Određene prirodne supstance imaju antibakterijska svojstva, ali znate li kojih je to top šest efikasnih prirodnih antibiotika i kada ih osoba treba koristiti? Antibiotici na recept, poput penicilina, pomogli su ljudima da se oporave od inače fatalnih bolesti i stanja od 1940-ih. Međutim, ljudi se također okreću prirodnim antibioticima za liječenje.

Prema istraživanju 1 od 10 osoba doživljava nuspojave koje oštećuju probavni sistem nakon uzimanja antibiotika. Otprilike 1 od 15 osoba je alergično na ovu vrstu lijeka. U ovom članku saznajte kojih je to top šest efikasnih prirodnih antibiotika.

Šest najboljih prirodnih antibiotika

Uz kontinuirani porast bakterija otpornih na lijekove, naučnici pri razvoju novih lijekova se oslanjaju na prirodu.

1. Bijeli luk

Kulture širom svijeta odavno se prepoznale bijeli luk zbog njegovih preventivnih i ljekovitih moći. Istraživanja su otkrila da bijeli luk može biti efikasan tretman protiv mnogih oblika bakterija, uključujući Salmonelu i Ešerihiju koli. Bijeli luk je čak razmatran za upotrebu protiv tuberkuloze otporne na više lijekova.

2. Manuka med

Još od vremena Aristotela, med se koristio kao mast koja pomaže zacjeljivanju rana i sprječava ili izvlači infekciju. Zdravstveni radnici su ga smatrali korisnim u liječenju hroničnih rana, opekotina, čireva i kožnih transplantata. Na primjer, istraživanja pokazuju da medeni zavoji mogu pomoći u zacjeljivanju rana. Antibakterijski efekti meda se obično pripisuju njegovom sadržaju vodikovog peroksida. Međutim, manuka med se bori protiv bakterija, iako ima niži sadržaj vodikovog peroksida. Dokazano je da manuka med uspješno liječi rane inficirane Staphylococcus aureusom (MRSA) otpornim na meticilin.

3. Đumbir

Naučna zajednica također prepoznaje đumbir kao prirodni antibiotik. Nekoliko studija je pokazalo sposobnost đumbira da se bori protiv mnogih sojeva bakterija. Istraživači također istražuju moć đumbira u borbi protiv morske bolesti i mučnine i snižavanja nivoa šećera u krvi.

4. Biljka Ehinaceja

Ehinaceja se godinama koristi za liječenje infekcija. Indijanci koriste ehinaceju stotinama godina za liječenje infekcija i rana. Istraživači počinju da shvataju zašto. Ekstrakt Echinacea purpurea može ubiti mnoge različite vrste bakterija, uključujući Streptococcus pyogenes (S. pyogenes) koji je odgovoran za upalu grla, sindrom toksičnog šoka i “bolest jedenja mesa“ Ehinaceja se također može boriti protiv upale povezane s bakterijskom infekcijom. Dostupan je za kupovinu u prodavnicama zdravlja ili online.

5. Karanfilić

Karanfilić se tradicionalno koristio u stomatološkim zahvatima. Istraživanja sada otkrivaju da vodeni ekstrakt karanfilića može biti efikasan protiv mnogih različitih vrsta bakterija, uključujući Ešerihiju koli.

6. Origano

Neki vjeruju da origano jača imuni sistem i djeluje kao antioksidans. Može imati protuupalna svojstva. Origano je među učinkovitijim prirodnim antibioticima od pouzdanog izvora, posebno kada se od njega napravi ulje.

Rizici prirodnih antibiotika

Samo zato što je nešto označeno kao prirodno, nije nužno bezbjedno. Količine i koncentracije aktivnih sastojaka razlikuju se među markama suplemenata. Savjetujemo vam da pažljivo pročitate etikete. Osoba također treba da obavijesti svog ljekara ako planira da uzima ove suplemente.

Iako je kuhani bijeli luk obično siguran za konzumiranje, istraživanja sugerišu da uzimanje koncentriranog bijelog luka može povećati rizik od krvarenja. Ovo može biti opasno za ljude koji se suočavaju sa operacijom ili uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Koncentrati bijelog luka također mogu smanjiti korisnost lijekova protiv HIV-a.

Određene proizvode treba izbjegavati, uključujući koloidno srebro. Ova supstanca se sastoji od mikroskopskih komada srebra suspendovanih u vodi. Koloidno srebro se preporučuje kao tretman za razne bolesti, uključujući bubonsku kugu i HIV. Uzimanje suplemenata koloidnog srebra može uticati na efikasnost antibiotika i lijekova koji se koriste za liječenje nedovoljne aktivnosti štitne žlijezde.

Kada koristiti propisane antibiotike

Antibiotici se mogu propisati za ubrzavanje oporavka od bolesti ili za sprječavanje širenja zaraznih bolesti. Zbog trenutnog porasta bolesti rezistentnih na lijekove, većina ljekara ne propisuje antibiotike osim ako su efikasni i neophodni.

Antibiotici se najčešće propisuju za:

 • spriječavanje širenja zaraznih bolesti
 • spriječavanje da stanje postane ozbiljnije ili fatalno
 • ubrzavanje oporavka od bolesti ili ozljede
 • spriječavanje razvoja komplikacija

Ako su osobi propisani antibiotici, trebalo bi da uzme cijelu dozu prema uputama. Ovo se posebno preporučuje kod osoba sa većim rizikom od bakterijske infekcije ili kod osoba koje se suočavaju s većim rizicima ako se razbole, kao što su osobe koje:

 • Imaju zakazanu operaciju
 • primaju kemoterapiju
 • HIV pozitivane
 • uzimaju insulin za dijabetes
 • žive sa zatajenjem srca
 • oporavljaju se od teških rana
 • imaju preko 75 godina
 • mlađi su od 3 dana

Bakterije predstavljaju rastuću prijetnju, a ključ za razvoj novih i učinkovitih lijekova možda leži u tretmanima iz prošlosti – prirodnim antibioticima.

Iako prirodni antibiotici mogu predstavljati mogućnosti, oni također nose rizike. Ipak, istraživanja ovih tretmana rastu, a sve veći broj supstanci se testira. Prirodni antibiotici koji se tradicionalno koriste stoljećima mogu doprinijeti lijekovima koji spašavaju živote sutrašnjice.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.