Sadnice Ribizle

3.00KM Uključen PDV

SKU: dom-sad-0013-ba Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

Najkvalitetnije sadnice ribizle u BiH.

Ribizla pripada rodu višegodišnjih grmolikih biljaka iz porodice kamenika. Sam grm je uspravan i doseže 2 metra visine. Biljka može živjeti 20 godina i duže. Razvija jak korijenov sistem plitko ispod površine.

Prve godine iz pupa na korijenovom vratu izbijaju bujna stabla koje se ne granaju. Plod se razvija na kratkom rodnom izdanku i dozrijeva 70 do 100 dana nakon cvatnje. 

Uvjeti potrebni da bi sadnice ribizle uspjele

Sadnice ribizile uspjevaju u umjerenoj klimi gdje su godišnje temperature u prosjeku 8°C, a ljetne temperature od 14 do 20 °C. Ribizla nije osjetljiva na niske temperature. Mogu izdržati i do -5°C.

Što se tiče vlažnosti poželjno je humidno područje koje je dobro drenirano da zadrži vlagu za prehranu ploda u ljetnim mjesecima. Najbolji indikator za prikladnost tla je krompir jer gdje krompir uspjeva to je tlo pogodno za uzgoj ribizle.

Kako se ribizle sade?

Pripremu tla treba završiti najdalje do rane jeseni, tako da se na dobro uređenom tlu sadnja može obaviti u jesen. Sadnice ribizle se sade u rastojanju od 1 metra u redovima koji su odmaknuti 2.5 metra.

Prednost u odnosu na druge voćke je što kad dozrije na grančicama mogu ostati plodovi 4 do  6 sedmica bez gubitka kakvoće.

Preporučujemo da pogledate još proizvoda na našem shopu www.blog.domacin.ba.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Ribizle”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *