Sadnica Oraha

7.00KM Uključen PDV

Sadnica oraha se može sijati u jesen i na proljeće. Za naše područje preporučljiva je jesenja sadnja. Na ovaj način se bolje primaju sadnice te je bolji rast u prvoj godini.

SKU: dom-sad-387-0002-ba Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

Sadnica oraha se može sijati u jesen i na proljeće. Za naše područje preporučljiva je jesenja sadnja. Na ovaj način se bolje primaju sadnice te je bolji rast u prvoj godini.

Orah je prilagodljiva voćka, pa se može sijati svim dijelovima naše zemlje. Uzgaja se uglavnom kao visokostablašica s duljinom debla iznad 2,5 metra, ponajviše zbog vrijednosti drveta, ali se uzgaja i zbog ploda.

Kada je u pitanju sadnja orasi se sade kao sadnice ako se želi dobiti bolji plod, ali i drvo. Orah uzgojen iz sjemena donosi puni rod u periodu između 10 i 15 godina od sadnje.

Za uzgoj plemenitih sorti oraha najštetnije su niske temperature zraka u samim počecima vegetacije. Orah je osjetljiv i na visoke i na niske temperature tako da je podložan stradanju usljed mrazeva. Nakon kojih se obnovi.

Sadnica oraha bolje i redovitije rađa u toplijim krajevima. Korijen oraha može da izdrži i do – 10 °C, a u zimskom periodu gotovo da nema oštećenja od mraza. Kada su u pitanju mladi plodovi oraha oni mogu izdržati samo do -1 °C. U prvoj fazi rasta do -2 °C, a muški otvoreni cvjetovi i do -3 °C.

Sadnice oraha i hidratacija potreba za uzgoj

Što se tiče hidratacije. Za uspješan uzgoj dovoljno je oko 750 mm godišnjih oborina koje bi idealno bilo da su dobro raspoređene. Što je na našem području rijetkost.

Sadnica oraha iziskuje mnogo svjetlosti za rast i razvoj i zato se ubraja u heliofitne biljke. U slučaju da se ne zadovolje ovi uslovi drvo će rasti samo u visinu, a plodost će biti minimalna.

Kada je u pitanju sadnja plantaži oraha preporučujemo sadnju cijepljenih plemenitih sorti oraha. Najbolje je saditi kao što smo već rekli sadnice koje nemaju krošnju.  Mladica oraha ima veliku srž, pa savjetujemo prilikom sadnje da se prikrati, a sredina rane da se premaže ilovačom.

Za dizanje nasada radi proizvodnje plodova bitno je da sadnice oraha imaju razgranat korijenov sustav, a to se postiže odsjecanjem vrha sjemena koje je proklijalo prije sadnje.

Sama proizvodnja sadnog materijala se vrši generativnim putem i vegetativnim putem, ali u rijetkim situacijama izdancima i kulturom tkiva.

Prilikom izbora sorti potrebno je voditi računa  vremenu cvatnje, rodnosti, kvaliteti plodova, te osjetljivosti na biljne bolesti i štetočine. Dakle, za dizanje zdravog voćnjaka osnovni preduvjet je da se zasadi bezvirusni sadni materijal. Naši stručnjaci ažurno vode brigu o tome da se u našoj ponudi nalaze samo bezvirusni sadni materijali.

Za dizanje plantaža najbolje je koristiti uzgojni oblik vaza. Visina debla ove sorte iznosi oko 140 cm. Ova visina je bitna zbog mehanizirane berbe tresačicama, a povoljno utiče i na početak rodnosti, gustoću sadnje, uravnoteženje vegetativnog i generativnog rasta.

Potkraćivanje sadnica oraha

Kada je u pitanju potkraćivanje bez obzira o periodu sadnje, sadnice oraha se potkraćuju u proljeće i to na preporučenu visinu od 180 cm. Sadnica se krati 0.5 cm iznad pupa, a rana se premazuje voćarskim voskom. Bitno je napomenuti da same rane teško zacljejuju.

Ispod mjesta prikraćivanja potjerat će vršni pup i postrani pupovi. Tu je bitno odabrati tri pupa koja će tvoriti tri osnovne grane. Te grane moraju biti raspoređene uzvojito i udaljene jedna od druge najmanje 20 cm.

Za orah je preporučljivo da se sije u jesen. Plan sadnje ovisi o namjeni oraha i vrstama sadnica. Preporučeni razmaci za sadnju su 10 x 10 m, 10 x 9m, ali i 5 x 5 m za intenzivne nasade sa slabo bujnim sortama. Broj sadnica može varirati od 90 do 400 po jednom hektaru. Ako se sadi sa međukulturom odabrat ćemo veći razmak.

Stabla oraha sadimo tako da svojom sjenom ne štete drugim biljkama. Posebice što cijepljen orah ne raste u visinu kao necijepljen. Cijepljeni orasi dosižu punu rodnost poslije 15 godina, kada krošnje popune cijeli prostor. Do tad su redni i međuredni prostori mogu popuniti drugom voćnom vrstom.

U nasad je potrebno posaditi nekoliko sorti radi stranooplodnje i boljeg podudaranja cvatnje ženskih i muških cvatova.

Dodatne informacije

Sorte

Chandler, Franket, Gazenhajm, Rasna, Šejnovo, Šampion

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnica Oraha”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *