da ih je teško naći postoje alternativne kreme za ruke i tijelo koje se utrljaju suhom krpom. 
 4. Održavati namještaj od kože se može suhom krpom i usisavanjem. 
 5. Iako neki vjeruju da će uz pomoć omekšivača za kožu postići trajni sjaj struka kaže da se ne preporučuje održavati namještaj omekšivačem češće od 2 puta godišnje
 6. Održavati namještaj od kože je moguće udaljavanjem od izvora topline
 7. Izbjegavanjem vlage jer koža je higroskopna. Ako se na nju nešto prospe, ona će je apsorbirati i oblikovati u kauč, ili druge štetne mikroorganizme. 
 8. Ne prekrivajte duže vrijeme tkaninama u boji jer koža može pobojiti
 9. Brišite prašinu redovno
 10. Ne dopuštajte životinjama boravak na namještaju

Kako održavati pleteni namještaj?

Pleteni namještaj uvijek izaziva asocijacije na ljeto, netaknutu prirodu i opuštanje u zemlji. Međutim, opseg njegove upotrebe mnogo je širi od tradicionalnog dizajna soba u seoskoj kući ili seoskoj terasi. Danas elegantan i lagan namještaj izrađen od tankih grančica vinove loze postaje sve popularniji, a raznolikost vrsta i modela pletenog namještaja može zadiviti maštu bilo kojeg vlasnika kuće.

Dugotrajnost pletenog namještaja ogleda su u ispravnom odgovoru na pitanje kako održavati namještaj koji je pleten.

Donosimo par savjeta:

 1. Namještaj od bambusa je moguće očistiti pomoću lanenog ulja, soli, limunovog soka i 320 ml vode. Pomješajte limunov sok sa 320 ml voda. Zatim dodajte sol i uz pomoć mekane četke nanesite na namještaj. Nakon dva sata drugom krpom ispolirajte.
 2. Mrlje od hrđe očistite sa otopinom oskalne soli
 3. Pleteni namještaj je potrebno redovno oprašivati ili usisavati kako bi se uklonila sva prljavština.
 4. Nemojte ribati jer je ovaj namještaj obično prelakiran svjetlim lakom 
 5. Sami možete napraviti sredstvo za čišćenje pletenog namještaja tako da razrijedite sredstvo za pranje posuđa u vodi sa malom količinom limunova soka i time lagano izribate pleteni namještaj.

Kako održavati namještaj u kuhinji?

Mat kuhinja izgleda moderno i ne reflektira svjetlost za razliku od sjajnog dizajna u većini modernih kuhinja. Kao i svih ostali komadi namještaja i mat kuhinja zahtjeva redovito održavanje i čišćenje. Kako očistiti mat kuhinju?

Najbrži i najjednostavniji način kako očistiti mat kuhinju je pomoću vode, deterdženta za pranje suđa i meke krpe koja neće oštetiti površinu.

Postupak čišćenja mat kuhinje je jednostavan. Natopite meku krpu u mješavini vode i deterdženta. Mekom krpom obrišite sve površine kuhinjskog namještaja. Obratite pažnju na određene dijelove ormarića poput šarki i ručki koji se koriste svakodnevno. Isperite vrata i ormariće toplom vodom i čistom mekom krpom. Preostalu vlagu obrišite suhom, čistom i mekom krpom.

Za čišćenje mat kuhinje nemojte koristiti agresivna sredstva za čišćenje, dovoljna je voda i deterdžent za pranje suđa.

Ovo je najbrži i najjednostavniji način kako očistiti mat kuhinju. Preporuka je očistiti mat kuhinju barem jedanput na tjedan.

Za kvalitetnu njegu svih kuhinja potrebno je slijediti nekim osnovnim i jednostavnim pravilima:

1. Za čišćenje kuhinje koristite blagi sapun i izbjegavajte deterdžente, koji sadrže kiseline, alkohol i otapala.

2. Kod sredstava za njegu namještaja uvijek pročitajte upute za korištenje i obratite posebnu pažnju na doziranje. Budite štedljivi s vodom i drugim sredstvima za čišćenje.

3. Fronte od masivnog drva čistite isključivo vlažnom krpom, bez sredstva za čišćenje. Preporučujemo da su radne površine uvijek suhe, u protivnom voda brzo prodre u strukturne veze i uzrokuje bubrenje drva ili gubitak boje.

4. Neka sredstva za čišćenje namještaja sadrže vosak i druge sastojke, koja krivim doziranjem tvore sloj koji može oštetiti površinu ili promijeniti boju. Upotrijebite posebna sredstva za čišćenje i krpu od mikrovlakana za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. Kuhinjske fronte uvijek čistite po cijeloj površini kako bi bila ravnomjerno očišćena.

5. Savjetujemo vam redovito čišćenje, optimalno je jednom tjedno, tako ćete postići najbolje rezultate i očuvati kvalitetu svoje kuhinje. 

Kako održavati namještaj u kupatilu?

Sve površine pločica i kupaonskog namještaja pošpricajte višenamjenskim sredstvom za čišćenje kupaonica, pustite vruću vodu kako biste kupaonica zamaglila i stvorila se para te ostavite da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga, sve površine obrišite čistom krpom.

Kako se namještaj u vrtu održava?

