Sadnice Jabuka

5.50KM

Sadnica jabuke je naš najpopularniji proizvod. Sama jabuka je temelj voćarstva. Njeni plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime.

Opis

Sadnice jabuka su naš najpopularniji proizvod. Sama jabuka je temelj voćarstva. Njeni plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Najviše se cijene zimske sorte jer dosežu najbolju kakvoću. Dakle, jabuke su bilje koje imaju sve što je potrebno ljudskom organizmu, a to je:

  • voćne šećere,
  • voćne kiseline,
  • vitamine,
  • minerale,
  • pektine i
  • sasvim čistu vodu.

Uvjeti sa sadnju sadnice jabuka

Kada su u pitanju temperature sadnica jabuke nije previše zahtjevna. Srednja prosječna temperatura koju traži je od 14-19°C. U zimskom periodu može podnijeti i temperature od -25 do -28 °C. Istovremeno prilagodljiva je i u ljetnom periodu. Tako da jabuka može podnijeti bez problema temperature do 35°C. Što se tiče vlažnosti pogoduje joj umjerena relativna vlaga zraka od 60% i blaga zračna strujanja u doba povećane vlažnosti zraka ili ljetnih žega. Jabuci štete topli i suhi vjetrovi u vrijeme oplodnje. Takođe bitno je naglasiti da je osjetljiva na tuču u svako doba vegetacije, ali da joj ne smeta snježni pokrivač u doba velikih hladnoća.

Najveću potrebu za navodnjavanjem jabuke imaju u vrijeme cvjetanja. Za navodnjavanje se preporučuje sistem kap po kap.

Sadnica jabuke zahtjeva duboka tla, pjeskovito-ilovastog sastava, s dovoljno humusa i mineralnih hraniva koje je obezbjeđeno dobrim poljskim vodnim kapacitetima. Kiselost tla na kojima sadimo jabuke treba da ima vrijednost ph 5,5-6,5.

Jabuke se mogu kasnije i kalemiti, a više pročitajte na članku kalemljenje voća.

Kako izabrati sortu sadnice jabuka?

U svijetu postoji preko 10 000 sorti jabuka. Kada se vrši izbor sorti bitno je da se odaberu po ekološkom području. Kod izbor ja bitno voditi računa o sklonostima potrošača. Tako da od područja do područja variraju zimske sorte, okrugle, zelene, žute ili drue vrste jabuka.

Izbor uzgojnog oblika jabuka

Za uzgoj jabuka u gustim nasadima najčešće se primjenjuje uzgojni oblik vitki vretenasti grm koji se sastoji od provodnice s primarnim granama, koje su ujedno i rodno drvo ili nose na sebi rodno drvo (sekundarne elemente). Najbolja je kombinacija uzgojnih oblika vretenastoga grma na do­njoj trećini krošnje i vitkog vretenastoga grma na gornje dvije trećine krošnje. Time će se dobiti vrlo prikladan uzgojni oblik, koji će objediniti sve pozitivne značajke obaju uzgojnih oblika. Visina mu je oko 220 cm i uske je krošnje (100 – 140 cm), što ovisi o bujnosti sorte i razmaku unutar reda.

Takva stabla pružaju velike prednosti u proizvodnji jabuka jer se u svim pomotehničkim zahvati­ma (oblikovanje, rezidba, berba) smanjuje ljudski rad. Zbog niskog stabla, svi radovi se mogu obaviti sa zemlje (bez uporabe ljestava), čime se postižu visoki učinci u rezidbi i berbi. Na takvim stablima, zbog njihove velike rodne površine po jedinici površine voćnjaka postižu se vrlo visoki prirodi.

Vrijeme i tehnika sadnje jabuka

Za sadnju voćaka kopaju se jame dimenzija korijena mlade sadnice. Poslije sadnje (jesenske ili proljetne), prije početka vegetacije, potrebno je sadnice prikratiti na visinu (za pred­viđeni uzgojni oblik) 80 cm od tla. Za predviđeni gusti nasad jabuka s uzgojnim obli­kom »vitko vreteno« predlažu se razmaci sadnje od 3,2 x 1,2 m, odno­sno 2 604 sadnica/ha.

Sorte sadnice jabuka

Sadnice jabuke sorte Ajdared

Ajdared je zimska sorta jabuke. Ima krupan plod. Blago je spljoštenog oblika i svijetlocrvene boje. Meso Ajdared ploda je izrazito bijele boje, blago kiselog okusa. Ukoliko su Vam bitni i uslovi skladištenja. Ajdared jabuke su cijenjene zbog svoje skladišnih karakteristika.

Kupite svoje sadnice jabuke u par klikova!

Sadnice jabuke sorte Jonagold

Jonagold su jedne od najpopularnijih sadnica jabuke u područjima sa umjerenom i toplom limom. Karakterišu ih velika i bujna stabla koja mogu biti i ukras za Vaš vrt. Plodovi ove jabuke su slatki i koriste se u industriji za proizvodnju sokova, voćnih pirea, pa čak i hrane za bebe.

Glavne karakteristike sadnice jabuka ove sorte, značajke njezine sadnje i pravila brige o stablima jabuka, kao i metode za prevladavanje mogućih poteškoća u uzgoju usjeva, navedene su u ovom članku.

Sadnice jabuke sorte Granny Smith

Granny Smith stabla su čvrsta sa jarko zelenom korom. Sadnice jabuke kada izraste ima okrugli oblik. Kada je u pitanju veličina ploda može se reći da spada u kategoriju je srednjih i velikih jabuka. Plod može destići težinu i do 200 grama. Ima karakterističan slatko-kiselasti okus.

Jabučno meso ostaje gusto tijekom termičke obrade, što ovu sortu čini vrlo popularnom u kuhanju. Jabuke Granny Smith koriste se za pravljenje pita od jabuka i jelo svježe zimi.

Sadnice jabuke sorte Zlatni delišes

Zlatni delišes je sadnica jabuke koja je u našem kraju jako popularna. Njen plod je težak 150-250 grama. Ima karakterističan slatkasti okus i boju. Kada je sezona berbe njeni plodovi su zeleno-žute boje, a kasnije prelaze u zlatno žutu.

Sadnice jabuke sorte Mucu

Mucu je sorta koja vuče korijene iz dalekog Japana. Ime je dobila po japanskoj provinciji. Karateriše je krupan plod, Sazrijeva krajem septembra i početkom oktobra. Sorta Mucu je osjetljiva i sadnice treba paziti od mrazeva, čađave krastavosti i plamenjače.

Dodatne informacije

Sorta

Ajdared, Jonagold, Granny Smith, Zlatni delišes, Mucu

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Jabuka”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.