Zamrzavanje voća, povrća i poluproizvoda je recept za produženje života ovih namirnica dobijen iz prirode. Upravo je priroda uputila čovjeka da hladnoća može biti odličan način pravljenja zimskih zaliha hrane koja pritom zadržavaju korisna svojstva.


Proizvod koji se ne mogu zamrznuti su:
-jaja (jer mogu da puknu)
-krastavci, lubenica, svjež krompir, rotkva, zelena salata itd.
-sosovi sa pavlakom, majoneza i slično.
-mliječne juhe, kuhana tjestenina
-mekani sirevi.


Dokazano je da bilo koje voće, u periodu svoga sazrijevanja i zamrznuto, ima više vitamina nego voće/povrće uzgajano u stakleniku tokom zime. Zamrzavanje voća i zrelih plodova iz bašte je dodatna garancija da su uzgajani bez korištenja velikih količina đubriva i stimulansa. Bitno je pravilno zamrznuti te namirnice.

Pravilan način zamrzavanja voća i ostalih namirnica


Poštovanje tehnološkog procesa je najvažnije prilikom zamrzavanja namirnica. Mnoge osobe koriste zamrzivače za zamrzavanje voća, povrća i poluproizvode ili meso, ribu i perad bez gubitka ukusa. Procedura će biti brža što je niža temperatura u zamrzivaču. Minimum je -18°C. To znači da će proizvodi zadržati ukus i maksimum korisnih supstanci.

Proizvodi koji odlično zadržavaju ukus i korisna svojstva su:
malina, kupina, višnja, ribizla, borovnica
-bundeva, mrkva, peršin
-meso, knedle, riba


Pravilno odleđivanje proizvoda iz zamrzivača


1.Meso, riba, sir i maslac se trebaju odlediti u frižideru-napominju stručnjaci a ne na sobnoj temperaturi ili pod mlazom vruće vode.

2. Zaleđene knedle nije potrebno odlediti prije kuhanja. Knedle samo spustite u ključalu slanu vodu. Kuhajte dok knedle ne omekšaju.
3. Bobičasto voće se za pripremu koktela, voćne pite, kolača i ljekovitog napitka-smoothie koristi upravo zaleđeno. Aromatične ribizle, maline i drugo voće ove vrste se može staviti nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu nakon vađenja iz zamrzivača. Ovo voće onda neće izgubiti niti ukus niti korisna svojstva.


Vrste proizvoda koje povećavaju korisna svojstva nakon odleđivanja


Postoje proizvodi koji povećavaju korisna svojstva nakon procesa odleđivanja. To su:
-špinat koji tada sadrži više kalcijuma nego svjež špinat. Neki kuhari preporučuju da se špinat priprema na pari jer se onda povećava količina antioksidansa. Važno je špinat ne čuvati u zamrzivaču duže od 3 mjeseca jer se smanjuje količina folne kiseline nekoliko puta (ljudsko srce „voli“ špinat baš zbog folne kiseline u špinatu).
-borovnica je nezamjenjiva za vid i srčani mišić. Sačuva količinu flavonoida baš prilikom zamrzavanja voća. Količina flavonoida će se još povećati ako zaleđenu borovnicu stavite nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu. Borovnicu ne treba čuvati duže od 4 mjeseca u zamrzivaču.
-višnja je voće koje se zamrznuto najviše koristi. Količina antioksidansa je tada nekoliko puta veća u usporedbi sa konzervisanim voćem. Količina korisnih materija u višnji smanjiće se za četvrtinu ukoliko višnju ne iskoristite u roku od 3 mjeseca.
-kukuruz. Upoređivanjem hranjivih i korisnih svojstava u zamrznutom i konzervisanom kukuruzu stručnjaci zaključuju da je u zamrznutom kukuruzu količina luteina i zeoksantina (materije koji štite ljudski vid) veća za 120%. Kukuruz držite u zamrzivaču najduže do 6 mjeseci.
-grašak je povrće koje najduže zadrži korisne supstance. Skoro polovina dnevne norme vitamina C se nalazi u 100 grama odleđenog graška. Količina antioksidansa se povećava u zamrznutom grašku. Grašak se može držati u azmrzivaču do jednu cijelu godinu bez gubitka korisnih svojstava.


Korištenje gotovih jela iz zamrzivača


Ukus jela koji se odlično sačuva sa procesom zamrzavanja je: bujon, povrtne juhe, knedle, kotleti, mesne kugle, slana riba, hljeb, domaći kolači, pečeni krompir, pire od krompira, punjene paprike, pečena piletina, mesni rolati i druga jela od mesa. Svježe pripremljena hrana uvijek je ukusnija od hrane koja se ponovo zagrijava. Ipak, kuhari i domaćice pripremaju često višednevni obrok, jer priprema obroka zahtijeva dosta vremena, snage i napora. Odleđena hrana se po ukusu ne razlikuje puno od hrane koju treba još jednom zagrijati ili držati recimo preko noći u frižideru za sutrašnji obrok. U današnje doba zamrzavanje hrane dozvoljava da ostane više vremena za druženja, osobne aktivnosti, šetnju, hobby i slične aktivnosti.


NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naslovna fotografija: www.zadovoljna. dnevnik.hr


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.