Malina je ukusno i zdravo voće bogato sa antioksidansima koji djeluju protivupalno i sprječavaju djelovanje štetnih bakterija i gljivica. Maline imaju crvenu boju zbog antocijana dok resveratol iz malina usporava starenje a elagitanin ima antikancerogena svojstva. Malina sadrži izvjesne količine mineralnih jedinjenja (gvožđe, zink, bakar i amngan). Sjeme maline sadrži manso ulje i manje količine fitosterola.

Malina se dosta primjenjuje u narodnoj medicini. Iscjeljitelji su nekada vjerovali da kuhan i sterilisan sok od maline pomaže u smirivanju napada žuči. Kaša od mljevenih listova maline se stavljala na kožu bolesnima od rubeole. Čaj od korjena maline ublažava svrab i izbjeljuje fleke na koži. Malina ima visok sadržaj vitamina C (najvažnijeg prirodnog antioksidansa) i salicilnu kiselinu zbog koje ima mnoga ljekovita svojstva. Malina sadrži i ostale prirodne antioksidanse (flavonoide, fenolna jedinjenja, antocijane, vitamin E, karotenoide). Sve korisne supstance u malini stvaraju preduslove za ispoljavanje ljekovitih i korisnih svojstava (baktericidno, diaforetsko i analgetičko svojstvo). Miris maline pojačava izlučivanje želudačnog soka, žuči, pljuvačke te podstiče apetit. Plodovi se često koriste protiv mamurluka i kao sredstvo za triježnjenje.

Savremena narodna medicina

Savremena narodna medicina koristi list, plod, cvijet, mlade izdanke i korjen. Indikacije za upotrebu su, pored ostalog, bolesti respiratornog trakta (gdje malina podstiče preznojavanje), razbija sluz u bronhijama i snižava povišenu tjelesnu temperaturu. Tradicionalni ljekari prepisuju tretmane od sirovog ploda maline, čaj od lista i napitak od izdanaka.
Napitak sa izdancima maline: reznice maline osušite, usitnite, sameljite i potom skuhajte. U pola litre ključale vode dodajte jednu kašiku praha izdanaka i kuhajte 3 minute.

Protiv dijareje koristi se čaj od malinovih grana tj. triput dnevno piti jednu čašu čaja, infuzija ili čaj od lišća i grana (kao adstringens) te čaj od suhih plodova.

Promjene na koži (upalni procesi i akne)-se tretiraju toplim infuzijama od cvijeta ili lista maline. Premazujte nekoliko minuta problematično područje sa tamponom potopljenim u tečnost. Potrebno je 20 tak tretmana pri čemu se prvih deset izvodi svakodnevno a preostalih deset svaki drugi dan. Za liječenje bolesti kože se koristi mast od maline, puter i čaj od lista pomješan sa maslinovim uljem.

Hemoroidi se liječe ljekovitom tečnošću od korjena ili cvijeta maline dok se hemoragija tretira čajem od lišća. Narodni ljekari za liječenje skleroze koriste list maline za pripremu čaja i infuzije.

Iscjeljitelji sa dalekog Istoka su prepisivali malinu za razne tegobe. Tako tradicionalna kineska medicina preporučuje malinu za bolesti očiju (crvenilo, upalna stanja čak i sljepilo), zubobolju, izbacivanje urina i viška tečnosti iz organizma. Oni su također pravili ljekovitu tečnost od cvijeta ili korjena maline za reproduktivne poremećaje (obilno bijelo pranje).

U medicini Tibeta se lišće i mladi izdanci maline koriste za liječenje akutnih i hroničnih zaraznih bolesti, neurastenije i upale perifernih nerava. Nervne bolesti su se liječile sa plodivma, lišćem i stabljikama maline.

Trudnice i maline

Prehlađene trudnice ne bi trebale koristiti preparate na bazi lista maline pogotovo u prvom i drugom tromjesečju trudnoće. S druge strane čaj od ploda maline pojačava proizvodnju majčinog mlijeka i pomaže u liječenju laktacionog mastitisa.

Konzumacija maline utiče na regulaciju krvnog tlaka, poboljšava sastav krvi, normalizira gastrointestinalni trakt i ima diuretički efekat. Plod i list maline koriste se kao homeopatski lijek ako postoje edemi, pijelonefritis i druge bolesti bubrega.

Ipak, postoje slučajevi kontarindikacije. Malinu ne trebaju koristiti osobe koje pate od gihta, alergijske intolerancije te pacijenti sa pogoršanjem bolesti genitourinarnih organa (posebno bubrega).

Malina je odličan antidepresiv te se stoga preporučuej osobama koje se svakodnevno bore sa stresom, nesanicom i depresijom. Jedna porcija malina obezbjeđuje 25 do 35 % dnevnog unosa vitamina C.

Za bojenje dlake nekada se koristila biljna tekućina sa listom maline i kalijumom. U moderno doba ova tekućina se koristi poslije pranja kose (za ispiranje kose) jer podstiče rast dlake i jača vlasište.

Sok od svježe maline ima bolji ukus ako se doda med ili limun.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: www.akademija-finance.si (Fructal kompanija)


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.