Sadnice Aronije

5.00KM

SKU: dom-sad-0011-ba Kategorija: Oznake: ,

Opis

Sadnice aronije su sve traženije na našem tržištu. Aronija je višegodišnja voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike. U BiH je zadnjih godina sve popularnija i traženija Biljka raste u obliku grma. Maksimalna visina se kreće od 1.5 do 2.5 metra. Karakterišu je listovi tamnozelene boje i ovalnog oblika. Listovi u jesen postaju crveni i očituju dekorativnost aronije. Cvijetovi su bijele do svijetlo roze boje i nalaze se skupljeni u cvatu.

Aronija cvjeta u maju, a plodovi sazrijevaju tek u augustu. Plodovi su tamnoplave bobice koje formiraju grozd. U njima se obično nalazi 5 do 8 sjemenki.

Uzgoj aronije je moguć i u uslovima oštre kontinentalne klime. Otporna je na temperature do -30°C u zimskim uslovima. Ako krajem jeseni i početkom zime dođe do niskih temperatura mogu se očekivati oštećenja na biljci.

Aronija traži optimalno 500-700 mm godišnje vode. Nedostatak vlage utiče na kvalitet plodova.

Uzgoj je moguć na svim vrstama tla jer nema velike zahtjeve. Međutim najbolji rezultati se postižu na tlu koje ima blagu kiselost.

Aronija je višegodišnja kultura koja, ukoliko se pravilno uzgaja i vrši njega, može imati životni vijek od 30 godina. Lako se razmnožava nagrtanjem i izdancima (položenicama).

Sadnja aronije je preporučljiva u jesen i to tako da se koriste dvogodišnje sadnice. Sadnice bi trebale imati dobro razvijen korijenov sustav te 3 do 5 izdanaka.  Za komercijalni uzgoj koriste se uzgojni oblici grma, a razmak između sadnica treba da bude 3 do 4 metra u jednom redu. Razmak između redova treba da bude 1.5 metar do 2 metra. Sadnja se radi u jame dubine 20 cm i promjera 30 cm.

Aronija je jedna je od najzdravijih biljaka na svijetu jer u svojoj bobici sadrži bogatstvo vitamina i antioksidansa.

Još zanimljivih proizvoda potražite na našem shop-u.

Preporučujemo www.posjeti.ba

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Aronije”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *