Žgaravica je problem koji imaju mnogi ljudi. To je žareći bol iza grudne kosti, koji se širi prema vratu. Često je prati osjećaj vraćanja hrane, s kiselim ili gorkim okusom u ustima. Kod pojave žgaravice, česti su osjećaji i mučnine i povraćanja kao popratni simptomi. Do žgaravice dolazi kada kružni mišić između jednjaka i želuca, postane slab i počinje se neprikladno otvarati u pogrešno vrijeme. Tada se želučana kiselina i ostali sadržaji želuca vraćaju u jednjak, nadražujući sluznicu i uzrokujući žgaravicu.

[umetnime]

Žgaravica se obično javlja sat vremena nakon obroka, najčešće obilnijeg obroka. Njoj doprinose i stres, pušenje, konzumacija alkoholnih i gaziranih pića, povišen pritisak u trbušnoj šupljini kao posljedica nošenja uskih odjevnih predmeta. Podstiču je masna hrana, pržena hrana, čokolada, jaki začini, luk, citrusno voće i jaki čajevi, ali i preobilni obroci, slabo žvakanje ili brzo gutanje hrane.

U 80% slučajeva, žgaravica se javlja u noćnim satima. Lijeganje s punim želucem uzrokuje veći problem i pritisak u jednjaku koji dovodi do protiskivanja hrane natrag u jednjak. Čak 75% osoba koje pate od žgaravice, navode da ih simptomi bude ili ometaju u spavanju, dok 40 % ispitanika navodi da žgaravica utiče na njjihove radne sposobnosti čak cijelog narednog dana.


Kako spriječiti žgaravicu?

[umetnime]

Najbolji način je pokušati promijeniti prehrambene navike. To podrazumijeva regulisanje tjelesne težine, izbjegavanje nošenja tijesne odjeće, izbjegavanje začinjene i masne hrane ili pržene hrane, te uzimanje obroka kasno noću. Ukoliko sve ove mjere ne dovedu do poboljšanja i željenog olakšanja, preporučuje se uzimanje lijekova koji smanjuju želučanu kiselinu ili je neutrališu, te konsultacija sa liječnikom.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.