Sadnja jagoda kao višegodišnje zeljaste biljke moguća je tokom cijele godine.

U intenzivnim jednogodišnjim nasadima, sadnice jagode preporučuje se saditi krajem jula ili početkom augusta jer tada će sadnica dati siguran i kvalitetan urod. Prerana ili prekasna sadnja može se negativno odraziti na razvoj nasada i urod sljedeće godine.
Ako tlo prije sadnje nije dovoljno vlažno potrebno ga je prethodno obilno natopiti kako bi se uspostavio povoljan vodozračni režim. Danas se sve češće sadnja obavlja frigo sadnicama koje nakon vađenja iz hlađenog skladišta treba najprije polagano odmrznuti, zatim navlažiti i u što kraćem vremenskom periodu posaditi.
images

Ručna ili mehanička sadnja jagoda 

Sadnja se može obavljati ručno ili mehanički. Ako se obavlja ručno, sadi se rašljastom sadilicom kojom se korijen utiskuje u što prirodniji položaj, tj. da stoji uspravno. Mora biti utisnut u tlo do visine korijenovog vrata. O pravilnosti sadnje ovisi hoće li se sadnica primiti ili neće. Stoga se mora voditi računa i o dubini sadnje. Ni preplitka ni preduboka sadnja nisu dobre jer u prvom slučaju će se korijen osušiti, dok preduboka sadnja će izazvati sporije nicanje i lošiji primitak. Posađenu sadnicu dobro je još prstima pritisnuti u tlo. Nakon završetka sadnje nasad je potrebno obilno zaliti vodom i vlažnost održavati barem još dvije sedmice.

Održavanje nasada jagoda

Sadnice 10 do 14 dana nakon sadnje imaju razvijena 2 do 3 lista. U to vrijeme je najlakše konstatovati primitak sadnica. Uz sam razvoj sadnica nikako se ne smiju zaboraviti korovske biljke koje se razvijaju u istim životnim uvjetima. Osim preventivnog tretiranja prije polaganja PE folije treba obratiti pozornost i na one korove koji niču iz dubljih slojeva tla.

To su najčešće jednogodišnji travnati ili širokolisni korovi. Kad narastu do 5 cm visine potrebno ih je ukloniti plijevljenjem. Nakon 20-ak dana razviti će se cvjetne stapke s cvjetovima. Njih treba odstraniti kako bi se omogućio brži razvoj sadnice. U fazi najintenzivnijeg rasta jagoda počinje stvarati i vriježe. Vriježe nisu poželjne kao ni cvjetovi pa se i njih tretira kao nametnike za čiji razvoj biljka troši mnogo hrane. Najjednostavnije je vriježe ukloniti škarama.
121aiyf

Nakon prve godine održavanje nasada svodi se na sprječavanje razvoja korova i zaštitu od bolesti i štetnika. Korove iz sadnih mjesta koji ugrožavaju grmove uklanja se plijevljenjem, dok se oni između redova suzbijaju kemijskim putem. Nakon završetka zime dobro je očistiti staro, odumrlo lišće i osušene vriježe te odstraniti ih s plastike. Time se pospješuje prozračivanje nasada i sprječava zadržavanje vlage što pridonosi boljem zdravstvenom stanju. U proljeće nasad ponovo treba zaštititi od bolesti i štetnika, a poželjno je napraviti i prihranjivanje. U sušnom, ljetnom razdoblju potrebno je navodnjavati.

Izvor: pinova.hr
Foto: poljoinfo.com/floriva.com/egypt.thebeehive.org


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.