Akcija!

Sadnice lješnjaka

4.00KM

SKU: dom-sad-387-0001-ba Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

Sadnice lješnjaka mogu živjeti i do 100 godina, a donositi plod čak 70 godina. Sadnice lješnjaka prvi put počinju davati plod u trećoj ili četvrtoj godini, a do punog roda se čeka do sedme ili osme godine. U prosjeku jedno stablo daje 8-12 kg roda.

Lješnjak je sredozemna kultura koja cvate zimi i to od decembra do marta. Korijen lješnjaka se razvija vrlo plitko u sloju od oko 30 cm. Postoje muški i ženski lješnjaci, a oni se raspoznaju po tome da muški imaju rese, a ženski su jedva vidljivi i imaju crvene tučkove.

Online prodaja je dostupna za sadnice lješnjaka. Naručite što prije i rezervišite svoje sadnice!

Temperature, vlaga i tlo pogodno za sadnice lješnjaka

Kada su u pitanju temperature sadnice lješnjaka su dosta idržljive tako da izboji jednogodišnje sadnice smrzavaju tek na temperaturi -30 °C, pupovi na -25 °C, neotvoreni cvatovi na temperaturama između -18 do -16 °C, otvoreni cvatovi na temperaturama od -7 do -10°C. Dok pupovi lišća u početku vegetacije na -3 do -5°C.

Za uzgoj lješnjaka potrebno je obezbjediti dovoljno vlage u toku cijele godine. Zadovoljavajuće količine koje sadnice lješnjaka traže su 800-1200 mm godišnje, od čega u periodu vegetacije (april i septembar) treba da bude barem 350-400 m, odnosno od aprila do jula ukupno 280 mm.

Kada je u pitanju tlo. Sadnice podnose i lošija tla, ali sorte koje imaju visok potencijal rodnosti ipak zahtjevaju dobro tlo. Pod dobrim tlom za uzgoj lješnjaka podrazumjeva se ono koje ima umjerenu vlažnost, osrednje duboko, povoljnu strukturu, humozna i pH vrijednost 5,0 do 8,0. Sadnice lješnjaka dobro podnoce karbonatne ilovače i skeletna tla. Dakle, uspješno se uzgaja na položajima pogodnim za uzgoj vinove loze. Ne čekajte puno! Kupite svoje sadnice na domacin.ba shopu.

Sadnja lješnjaka

Kada je u pitanju sadnja lješnjaka bitno je voditi računa da se uvijek sije paran broj jedne sorte. Posebno ako se kombinuju sorte koje dozrijevaju u različito vrijeme. Razmak sadnje uskladiti sa tlom, bujnošću, osobinama stabla i konfiguracijom terena. Primjera radi na nagnutim terenima preporučljivo je da razmak između bude manji. Ono što je izuzetno bitno je da sadnice lješnjaka ne budu preduboko ukopane jer onda sadnica lješnjaka neće porasti i do tri godine.

Isporuka sadnica je dostupna na području BiH.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice lješnjaka”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.