Nebrojene su ideje za vrtni, balkonski ili terase namještaj! Jer na kraju je stvaranje toplog vanjskog prostora cilj svakog od nas! 

Uz pravilan izbor baštenskog namještaja maksimalno ćete iskoristiti ljeto. Baštenski namještaj dostupan je u mnogo različitih materijala koji mogu biti zbunjujuće slični. U ovom vodiču dobit ćete uvid u sve na što biste trebali obratiti pozornost i u mogućnosti koje vam se nude, tako da možete napraviti pravi izbor kada trebate kupiti novi namještaj za vašu terasu ili balkon.

Koje su vrste namještaja u vrtu?

Namještaj od umjetnog drveta

Seriju umjetnog drva Jutlandia nije potrebno održavati i otporna je na sve vremenske uvjete pa može ostati vani tijekom cijele godine. Umjetno drvo je UV-zaštićen materijal s lijepom drvenom strukturom i trajnošću. Kombinira dizajn, funkcionalnost i izdržljivost. Namještaj se lako čisti sapunicom i vodom.

Namještaj od aluminijuma

Seriju aluminijskog namještaja Jutlandia nije potrebno održavati i otporna je na sve vremenske uvjete pa može ostati vani tijekom cijele godine. Naš aluminijski namještaj ima kvalitetan premaz koji učinkovito štiti od ogrebotina i mrlja. Baštenski namještaj od aluminijuma je lagan i stoga ga je lako premjestiti. Vrtni namještaj se također lako čisti sapunicom i vodom.

Namještaj od tvrdog drveta

Serija tvrdog drva Jutlandia sadržava izdržljiv namještaj u klasičnom skandinavskom stilu. Većina JYSKova namještaja od tvrdog drva ima certifikat FSC™ (FSC™ N001715). To znači da je namještaj izrađen od drva iz održivog šumarstva, gdje su osigurani pristojni uvjeti za ljude i divlje životinje. Nauljeno tvrdo drvo dobro podnosi dansko vlažno i hladno vrijeme, a trajnost vašeg drvenog namještaja možete produžiti tretiranjem uljem.

Baštenski namještaj od plastike

S plastičnim baštenskim namještajem možete dobiti namještaj po povoljnoj cijeni bez smanjene kvalitete i udobnosti. Plastični namještaj izrađen je od UV-zaštićenih polipropilenskih vlakana. To je čista i vrlo čvrsta vrsta plastike koja ne razvija mrlje sive boje te zadržava svoju izvornu boju dugi niz godina. Namještaj se lako može očistiti sapunicom i vodom.

Izaberite za sebe po svom ukusu odgovarajući. Samo ne zaboravite da postoji samo jedna stvar koja nas može spriječiti da uživamo u dobrom vremenu vani – loše održavan namještaj.

Načini održavanja našeg vanjskog namještaja tijekom jeseni i zime razlikuju se od materijala do materijala. Bilo kako bilo, drvo je prirodni materijal koji je izložen nekoliko agresija, od kojih ga sunce i vlaga najviše oštećuju. Kad ga ostavimo vani, brzo otkrijemo da je izgubio sjaj ili da je pukao. Stoga, kako biste se borili protiv raznih napada hladnih sezona, molimo vas da otkrijete sve naše savjete o vanjskoj zaštiti drva!

Zima dolazi i da bi vaša zaštita od drva na otvorenom bila optimalna, morate apsolutno razmisliti o zimovanju svog vrtnog namještaja! I baš kao i terasu, i prije zimovanja morat ćete ih dobro očistiti. Tada je vaš namještaj spreman zauzeti svoje zimske prostore. U tu svrhu morate odabrati vrlo suho mjesto poput garaže ili podruma. Ako nemate ni jedno ni drugo, dobra alternativa bit će ih ostaviti vani, pokrivajući ih na način koji će omogućiti zraku da cirkulira ispod.

Vanjska zaštita drveta

Postoje dvije vrste vanjske zaštite drveta – one koje jačaju i čuvaju kvalitete ovog prirodnog materijala i one čija je svrha prilično estetska! Ali između različitih drvenih slika gubimo se. Dakle, izbor između mrlje, zasićivača i ulja ovisi o vama i željenom rezultatu: satenu ili matu. Ako je željeni učinak tipa “mokro drvo”, odlučite se za ulja! Drveno ulje često se koristi za uljepšavanje i očuvanje drveta koje je žrtva raznih klimatskih napada.

Suprotno onome što bi mogli pomisliti, plastični namještaj nije nepromjenljiv, a mjeseci provedeni na otvorenom, godinama im daju loš izgled: sunce žuto bijelo i blijedim bojama kvalitetne plastike prosjeka. Prašina, kao i mikroskopski plijesni uzrokovani gljivicama, također narušavaju njihov izgled.

Za umjereno prljav namještaj, soda bikarbona na vlažnoj spužvi vrlo je učinkovita i ne oštećuje materijal. Zatim pređite na mlaz vode i osušite se krpom. Za kutove stolica i fotelja koristite staru četkicu za zube, umočenu izravno u prašak za pecivo.

Očistite vrtni namještaj sapunom, mekom četkom, prikladnijom za klizanje između šavova. Ne preporučuje se abrazivni proizvod ili izbjeljivač jer će oni postati smola poroznom.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.