Jedna od mnogobrojnih dilema pred kojima se često nađu oni koji renoviraju, adaptiraju ili grade svoj stambeni ili poslovni prostor jeste da li izabrati mat ili sjajne pločice za kupatilo ili pak kuhinju. Ponuda u trgovinama je raznovrsna za razliku od prije kada je izbor pločica bio relativno mali. To nam daje mnogo opcija za uređenje prostora, a istovremeno stvara slatke muke jer više ni sami ne znamo što izabrati od svega viđenog. U nastavku vam donosimo koje su to prednosti i nedostaci mat i sjaj keramičkih pločica.

I mat i sjaj keramičke pločice naširoko se koriste u uređenju interijera. Ne samo pod već i zidovi su suočeni s takvim premazom. Popločavanje vam omogućuje stvaranje interijera ugodnog izgleda, takav premaz je praktičan i jednostavan za održavanje. prednosti i nedostaci mat i sjaj keramičkih pločica

Prednosti keramičkih pločica visokog sjaja

Glavna prednost sjajnih pločica u usporedbi s mat pločicama je ta što imaju sjajnu površinu. Ovo je posebno važno kada sobu uređujete sa slabim osvjetljenjem i malim prozorom.

Keramičke obloge sa svijetlim sjajnim završetkom najefikasnije su za uređenje podova u maloj kuhinji. Mat podne pločice u kuhinji zahtjevaju vrlo pažljivo održavanje i stalnu pažnju, ali sa sjajnom završnom obradom takva muka obično ne nastaje. Na mjestima koja su često prljava preporučljivo je koristiti sjajne pločice u crnoj ili drugim tamnim nijansama.

Sjaj na pločicama izgleda poznatije u unutrašnjosti od materijala s mat završnom obradom. Takve podne pločice biraju oni koji su oprezni prema novim proizvodima, preferirajući provjerena, pouzdana i dobro dokazana rješenja.

Prije odabira imajte na umu da se keramičke podne pločice obično dijele u nekoliko kategorija ili grupa. Postoje pločice za sobe koje se relativno rijetko posjećuju (kupaonice, spavaće sobe itd.), Za stambene prostore, kao i za hodnike i kuhinje. Ističu se sjajne pločice za trgovine, kafiće, restorane i druga često posjećena mjesta.

Također, obično su podne pločice deblje od zidnih.

Važan kriterij pri odabiru sjajne pločice je njena veličina i format. Elementi premaza moraju biti pravilnog oblika, standardnih dimenzija, ravnih uglova i površine bez grešaka. Vanjski sloj pločice mora biti obojen ravnomjerno po cijeloj površini.

Bitno je napomenuti da najbolje primjere sjajnih pločica nude proizvođači iz Njemačke, Italije i Španjolske. U asortimanu velikih građevinskih hipermarketa uvijek možete pronaći pločice poznatih marki dobre kvalitete i po pristupačnoj cijeni. 

Pločice visoki sjaj stvaraju efekt refleksije te samim tim daju veću dozu svjetlosti prostoru u koji su postavljene. Također, one manje prostore čine većima te je to još jedna prednost pločica visoki sjaj. Ovisno o tome za koji ton pločice se odlučimo (bijele, crne, njihovu kombinaciju, sive, antracit, bež) možemo naglašavati ili umanjivati navedene karakteristike sjajnih pločica.

Nedostaci keramičkih pločica visokog sjaja

Kao što su u nekim prostorima poželjne jer donose dodatnu dozu svjetline u iste, u nekima nisu baš najbolji izbor. Naime, njihov efekt refleksije može biti prenaglašen i baš zbog toga ih neki ne preferiraju. Ali opet, sve je stvar ličnog ukusa i dojma kojeg želimo stvoriti u svom prostoru.

Održavanje pločica visoki sjaj je zahtjevnije jer se na njima više primijete prašina i nečistoće. Samo čišćenje ovih pločica je lakše od onih mat površine, ali treba biti učestalije.

Zbog svoje sjajne površine one su veoma skliske te isto treba imati na umu prostor u koji ih želimo postaviti. Svaka podna površina je skliska kada je mokra, a ovaj tip pločica pogotovo. Toga treba biti svjestan ako ih želimo postaviti u kupatilo, vanjski prostor ili gdje je velika prohodnost ljudi.

