Walipini, što znači “mjesto topline” iz Amaraya indijanskog jezika, je podzemni staklenik s transparentnim (obično plastičnim) pokrovom, koji ostaje topao, jer pasivno upija sunčevu toplotu i  Zemljinu toplinsku energiju.

Voće i povrće može da se uzgaja tokom cijele godine, što ga čini idealnim za zajednice na hladnijim lokacijama, koje ne mogu obično uzgajati vlastite svježe lokalne proizvode u određenim dijelovima godine.

[umetnime]

Metoda uzgoja nije baš nova. Walipini se koriste u Južnoj i Centralnoj Americi već desetljećima, uključujući i onu u kojoj uzgajaju banane na 4.000 metara u Andima.

Ovu tehniku je posebno usvojio Benson Institut, svjetski program mormonske crkve, za uzgoj hrane. Prema pisanju Karirane Zebre, Benson Institut je sa svojim timom volontera izgradio walipini od 22 metara sa 6 metara za zajednicu u La Pazu, Bolivija za samo 500 KM.

[umetnime]

Institut je objavio „sam svoj majstor“ priručnik o tome kako izgraditi takvu strukturu. On objašnjava:

Walipini, je najjednostavnije rečeno, pravokutni otvor u zemlji od 1,8 do 2,5 metara dubine pokriven plastičnom folijom. Najduža površina pravougaonika gleda zimsko sunce- ka sjeveru u južnoj hemisferi i ka jugu u sjevernoj hemisferi. Puni zid od nabijene zemlje na stražnjem dijelu zgrade i znatno niži zid na prednjem, pruža potrebni ugao za krov od plastične folije. Ovaj krov zatvara rupu, dajući izolacijski zračni prostor između dva sloja plastične folije (list na vrhu, a drugi na dnu krova / oko greda koje tvore krov) i omogućava zrakama sunca da prodru i stvore toplo, stabilno okruženje za rast biljaka.


walipini 2

Seasons Project Unity iz Minneapolisa gradi walipinise i kaže da se te strukture mogu graditi na mjestima sa površinskim temperaturama od -23 stepena Celzijusa i na dubini od 1,5 metara ispod nivoa zemlje.

[umetnime]

Napomena: Troškovi izgradnje su relativni. Uz dobru volju, lopatu, jedan drveni ram za krov i par metara plastične folije za krov, walipini može biti izgrađen brzo i jeftino. Stoga je ovo još jedan dobar projekt za naše domaćine.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

3 Comments

BizNet · 4. Marta 2019. at 0:14

Pored sunčeve svetlosti, toplotu obezbedjuje i zemlja. Fenomenalno.

Drago Galic · 6. Marta 2019. at 12:11

TREBA DA OBJAVITE NEKE PLANOVE ZA IZGRADNJU TIH STAKLENIKA !!!!?????

    armin · 6. Marta 2019. at 18:54

    hvala na savjetu radimo na tome

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.