Tvornica šibica u mjestu Dolac na Lašvi nadomak Travnika već cijelo stoljeće i 15 godina proizvodi šibice ili palidrvca. To je jedina preostala tvornica šibica na Balkanu, koja još uvijek proizvodi šibice i plasira ih na tržište. Ako ponekad kupujete šibice na kioscima, pogledajte etiketu na njima jer postoji velika vjerovatnoća da su proizvedene baš u ovoj tvornici.

Osnovana daleke 1901. godine, ova tvornica preživjela je ratove, 2003. godine je privatizirana. Novi većinski vlasnici uložili su značajna sredstva da bi sanirali dotrajale objekte i održali proizvodnju.

Proizvodna linija ugrađena je 1989. godine i omogućava da mali broj radnika opslužuje proizvodnju. Tvornica je danas svojevrsni muzej, jer su sačuvane stare mašine, te agregat i mala turbina za proizvodnju struje uz iskorištavanje vodene snage iz 1935. godine.

Osnovana u vrijeme Austro-Ugarske

Tvornica šibica izgrađena je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije kapitalom u iznosu od 100.000 kruna. Registrirana 1. februara 1901. godine pod imenom Prva bosanskohercegovačka tvornica šibica Alkalaj comp. Dolac.

Bilo je to vrijeme industrijalizacije jer je tada u Travniku već radila Tvornica duhana, a nakon Tvornice šibica u Docu, otvoreni su i pogoni za preradu drveta u Turbetu.

Upaljači neprijatelji

Najveći „neprijatelj“ nekada popularnih šibica, koje su za mnoge i statusni simboli su jeftini upaljači. Upaljači koje uvozimo i kupujemo iz azijskih zemalja. Međutim, šibica je i dalje tražen artikal na tržištu i ima svoju upotrebu. U odnosu na neka prošla vremena, broj radnika u tvornici je manji, jer ih je od ukupnog broja preostalo 10%,. Danas tvornica zapošljava 20 stalnih radnika. Oni obavljaju sve poslove u tvornici i stižu da servisiraju i opsluže sve obaveze.

Tvornica na godišnjem nivou proizvodi 8.000 paketa šibica, a svaki paket ima 10 000 komada. To ima novčanu vrijednost od 500 000 konvertibilnih maraka (odnosno, 250 000 €). Ovi proizvodi se plasiraju na tržište BiH, izvoze i plasiraju u Hrvatskoj i Srbiji, a bili su prisutni i na tržištu Južne Amerike.

Uz klasičnu i domaćinsku, svoje mjesto na tržištu našla je i kaminska šibica, koja ima udio od 20 % u proizvodnji. Proizvodi se za poznatog kupca i radnici su 40 % angažirani na proizvodnji šibica, a ostatak na drugim poslovima. Kada pogledamo samo jednu šibicu, mislimo da se radi o običnom drvcetu, ali ona kao takva na svom vrhu (glavici) ima 11 različitih sastojaka i kemikalija, dok jedna kutija šibica ima 50 različitih komponenti.

Koncesija tvornici šibica

Kako tvornica danas posluje u daleko manjem obimu, treba istaći da je krajem januara 2016. godine Vlada Srednjebosanskog Kantona/Županije donijela je odluku o dodjeli koncesije Tvornici šibica „Dolac“ d.d. Travnik za istražne radove, eksploataciju,preradu, flaširanje i prodaju vode sa izvorišta „Kanare“ u općini Travnik.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.