Analgetici su jako efikasne tablete koje brzo rješavaju bolove i tegobe. Prekomjerna konzumacija ovih farmakoloških sredstava u kontinuiranim periodima može štetiti organizmu – kažu naučne studije. Postoji, naime, rizik od razvoja gastrointestinalnih smetnji. Pasta od meda i vrbine se može koristiti umjesto analgetika. U slučaju težih zdravstvenih problema, unos analgetika je, svakako, neminovan. Uvijek se treba držati ljekarskih savjeta i preporučenih doza.


Za povremene tegobe sa blažim intenzitetom pomoćno sredstvo može biti prirodnog karaktera. Prirodni pripravci mogu biti na bazi ljekovitog bilja i kore određenog drveta (naprimjer, kora drveta bijele vrbe djeluje protuupalno i analgetski). Ovi pripravci su potpuno bezbjedni bez popratnih pojava i ne izazivaju ovisnost.

Ljekovita vrba

Ovo drvo raste uglavnom u umjerenim klimatskim pojasevima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Kora ima široku primjenu (drvna industrija, industrija namještaja, proizvodnja šibica i slično) zbog fleksibilnosti i lakoće drveta. Kora je izuzetno ljekovita sa analgetskim dejstvom pa se koristila u drevnim civilizacijama (naprimjer, egipatska i grčka).

U 19 stoljeću ljudi su saznali više o hemijskom sastavu bijele vrbe. Tada je izolovana aktivna komponenta iz kore (sastojak salicin). Salicin je važan, jer se iz ove komponente izvlači salicilna kiselina preteča acetilsalicilne kiseline (aspirin).

Ako se bijela vrba pravilno dozira i koristi, može biti skoro jednako efikasna kao aspirin. Kora djeluje snažno antiupalno, antireumatski i antispazmodično. Korisna je protiv reumatskih bolova i artritisa, gihta, bolova u mišićnom tkivu i zglobovima, raznih vrsta neuralgije i bolova u leđima. Može smanjiti učestalost svih ovih tegoba. Kora je efikasna protiv menstrualnih grčeva kod žena.

Koristi se protiv glavobolje jer sadrži imunostimulativne komponente. Djeluje blagotvorno protiv povišene temperature, groznice i gripa. Ima pozitivan učinak na zdravlje i kožu jer stimulira cirkulaciju krvi, hrani i regenerira kožu. Usljed ovoga nestaju sve nepravilnosti na koži, ožiljci, bore i staračke pjege.


U fitoterapiji se, uglavnom, koristi kora oguljena u proljećnim mjesecima sa drveta starog oko 3 godine. Od ove kore se pripremaju čajevi, tinkture, biljne mješavine i slični pripravci. Dejstvo se dodatno pojača ako se kora kombinuje sa drugim biljkama i začinima sa antiupalnim dejstvom (naprimjer, kurkuma i đumbir) te drugim ljekovitim pripravcima (jabukovo sirće i med).

Prirodna pasta od meda i vrbine kore

Staklenu teglu operite sa toplom vodom i osušite. Đumbirov korjen srednje veličine oljuštite sa kašikom. Korjen izrendajte i ubacite u teglu. Dodajte 4 kašike usitnjene kore bijele vrbe i 4 kašike praha od kurkume te 100 ml jabukovog sirćeta. Sve prelijte sa jednom šoljom kvalitetnog domaćeg meda. Smjesu promješajte sa drvenom kašikom. Teglu zatvorite i držite u frižideru sedam dana. Onda (prema osobnim potrebama) svaka osoba može konzumirati jednu do dvije male kašike paste dnevno. Ili dodati čajevima, napitku, mineralnoj vodi ili u smoothie. Držite na hladnom mjestu i iskoristite maximalno tokom dvije sedmice dana. Pasta od meda i vrbine kore se ne preporučuje djeci, dojiljama, trudnicama niti osobama koje imaju alergiju na neke sastojke i koriste lijekove za razjeđivanje krvi, te osobama alergičnim na aspirin i osobama sa stomačnim tegobama.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.baAmela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.