Taloženje kamenca je štetno i neugledno sa estetskog aspekta. Može, također, izazvati oštećenje vodovodnih cijevi i instalacija što može smanjiti pritisak i dotok vode u kućanstva. Instaliranje opreme za omekšavanje vode pomaže da se ovaj negativni efekat izbjegne. Predstavljamo Vam 2 recepta za uklanjanje kamenca i tvrdokornih mrlja.


Naslage kamenca daju neugodan izgled površinama u kupatilu i kuhinji. Ovo je česta pojava u kućanstvima koja koriste „tvrdu“ vodu (koja sadrži dosta minerala kalcijuma i magnezijuma, ali i tragove bakra, mesinga, mangana i gvožđa). Kada ova voda dođe u kontakt s nekom površinom (bez uklanjanja vode), onda nakon nekog vremena tečnost ispari a minerali ostaju formirajući nepravilnosti. Danas na tržištu postoji dosta hemijskih sredstava za brzo i uspješno uklanjanje kamenca. Sva ova sredstva su uspješna iako mogu iritirati disajne organe (zbog toksičnih materija koje sadrže), ili uzrokovati druge nuspojave (pogotovo, ako je izloženost isparavanjima česta i dugotrajna).

Poželjno je ponekad koristiti jeftina, neškodljiva i ekološki prihvatljiva prirodna rješenja. Priprema je laka i brza. Najdjelotvorniji sastojci za uklanjanje kamenca i tvrdokornih mrlja su bijelo sirće, limunov sok, soda bikarbona i slično.
Ove metode su prilično efikasne, iako neće funkcionisati za velika oštećenja na površinama. Treba djelovati preventivno da što duže sačuvamo izgled sanitarija.

Cilj je smanjenje negativnih efekata tvrdih voda. Može se puno postići sa redovnim održavanjem suhoće i čistoće površina. Naprimjer, nakon tuširanja treba odmah obrisati staklena vrata/pregrade od tuš-kabine. Ova praksa jeste naporna, ali umnogome smanjuje rizik od formiranja mrlja koje vremenom mogu uzrokovati teža oštećenja. Važno je dobro zavrnuti slavine nakon korištenja, jer se tako štedi voda i sprječava nastanak kamenca. Istrošene i zastarjele podloške povremeno treba promijeniti. Treba znati da abrazivna sredstva nisu pogodna za čestu upotrebu jer površine mogu biti grube, oštećene, izgrebane i bez sjaja. Abrazivna sredstva nipošto ne treba koristiti na osjetljivim površinama (staklo, porcelan, keramika, fiberglas i slično).

Recepti za uklanjanje kamenca i tvrdokornih mrlja


1. Rastvor sa sirćetom-u odgovarajuću posudu uspite jednaku količinu sirćeta i tople vode. Smjesu promješajte. Količina zavisi od površine koju treba očistiti. Kuhinjski ubrus ili pamučnu krpu potopite u sredstvo te time istrljajte slavine. Ukoliko se mrlje ne uklone u potpunosti onda postupak ponovite. Rastvor sipajte u bocu sa raspršivačem ako želite očistiti neku szaklenu površinu. Poprskajte površinu a obrišite sa pamučnom krpom. Umjesto sirćeta može se koristiti prah od limunske kiseline. Dvije kašiek praha razblažite u jednoj litri vode. Koristite isti postupak kao sa sirćetom. Osobe sa osjetljivom kožom trebaju koristiti zaštitne rukavice.


2. Pasta protiv mrlja-u posudu uspite pola šolje alkoholnog sirćeta. Dodajte jednu veliku kašiku deterdženta za pranje veša i jednu veliku kašiku pudera. Mješajte dok ne dobijete gustu pastu. Količine sastojaka prilagodite željenoj gustoći. Slavinu, tuš-kabinu, kadu za kupanje premažite s malo paste stavljene na četkicu za zube. Sve temeljito izribajte sa četkom. Isperite sa vodom. Postupak ponovite prema vašim potrebama. Ovo je abrazivno sredstvo i nije poželjno korištenje na svjetlim i osjetljivim površinama (staklo, porcelan, fiberglas i slično). U pripremi ovog sredstva ne treba koristiti sodu bikarbonu koja neutrališe dejstvo kiseline.

naslovna fotografija: www.saveti.rs


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

1 Comment

Učinkoviti savjeti kako ukloniti vlagu sa zidova - domacin.ba % · 21. Januara 2022. at 2:02

[…] će osigurati suh zrak i spriječiti nakupljanje prekomjerne vlage na zidovima. Također, ako vaše kupatilo ima popločan pod, razmislite o tome da uvijek pazite na fugu. Ovi ventilatori privlače sav suhi […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.