Čak i u malim stanovima možete gajiti dekorativno i ukusno začinsko bilje i tokom cijele godine imati organske biljke koje će odlično začiniti vaše kulinarske majstorije. Ako u svom domu rezervišete simpatični kutak za uzgajanje ovog bilja, uživaćete u njihovom uzgajanju i plodovima svoje kreativnosti.

[umetnime]

Iako zvuči nevjerovatno, gajenje začinskog bilja na dohvat ruke zapravo je vrlo jednostavno. Potrebne su samo male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Svoju kreativnost možete izraziti i pravljenjem i ukrašavanjem saksija i polica za njih. Idealno mjesto za saksije su stolovi postavljeni pored prozora ili prozorske ivice na koje su poredane saksije sa biljkama.

 

Ako planirate da biljke uzgajate iz sjemena, pratite uputstva koja su zapisana kod proizdvođača. Vodite računa da uvijek imate čiste posude, kako se oboljenja ne bi prenosila među biljkama. Uvijek im obezbjedite dovoljno svjetlosti, naročito mladim izdancima, ali ih nikako nemojte dugo izlagati direktnim sunčevim zracima, jer to ovim biljkama generalno ne prija. Posljedica loše njege je požutjelo lišće i sušenje dijelova biljaka. Uvijek dobro provjetrite prostoriju i dovoljno zalijevajte biljke, ali vodite računa da zemlja ne bude prenatopljena zemljom i da ne truli.

mint _

 

Predstavljamo vam naših Top 5 začinskih biljaka koje će vas sigurno oduševiti i izgledom i ukusom.

 

1. Osvježavajuća nana

 

Osvježavajuća nana ukusni je začin mnogim jelima od povrća i mesa, a koristi se i za pravljenje sokova, koktela, sladoleda, voćnih salata. Mlado lišće je najaromatičnije i bere se neposredno pred upotrebu, a najbolje je pred cvjetanje u julu i avgustu. Nana (Mentha piperita) se smatra najstarijim svjetskim medikamentom, a koristi se za regulisanje disajnih i probavnih tegoba, održavanje higijene usta, osvežavanje vazduh u prostoriji, a pošto prirodno hladi liječi inflamacije i glavobolje. Listovi nane se mogu koristiti svježi, ali i osušeni pri pravljenju čaja.

 

Način njege nane u kućnim uslovima je jednostavan – sadi se pelcerom, a najbolje vrijeme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba pustiti par dana da u vodi razvije koren, a zatim ga posaditi u zemlju bogatu humusom. Nanu ne treba držati izloženu direktnoj svjetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje. Ne zaboravite da je jednom godišnje presadite, koristeći novu zemlju ili bar da staru osvježite đubrivom.

nana_gardenista (3)

 

2. Mirisni ruzmarin

 

U svim mediteranskim zemljama ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se često koristi kao zanimljiv dodatak jelima, a u kućnim uslovima lako se uzgaja i svojom notom osvježava vazduh u prostoriji. Zbog intenzivnog ukusa koristi se kod pripremanja mesa sa roštilja, ali i ribe i jela sa povrćem, a gurmani obožavaju kombinovanje ruzmarina sa jakim i pikantnim jelima. Ruzmarin ima blagotvorno dejstvo, pa tako čaj smiruje glavobolju, leči infekcije disajnih puteva, a ulje od ruzmarina u kupki poboljšava cirkulaciju i pospješuje lučenje vode iz organizma.

 

Ruzmarin uspješno raste na svim vrstama zemlje, a ne traži mnogo vode, tako da ga treba zalivati jednom, a ljeti dva puta nedeljno. Sije se u martu, ali najbrže se proizvodi iz pelcera koji se sade u septembru i oktobru. Voli toplotu i sunce, pa ga treba sačuvati od mrazeva, kao i od prevelike vlažnosti vazduha.

