Sadnice Aronije

5.00KM

Aronija je višegodišnja kultura koja, ukoliko se pravilno uzgaja i vrši njega, može imati životni vijek od 30 godina. Lako se razmnožava nagrtanjem i izdancima (položenicama).

Opis

Sadnice aronije su sve traženije na našem tržištu. Aronija je višegodišnja voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike. U BiH je zadnjih godina sve popularnija i traženija Biljka raste u obliku grma. Maksimalna visina se kreće od 1.5 do 2.5 metra. Karakterišu je listovi tamnozelene boje i ovalnog oblika. Listovi u jesen postaju crveni i očituju dekorativnost aronije. Cvijetovi su bijele do svijetlo roze boje i nalaze se skupljeni u cvatu.

Aronija cvjeta u maju, a plodovi sazrijevaju tek u augustu. Plodovi su tamnoplave bobice koje formiraju grozd. U njima se obično nalazi 5 do 8 sjemenki.

Sadnja i uzgoj sadnice aronije moguć i u uslovima oštre klime

Uzgoj aronije je moguć i u uslovima oštre kontinentalne klime. Otporna je na temperature do -30°C u zimskim uslovima. Ako krajem jeseni i početkom zime dođe do niskih temperatura mogu se očekivati oštećenja na biljci.Aronija traži optimalno 500-700 mm godišnje vode. Nedostatak vlage utiče na kvalitet plodova.

Uzgoj sadnice aronije je moguć na svim vrstama tla jer nema velike zahtjeve. Međutim najbolji rezultati se postižu na tlu koje ima blagu kiselost. Na jedan hektar se sadi 2000 sadnica aronije.

Aronija je višegodišnja kultura koja, ukoliko se pravilno uzgaja i vrši njega, može imati životni vijek od 30 godina. Prodaja sadnica aronije na domacin.ba shopu nije ograničena jer se aronija lako razmnožava nagrtanjem i izdancima (položenicama). To sadnice aronije čini uvijek dostupnim

Sadnja aronije je preporučljiva u jesen i to tako da se koriste dvogodišnje sadnice. Sadnice bi trebale imati dobro razvijen korijenov sustav te 3 do 5 izdanaka.  Za komercijalni uzgoj koriste se uzgojni oblici grma, a razmak između sadnica treba da bude 3 do 4 metra u jednom redu. Razmak između redova treba da bude 1.5 metar do 2 metra. Sadnja se radi u jame dubine 20 cm i promjera 30 cm. Nakon toga napravite smjesu u omjeru po jedna trećina izvađenog tla, stajskog gnojiva i humusa. To sve stavite oko sadnice i dobro zalijte.

Na našem shopu prodaja sadnica aronije je dostupna u periodu jeseni.

Sadnice aronije i zdravlje

Aronija je jedna je od najzdravijih biljaka na svijetu jer u svojoj bobici sadrži bogatstvo vitamina i antioksidansa. Također sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijana.

Tamna boja plodova sadnice aronije potiče od antocijana. 

Zreli plodovi sadnice aronije sadrže i različite biofenole koji dezinficiraju, pospješuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale i previsok krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Također aronija sadrži i veliku količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.

Isporuka sadnica aronije je dostupna na području čitave Bosne i Hercegovine. U cijenu nisu uračunati troškovi transporta.

Još zanimljivih proizvoda potražite na našem shop-u.

Dodatne informacije

Sorta

Viking, Aron, Nero

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Aronije”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.