Niste baš spretni kad su u pitanju slastice? Najdražima svejedno možete poslužiti ovaj Šumski neodoljivi kolač.
Sastojci za šumski neodoljivi kolac:
- BISKVIT: 200 g brašna
- 70 g gorkog kakaa
- 200 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 150 ml vruće vode
- 1 jaje
- KREMA OD ŠUMSKOG VOĆA: 300 g smrznutog šumskog voća Ledo
- 40 g gustina
- 80 g šećera
- 100 ml vode
- 40 g maslaca
- KREMA OD VANILIJE: 500 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 pudinga od vanilije
- aroma vanilije
- 70 g maslaca
- 100 ml vrhnja za šlag
- ČOKOLADNA GLAZURA: 100 ml vrhnja za šlag
- 130 g čokolade za kuhanje
Priprema
- 1.BISKVIT: Brašno, pzp, kakao, šećer, sol, vanilin šećer sjediniti te postepeno dodati u smjesu od jaja, mlijeka, ulja. Na kraju dodati vruću vodu i sve dobro izmiksati.Smjesu izliti u pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta (provjeriti čačkalicom).Pečeni biskvit izvaditi iz pleha , okrenuti naopako i prerezati po širini te ostaviti da se ohladi. KREMA OD ŠUMSKOG VOĆA: Šećer i smrznuto voće staviti u posudu te pustitti da se otopi. Kada se voće otopilo posudu staviti na vatru i pustiti da voće prokuha.Gustin rastopiti u vodi te dodati u prokuhano voće i skuhati gustu kremu. Maknuti sa vatre, malo ohladiti i umiješati maslac. Dobro izmiksati.Toplom kremom premazati donji dio biskvita. KREMA OD VANILIJE: 400 ml mlijeka, aromu vanilije i šećer staviti na vatru da zakuha. Puding i vanilin šećer uniješati u ostatak mlijeka te sve zajedno sjediniti i skuhati gustu kremu.U topli puding umiješati maslac, a kada se potpuno ohladi dodati 100 ml vrhnja za šlag i sve zajedno izmiksati tako da dobijemo gustu i svilenkastu kremu.Kremu rasporediti po kremi od šumskog voća, zatim staviti drugi dio biskvita te ga tanko premazati kremom od valije.Na kraju napraviti glazuru tako da na pari otopimo čokoladu u vrhnju za šlag.Čokoladnom glazurom preliti kolač ostaviti na hlađenju preko noći.
Top 5 zakona savršenog kolača
1. Margarin je poželjno prije upotrebe ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, najmanje 30-ak minuta. To ga čini podatnijim za razrađivanje.
Osim margarina dobro je na sobnoj temperaturi ostaviti i jaja, neko vrijeme prije korištenja u pripremi kolača. Takvo jaje će nakon tučenja poprimiti veći volumen i bolje će se umiješavati u druge sastojke
2. Kad tučete bjelanjke, pazite da je posuda u kojoj ih miksate potpuno suha i čista, kao i metlice miksera. Treba paziti i da vam dio žumanjka ne uđe u bjelanjke jer nećete moći dobiti čvrsti snijeg. Ako vam kod razbijanja jaja ipak pobjegne malo ljuske, izvadite je pomoću druge ljuske jajeta jer se one međusobno privlače. Također, prstohvat soli pomoći će da bjelanjke istućete baš kako treba.
3. Kod pripreme biskvita najprije dobro umiješajte margarin sa šećerom dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Ovo će povećati volumen samog biskvita koji će na koncu biti prozračniji i laganiji.
4. Tijesto za kolačiće umotajte u najlonsku foliju i ostavite da odleži u hladnjaku najmanje pola sata. Na taj ćete način dati više vremena brašnu da upije vlagu zbog čega će kolačići biti ujednačene konzistencije i boljeg okusa.
5. Kolače uvijek potpuno ohladite prije spremanja na hlađenje u hladnjak jer tako sprečavate nastanak plijesni, koja bi mogla nastati ukoliko dođe do kondenzacije u kolaču.
Izvor: Coolinarka
Još savjeta pronađite klikom ovdje!
0 Comments