Ruzmarin 2_floradania_dk

 

3. Ljekovita Majčina dušica

Majčina dušica (Thymus serpyllum) idealno ide uz jaka jela poput jagnjetine, divljači, zečetine, ali i uz pikantni krompir i povrće. Upotrebljava se list i cvijet i ima jako antibakterijsko dejstvo, a  djeluje umirujuće kod infekcija disajnih puteva i želudačnih tegoba. Ljekoviti sastojci se nalaze samo u listu i cvijetu, a majčina dušica nije zahtjevna za održavanje.

Uspijeva i na suhoj i siromašnoj zemlji, a prijaju joj sunčana mjesta, mada uspjeva i na sjenovitim. Sije se u proljeće, cvjeta tokom juna i augusta, a treba joj podsjecati vrhove tokom cvjetanja, kako bi se omogućilo bujanje bočnih izdanaka. Ne treba je preterano zalivati.

thyme_notonthehighstreet(1)

 

4. Ukusni origano

 

Origano je jedna od najčešće korišćenih i najomiljenijih začinskih biljaka. Obavezan je sastojak pasti, pica i salata, i gotovo svi ga vole. Lako se gaji, ne zahtjeva posebne uslove i brzo uspjeva za korišćenje. Voli suhlja rastresita zemljišta, kao i izuzetno osunčana mjesta. Origano (Origanum vulgare) traži periodično zalivanje, a sjemenu je potrebna posebna njega. Sjeme treba umotati u vatu ili gazu i povremeno kvasiti tako da ne truli i da ima dovoljno vazduha, a kada naklija treba ga postaviti na površinu zemljišta i politi vodom. Biljka je zrela za korištenje kada naraste oko deset centimetara ili obrazuje desetak listova, a koriste se samo listovi.

Origano_floradania_dk

 

5. Pikantni Bosiljak

Ova začinska i ljekovita biljka jelima daje mirisnu i pikatnu notu, a odlično se slaže sa paradajzom, plavim patlidžanom, karfiolom, krompirom. Čest je sastojak preliva za mesa i tjestenine. Bosiljak (Ocimum basilicum) je odličan antioksidant koji poboljšava varenje i čuva hranu od kvarenja. Kod ove jednogodišnje biljke mogu se koristiti svi nadzemni djelovi, iako se najčešće koriste samo svježi listovi.

 

Ova biljka obožava sunčana i topla mjesta, a treba je držati podalje od promahe. Sadi se u aprilu i martu, a moguće je konzumirati je čim da prve cvjetove, od maja do augusta.Bosiljak 2_floradania_dk

 

 

Začinsko bilje može se koristiti na nekoliko načina. Svježe ubrano možete koristiti kao začin prilikom kuhanja ili dekorisanja, ali i u kućnoj kozmetici. Takođe se koriste i sušene isitnjene biljke kao začin koji može duže da stoji – potrebno ga je isjeckati i dobro osušiti umotanog u gazu na mjestu koje nije pod direktnim sunčevim zracima. Pored toga, postoje i zanimljivi načini da začinskom bilju sačuvate svježinu – isjeckajte ga i stavite u kalupe za led, prelijte vodom i zamrznite. Kada vam zatrebaju svježi začini, odmrznite ih i dodajte jelima.

 

Svakako najneobičniji način da tokom zime u kuhinju unesete ukus Mediterana je da isjeckane svježe začine ubacite u kalupe za led i prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Kada izvadite ove kockice imaćete idealan dodatak jelima. Za ovaj način čuvanja idealan je ruzmarin, žalfija, timijan, origano i peršun koji se mogu kuhati zajedno s jelom, a treba izbegavati nanu i bosiljak, zato što im se ukus promjeni.

www_lifehacker_com_au

Upustite se u kreativnu avanturu gajenja biljaka i vaš trud će biti nagrađen ukusnim i zdravim organskim začinima koji će upotpuniti ukus vaših jela tokom cijele godine.

 

 

Izvor: kucastil.rs


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.