Sadnice Kupine

2.50KM

Kupina cvjeta od juna do augusta, a nakon cvata na biljci se razvija sitni jagodičasti plod crvene boje koji kasnije potamni do tamnoplave ili crne boje.

SKU: dom-sad-0012-ba Kategorija: Oznake: ,

Opis

Sadnice kupine narastu od 50 do 300 cm. Stabiljka je bodljikava i mjestimično odrvenjela. Bodlje biljke služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja. Kupina cvjeta od juna do augusta, a nakon cvata na biljci se razvija sitni jagodičasti plod crvene boje koji kasnije potamni do tamnoplave ili crne boje.

Kupina se smrzava na temperaturama od -10°C do -17°C. Pod snijegom biljka može podnijeti temperature i do -25°C. Najkritičniji dio za kupinu je proljeće kada se u kratkom intervalu smjenjuju temperature od 6°C do -7°C. Tako da je za kupinu najbolje područje sa prohladnim i vlažnim ljetima, a blagim zimama.

Za uspješan razvoj ploda sadnice kupine izisikuju vodu. Zbog plitkog korijena tokom ljeta potrebno je zalijevati 3 cm vode na 7 do 10 dana. Ova količina se može smanjiti sistemima za navodnjavanje.

Sadnice kupine tlo se mora dobro drenirati sa 2 do 4% humusa i ph vrijednosti 6.0 do 6.5. Tako da je najbolje tlo za sadnju kupine ilovača.

Prilikom sadnje treba voditi računa da se sadnice potope u vodu na nekoliko sati.

Voćne sadnice kupine su zbog isplativosti i brzog dobijanja prinosa dosta rasprostranjene u našim krajevima. Kupina (Rubus caesius) spada u ljekovite sadnice koje su veoma zastupljene u svakodnevnoj ishrani.

Preporučujemo da pogledate još proizvoda na našem shop-u.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

Dodatne informacije

Sorta

Loch Ness, Trostruka kruna, Crni princ

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Kupine”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.