Postoje različiti učinkoviti savjeti kako ukloniti vlagu sa zidova. Jedan od osnovnih razloga vlage jeste velika temperaturna razlika između vanjskog zraka i zraka iznutra. On potiče kondenzaciju i vlagu u zidovima i prozorima.

Osim toga, razlozi vlage mogu biti poplave, curenje cijevi, loša krovna konstrukcija, nepravilna izolacija itd., sve to može stvoriti nakupljanje vode unutar vaših zidova – potičući razvoj plijesni i stvaranje vlage.

Boravak u takvoj prostoriji predstavlja veliki rizik za vaše zdravlje i uništava strukturu vaše kuće. Stoga morate djelovati učinkovito i brzo prije nego što ta vlaga ošteti strukturni integritet vaše kuće, dovede do opasnih plijesni i gljivica ili izazove po život opasne alergijske reakcije.

Ukoliko planirate uklanjanje i rješavanje problema, učinkoviti savjeti kako ukloniti vlagu sa zidova će vam biti od velike koristi.

U slučaju da kupujete kuću, važno je pažljivo provjeriti područja koja možda nisu spremna nositi se s kišom i niskim temperaturama. Nećete željeti da vlaga uđe u strukturu kuće. To može dovesti do ozbiljnog oštećenja zidova.

Opće pravilo: što je kuća starija, veća je vjerojatnoća stvaranja vlage sa zidova. Čak i ako nema vlažnog sloja i ne izgleda niti miriše na vlagu, sigurno će se u određenom trenutku pojaviti taj problem.

Srećom, postoji niz savjeta i trikova za sušenje zidova i sprječavanje daljnjih oštećenja u budućnosti.

Učinkoviti savjeti kako ukloniti vlagu na zidovima
Učinkoviti savjeti kako ukloniti vlagu na zidovima

Pravilno prozračite svoj dom

Najvažnije što možete učiniti je prozračiti svoj dom kako biste ga u velikoj mjeri održali bez vlage. Jeste li znali da čak i jednostavne ljudske aktivnosti kao što su disanje, kupanje, kuhanje, sušenje u sušilici itd. mogu uzrokovati stvaranje vlage na zidovima? Činjenica je da sva ta voda mora negdje otići.

Kako ukloniti vlagu sa zidova poboljšavanjem izolacije

Praktičan način sprječavanja viška vlage je ugradnja dvoslojnih prozora sa dva ili tri sloja stakla. To će značajno poboljšati izolaciju i pomoći pri smanjenju gubitka topline. U slučaju da postavljate nova dvostruka ili trostruka stakla, insistirajte na ventilacijskim otvorima i držite ih otvorenim. Ovi otvori na vrhu prozora pružaju vlažnom zraku priliku za bijeg. Uvijek ih možete zatvoriti kada vam odgovara.

Kako ukloniti vlagu sa zidova ugradnjom ispušnih ventilatora

Ugradite ispušni ventilator u kupatlu i ne zaboravite ga uključiti kad god se tuširate parom. To će osigurati suh zrak i spriječiti nakupljanje prekomjerne vlage na zidovima. Također, ako vaše kupatilo ima popločan pod, razmislite o tome da uvijek pazite na fugu. Ovi ventilatori privlače sav suhi zrak u kući – učinkovito smanjujući razinu vlage.

Nabavite odvlaživač zraka protiv vlage na zidovima

Odvlaživač zraka usisava svu vlagu u prostoriji i sprječava pojavu vlage i plijesni. Ako imate prijenosni, stroj možete premještati iz sobe u sobu (oko 24-36 sati u svakoj prostoriji) kad god osjetite potrebu. Mali odvlaživač zraka može stati u ormare, kamp kućice, šupe, prozorske klupice i potkrovlja.

Učinkovit savjet: Odvlaživač zraka čak pomaže sušiti vašu odjeću u zatvorenom prostoru tako što usisava vodu iz mokre odjeće

Primijenjujte učinkovite savjete za uklanjanje vlage na zidovima

Češće nego ne, kondenzacija, a time i plijesan, skuplja se u određenim dijelovima vaše kuće. Mogu biti iza velikog namještaja, uglova prostorija, ispod prozora, na njegovom okviru/pragovima ili unutar ormara.

Učinkovit savjet: Provjerite ima li plijesni i riješite ih se tako da je obrišete vlažnom krpom ili pomoću spreja za plijesni. Riješiti se vlage i plijesni važno je jer vlažni zidovi mogu utjecati na vaše stvari i zdravlje.

Preusmjerite višak vode dalje od svoje kuće

Možete zaustaviti stvaranje vlage na zidovima osiguravajući da je vaš krov u vrhunskom stanju. Nadalje, pobrinite se da vaša kuća ima širi krov kako bi kiša držala dalje od vaših zidova i prozora.

Pobrinite se da sva voda koja dolazi sa vašeg krova bude usmjerena dalje od vaše kuće stvaranjem nagiba oko kuće. Možda ćete morati preusmjeriti odvodne kanale ili instalirati francuske odvode kako biste preusmjerili probleme s površinskom vodom.

Iz istog razloga morate osigurati da svi sistemi za zalijevanje vaše bašte ili cvjetnjaka ne zasićuju tlo u blizini kuće.

Riješite problem sa vodom i uklonite vlagu sa zidova

Ako želite spriječiti vlagu na zidovima, važno je popraviti curenje vode. Većina curenja je uzrokovana problemima s vodovodom. Obično je krivac kada, umivaonik ili uređaji sa vodom, kao što su mašine za veš i mašine posuđe.

Također, voda se može provući kroz krovne otvore kao što su krovni prozori, ventilacijski otvori ili dimnjaci – uzrokujući vlagu na zidovima. Morate identificirati izvor curenja. Ova vrsta složenog posla zahtijevat će vještine vodoinstalatera ili krovopokrivača.

Savjet: Dok se kupate, provjerite ventile oko kade ili tuša kako biste bili sigurni da voda ne curi u vaše zidove ili podove.

Kako ukloniti vlagu sa zidova ugradnjom širokih prozora

Održavajte svoje interijere dobro prozračenim ugradnjom velikih prozora i vrata. Držite ih otvorenima kako bi pustili dovoljno svjetla i zraka. Ne dopustite da vaša obrada prozora smanji prirodno svjetlo. Sunčeva svjetlost može održavati unutarnji zrak na zdravoj razini vlage bez povećanja troškova energije.

Pametno birajte svoj građevinski materijal

Različiti materijali različito zadržavaju i propuštaju vlagu. Također, preporučljivo je ići na beton umjesto na gipsane interijere u smislu građevinskog materijala. Idite na strehe na svojim vanjskim zidovima.

Također morate osigurati da vaša kuhinja bude opremljena kanalima i sa dovoljno ventilacijskih otvora. Ne postavljajte težak namještaj ispred ventilacijskih otvora. Također, vaša kuhinja i kupatilo trebaju imati dobre odvode. Odlučite se za drveni namještaj.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.