Generalno, najveći nedostatak keramičkih pločica upravo su fuge koje se vrlo teško čiste, posebno od tvrdokornih, masnih tragova. S kaljenim staklom takvi nedostaci svedeni su na minimum, a posebno je prilagodljivo visokim temperaturama. Osim toga, staklo je puno jednostavnije skinuti i zamijeniti novim, a mehanička oštećenja su gotovo nemoguća.

Sugerišemo da izbjegavate crnu boju i kuhinju izrađenu od MDF-a lakiranog u visoki sjaj. Crna boja je ona na kojoj se sve vidi, dok je kuhinja u visokom sjaju najosjetljivija na oštećenja i prljanje. Preporučljivo je izbjegavati jake, agresivne boje, odnosno one koje oko zamaraju i kojih se brzo možemo zasititi.

Kada govorimo o mat pločicama, mat proizvod ne sjaji. Karakterizira ih mekana površina na dodir s laganim hrapavosti. Neki vjeruju da zbog nedostatka sjaja, one su skromne, pa čak i bez osobitosti izgled. Međutim, raspon tih pločica je toliko raznolika i višeznačan (boja, veličina, oblik, tekstura), koji će biti model za čak najneobičnijih i impresivnih interijera.

Svaki proizvod ima svoje prednosti i nedostatke. Ranije, mat pločice su se koristile uglavnom za završnu obradu poda.

 Prednosti mat keramičkih pločica

Mat pločice su manje blještave nego one visokog sjaja te za razliku od njih imaju umirujući efekt. Zato su često prvi izbor onih koji žele postići dojam mirnoće u prostoru.

Održavanje ovih pločica zahtjeva manje čišćenje jer se na njima manje primijete nečistoće, ali samo čišćenje je teže jer nemaju glatku površinu kao one visokog sjaja.

Mat pločice su, zbog svoje manje glatke površine, poželjnije za postavljanje u prostore više vlažnosti. Preferiraju se na podovima kupaonica, garderoba, vanjskih prostora ili onih gdje je velika prohodnost ljudi.

Nedostaci mat keramičkih pločica

Mat pločice za razliku od onih visokog sjaja nemaju efekt ogledala tako da ne donose dodatnu svjetlinu u prostor te ga ne čine većim.

Čišćenje ovih pločica je teže jer imaju manje glatku površinu. Ipak, održavanje ne treba biti toliko učestalo jer se na njima manje primijete prašina i nečistoće.

Bez obzira na sve prethodno navedeno svaka keramička tj. porculanska pločica ima svoje specifičnosti. Isto tako, nije isto hoćemo li kupiti jeftiniju, manje kvalitetnu keramiku ili ćemo se odlučiti na skuplji, kvalitetniji porculan.

Kombinacija pločica visoki sjaj i mat pločica

Neko izričito ne želi sjajne pločice u svom prostoru dok je nekome to savršen izbor. Drugi se opet odlučuju za kombinaciju ovih dviju varijacija pločica. Tako se mogu vidjeti odlične kombinacije pločica imitacija kamena, mramora sa onima imitacija drva, parketa. Npr. podne pločice imitacija drva u mat verziji, a zidne imitacija kamena u verziji visoki sjaj.

Cijene keramičke pločice visokog sjaja i mat pločice

Cijene sjaj i mat pločica vrlo često variraju. Pitanje je koliko smo spremni potrošiti na pločice. Ne mijenjamo ih često te nam kvaliteta mora biti na prvom mjestu. Ista se danas može dobiti za povoljnu sumu novca. Zato nije zgoreg krenuti u potragu za pločicama i par mjeseci prije nego što će nam trebati. Možemo naići na znatna sniženja i akcije te uštedjeti pristojnu sumu novca.

Stil Interijer

Kupovina domaćih proizvoda
Kupovina domaćih proizvoda

Među velikim različitim stilskim pravcima, neki od njih su posebno traženi.

Mat pločice su pogodne za ukrašavanje sobe različitih veličina i izgleda. Glavna stvar je da odaberete pravu vanjski završni materijal.

Također obratite pozornost na veličinu pločica. Za veće sobe, ta brojka nije posebno važna. Prilikom uređenja, optimalna veličina kvadratnih pločica je 20×20 cm, pravokutnih – 20×30. I također, značajno je da date prednost mekim i svijetlim tonovima.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.