Jučer, u 11:00 sati, otvoren je Sajam pčelarstva u organizaciji Općine Novi Grad i Udruženja pčelara KS u Bosanskoj tržnici na Dobrinji. Na sajmu će oko 30 izlagača predstaviti svoje proizvode na bazi meda, kao što su polen i mliječ, ali i ljekovito bilje.

Na jednom od štandova, gospođa Milanka Batinić, inače dipl.ing.tehnologije, je izlagala svoje proizvode. Kaže da je ovo bila uspješna godina i sa zadovoljstvom nam je predstavila neke od svojih proizvoda. Pčelinski centar „Batinić“ u ponudi ima čak 72 artikla, od meda, preko raznoraznih krema do biljnih kapi i ulja.

mido

Jedan od izlagača na sajmu je i pčelar Midhat Mido Hodžić, dobitnik najviših priznanja na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju, gdje je po prvi put na jednom ovako prestižnom takmičenju prestavljao Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, na ovogodišnjem 13. Bee fest sajmu osvojio je zlatnu medalju za bagremov med, dok je srebrenom medaljom nagrađen za kvalitet meda u kategoriji planinska livada i medljika.

Pčelarstvom se bavi od malih nogu. Kaže da mu je ovo jedini izvor prihoda, a sve zavisi od godine, koliko je rodna. Od jedne košnice se može dobiti oko 15 kg meda.

Cijene meda se kreću od 15 do 18 KM, a u asortimanu njegovih proizvoda mogu se naći planinski, livadski, bagremov i šumski med, propolis, polen i matična mliječ. Također, kaže da mnogi iskusni pčelari svoje iskustvo rado prenose na mlađe generacije i pomažu im u početnim koracima koji se tiču bavljenja ovom djelatnošću.

Najbitnije je da osoba utvrdi da nije alergična na pčele, nakon toga je potrebno imati ljubav prema pčelama i za početak se upisati u školu pčelarstva. Kako se proširuje znanje – proširuje se i pčelinjak. Ističe da se lokacija bira shodno uslovima, mada je najbolje izabrati onu na kojoj će pčele biti zaštićene od vjetra i vode.

Ako niste posjetili sajam, toplo preporučujemo da to učinite. Štandovi će biti izloženi do 30. oktobra, od 08:00 do 20:00 sati u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Foto: domacin.ba/Novi Grad Sarajevo


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.