Sadnice Trešanja

5.50KM

Sadnice trešanja prvi ploda daju nakon 6-8 godina, a bitno je razlikovati trešnje sa mekanim mesom ploda i one sa čvrstim mesom.

SKU: dom-sad-0007-ba Kategorija: Oznake , , , ,

Opis

Sadnice trešanja se uzimaju za dizanje uzgoja za potrebe proizvodnje kompota, džemova, marmelada, ali i likera i rakija. Ono što karakteriše ovo voće je da jednom ubrane trešnje ne dozrijevaju, pa se moraju brati zrele. Svježe ubrane trešnje se mogu prepounati po tome što su sjajne, pune i sa žarko zelenim peteljkama. Za konzumaciju su praktične jer osim pranja ne iziskuju nikakvu dodatnu pripremu.

Sadnice trešanja prvi ploda daju nakon 6-8 godina, a bitno je razlikovati trešnje sa mekanim mesom ploda i one sa čvrstim mesom.

Uvjeti za uzgoj sadnice trešnje

Sadnice traže toplinu i svjetlo. Vjetaju kad prosječne temperature dosegnu 10-11°C, a prosječne temperature za oplodnju su 15-20°C. Što se tiče niskih temperatura trešne ih dobro podnose u doba mirovanja. Tako da može izdržati temperature do -30°C. S tim, da stabla koja imaju lošiju kondiciju se mogu smrznuti i na -24°C.

Na temperaturama od -15°C do -17°C u jesenjem periodu stradaju debla i račvišta grana. Ono što je bitno napomenuti da su sorte bijele ili svijetlocrvene boje otpornije od tamnijih sorit jer im je kora svjetilija.

Sadnice trešnje iziskuju malu vlažnost jer mogu apsorbovati vodu. Trešnji je dakle dovoljno 50 mm oborina. Ne spadaju u biljke koje podnose veliku vlagu, a prilagodljive su na suh zrak.

Najbolje tlo trešnjama je duboka i rahla, blago kisele, neutralne ili blago alkalne reakcije, aluvijalna tla, pjeskovite ilovače, posmeđena crvenica, propusni vapnenci i sl.

Sadnice trešanja i izbor uzgojnog oblika

Za izbor uzgojnog oblika najbolje je odabrati etažne piramide, visine oko 4.5 metra. Preporučeni razmak između sadnica je 6,3 x 5 m. Bitno je napomenuti da etažna piramida ima pravilan oblik samo u prvim godinama. Stoga je preporučljivo oblikovanje pravilne etažne piramide trešnje.

Idealno vrijeme i tehnika sadnje sadnice trešanja

Najbolje vrijeme za sadnju trešnje je jesen kad je tlo toplo i vlažno. Bitno je da prilikom skladištenja sadnice ne izgube vlažnost. U samom procesu sadnje odstrane se svi oštećeni dijelovi korijena. Sam korijen se umoči u kašu napravljenu od zemlje i svježeg goveđeg gnoja.

Za kućnu upotrebu preporučujemo niže sorte jer veće sorte iziskkuju razam od najmanje 10 m. Trešnja počinje donositi plodove tek nakon 6-8 godina, a vijek stabla je 50 godina.

Iskopa se rupa širine dovoljne da sadnica s korijenom stane u nju. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje debljine 5 – 8 cm koji se dobro nagazi te 20 – 30 kg zrelog stajnjaka. Na stajnjak se opet stavlja zemlja te se oko voćke oblikuje zdjelica za bolje zadržavanje vode. Crta kalema ne smije se zakopati jer bi se spriječio razvoj bazalnog korijena.

Dodatne informacije

Sorta

Burlat, Lionska rana

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sadnice Trešanja”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.