Penjačice – puzavice su biljke koje veoma brzo rastu i koje vam omogućavaju da za kratak vremenski period kreirate divne dekoracije u svom dvorištu.

One su najbolji saveznici ljubitelja biljaka. U tekstu govorimo o višegodišnjim biljkama, ne govorimo o jednogodišnjim cvjetnicama.

ZAŠTO SADIMO PENJAČICE

Penjačice mogu naći svoje mjesto na pergolama, ogradama ili zidovima. Mogu biti veoma bujne, vrlo elegantne i korisne, pa ne propustite priliku da ih posadite u vrtu. Razlozi zbog kojih sadimo ove biljke su:

– da vas zaštite od znatiželjnih pogleda,

– da vam pruže hladovinu u toplim ljetnjim danima,

–  da vam uljepšaju vrt ili neku neuglednu površinu (stari zid, čardak i sl.),

– da oplemene goli zid (koji je nezanimljiv),

– da pretvore vašu kapiju u kraljevski ulaz,

– da donesu dah divljine u vašu baštu,

– da od njih formirate živi zid.

VRSTE PENJAČICA – PUZAVICA

Kupovina domaćih proizvoda
Kupovina domaćih proizvoda

Osnovna podjela penjačica je na LISTOPADNE i ZIMZELENE.

Listopadne vrste su: Klematis, Partenocissus, Wisteria, Camsis…

Zimzelena vrsta je Hedera.

Poluzimzelena vrsta je Lonicera japonica – Orlovi nokti.

Neke vrste imaju tu sposobnost da se penju same – imaju hvataljke (Partenocissus, Hedera), dok je drugim vrstama potrebna potpora za penjanje (Clematis, Wisteria, Camsis, Lonicera…).

NAJLJEPŠE PENJAČICE – KLEMATISI

Po mom mišljenju, klematisi su najljepše penjačice. Oni cvjetaju bogato, zvezdasti cvjetovi u raznim bojama i nijansama prekriju biljku u potpunosti. Bukvalno, ni list se ne vidi od tog divnog cvijeta. Večina kultivara cvjeta 5-6 meseci u toku godine, nijedna druga vrsta penjačica ne cvjeta tako dug vremenski period.

Klematisi dostižu visinu od 2,5-4m, što zavisi od vrste i od samog tla u koji je biljka posađena.

Idealno mjesto za sadnju klematisa je pozicija u vrtu gde će mu korjen biti u sjenci. Ako nema prirodne sjenke, posadite neke biljke koje će korjenu klematisa napraviti zaklon. Rano u proljeće orežite klematise na 15-20 cm visine. Orezivanje obavite krajem februara ili početkom marta mjeseca, kada prestanu jutarnji mrazevi.

BRŠLJAN – HEDERA

Ovo su zimzelene puzavice koje nemaju cvijet, ali većina varijeteta ima dekorativan list koji je ukras tokom cijele godine.

Izuzetno lijepo izgledaju pored vodenih površina. Sadimo ih kao pokrivače tla, jer se izuzetno brzo šire. Ovo je jedna od rijetkih puzavica koja dobro podnosi sjenovita mjesta. Bršljani mogu dostići visinu i do 30m.

PARTHENOCISSUS – DJEVOJAČKA LOZICA

Ovo je listopadna penjačica koja ima drvenasto stablo i hvataljke uz pomoć kojih se sama penje po podlozi na kojoj je. Nije joj potrebna potpora za penjanje.  Najčešće je možete vidjeti na kućama ili visokim zgradama.

Dekorativna je tek u jesen kada joj listovi dobijaju izrazito crvenu boju. Može dostići visinu 15-20m. Djevojačka lozica izvlači vlagu iz podloge na kojoj se nalazi, pa je iz tog razloga veoma korisna biljka.

WISTERIA SINENSIS – GLICINIA

Wisteria – Plava kiša je listopadna penjačica koja raste veoma agresivno, tj. brzo. Može dostići visinu i do 20m. Cvjetovi su u grozdovima i vise prema dole, otuda i naziv za ovu biljku „Plava kiša“.

Cvjeta tokom ljetnjih meseci. Možete je vidjeti u plavoj, roze i u bijeloj boji. Potreban joj je oslonac za penjanje. Takođe, možete napraviti drvo od ove biljke. Više o tome pročitajte u blogu Wisterija – Plava kiša.

LONICERA JAPONICA – ORLOVI NOKTI 

Lonicera je penjačica sa drvenastim stabljikama. Cvjeta od maja do jula mjeseca cvjetovima bijele, žute i narandžaste boje. Cvjetovi su joj izuzetno mirisni. Pred zimu joj je potrebno drastično orezivanje kako bi sljedeće godine cvjetala još bogatije i obilnije.

Inače, možete je orezivati tokom godine više puta, jedino u vrijeme cvjetanja nemojte je rezati. Ova penjačica voli sunce, i dostiže visinu i do 5m.

TECOMA – CAMPSIS

Ovo je prelijepa listopadna penjačica koja može dostići visinu i do 10m. Korjen joj je jak i veoma dobro razvijen. Voli sunčani položaj i plodno, dobro propusno tlo.

Cvjetovi su krupni, trubasti, narandžasto-crvene boje i otvaraju se od juna do avgusta mjeseca. Ako u vašem vrtu postoji staro, osušeno stablo iskoristite ga kao potporu za ovu biljku, izgledaće savršeno.

Orezivanjem tecomu možete formirati i kao žbun.

Pored gore navedenih penjačica postoji još vrsta koje možete saditi u vrtu. Naveli smo vam one vrste koje se najčešće koriste u našim klimatskim uslovima, koje nisu pretjerano zahtjevne, i koje ćete gotovo sigurno sa uspjehom uzgajati. Kao što i sami vidite izbor puzavica je dosta širok i svako od vas može pronaći nešto što mu odgovara. Bez obzira da li su u pitanju listopadne ili zimzelene, da li cvjetaju ili ne, sve ove vrste rastu veoma brzo i zahvalne su za gajenje.

KONSTRUKCIJA ZA PUZAVICE

Određenim vrstama puzavica potrebna je konstrukcija za penjanje.

Od čega ćete to napraviti, od kakvog materijala, zavisi samo od vas. Napravite željeni oblik, usmjeravajte biljku tako što ćete je orezivati, vezati i na kraju ćete dobiti ono što ste željeli.

Za puzavice nije potrebna neka skupa konstrukcija, jer će je biljka u potpunosti prekriti. Možete iskoristiti metalne šipke koje ćete međusobno povezati u oblik koji vam je potreban, ili možete iskoristiti najobičnije kanape, pa čak i žicu…

Naravno, ako možete sebi priuštiti, onda napravite lijepu drvenu ili metalnu konstrukciju koja će i tokom zimskih mjeseci (kada biljka miruje i nema lista) biti ukras u dvorištu.

PENJAČICE U SAKSIJAMA

Večinu penjačica možete saditi u žardinjere ili saksije. Gledajte samo da te posude budu dublje i većeg prečnika. Saksije postavite pored terase koja je natkrivena, napravite konstrukciju do nadstrešnice i usmjerite biljku u željenom pravcu. Na ovaj način napravićete zelenu „zavjesu“ koja će vam praviti hlad na terasi.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

2 Comments

Nemanja · 29. Novembra 2022. at 9:51

Poštovani, primetio sam da se na Vašoj stranici nalaze tekstovi rasadnika Mihalek. Ukoliko koristite njihove blog tekstove trebalo bi da navedete izvor odakle ste ih preuzeli.

    armin · 4. Jula 2023. at 15:36

    Postovani, provjerit cu sa kolegama gdje nije potpisano. Mi smo jos prije 7-8 godina pisali i dobili dozvolu da preuzmemo uz potpis clanke. Lijep pozdrav

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.