Kako zaštititi biljke? Pričamo o tome kako snijeg može nepovoljno utiecati na biljke u našem vrtu. Četinari, zimzeleni lišćari, kao i žbunovi sa sitnim granama mogu biti oštećeni, a nekad, usljed vlažnog i obilnog snijega, kompletno polomljeni. Evo kako možete da ih zaštitite!


Kako zaštititi biljke od snjegoloma

Kako zaštititi biljke od snjegoloma je bitna za opstanak biljaka. Zaštita je važna i kao preduslov za očuvanje kvaliteta i estetske vrednosti gajenih biljaka, kako u vrtovima, tako i u posudama. Ukoliko se biljke gaje na terasi. Nekad i velike, naizgled čvrste biljke, mogu biti dijelom polomljene usljed nakupljanja snijega. To je naročito izraženo kod ranih jesenjih snjegova, kada neke lišćarske biljke još uvijek imaju dio listova, ali i kod nespremnih vrtlara, koji nisu uvezali svoje biljke.

Preventiva

Preventiva je najbolji način da bez brige dočekamo snijeg. Postoji niz materijala kojima se biljke mogu učvrstiti da bi se ojačala njihova konstitucija i smanjila površina na koju bi nalegao snijeg. Bitno je ne koristiti najlonestreč folije ili nepropusne materijale, jer mogu štetiti biljkama.
 

Preventiva je najbolji način da bez brige dočekamo snijeg.

  • Mreže od polietilena koje su tkane za svrhu zasijene 20%, propusnesu za vazduh i za vlagu. Može se iskrojiti dio pravougaone tkanine kojom se biljka jednostavno ogrne i nakon toga uveže na nekoliko mjesta. Mreža sama po sebi nematežinu, ne opterećuje biljku i može se kupiti u zelenoj ili crnoj boji, čime se postiže prikladan vizuelni efekat.
  • Kanap od polipropilena ili kudeljni kanap veoma je pogodan za uvezivanje velikih biljaka, kao i zimzelenih lišćara, poput šimšira ili lovor višnje. Kanapom se uveže dno biljke, stablo ili sam početak jače grane, a zatim se spiralnoobmotava oko biljke. Razmak između niti kanapa treba da je oko 10-15cm i mora biti uvezan sve do vrha. Kanap je moguće nabaviti u prikladnoj zelenoj boji.
     
Sneg - @Agromedia
  • Bambusovo platno predstavlja niz bambusovih štapova od kojih je formirano platno kao ograda koja se lako može postaviti oko biljaka, visine i do 3 metra. Na taj način biljka se veoma efikasno zaštićuje od svih nepogoda, čak i od jakog vjetra, a uz to veoma lijepo izgleda. Samostalno stoji, bez ankerisanja.
  • Ankerisanje drvenim stubovima obavlja se tako što se biljka učvrsti za jedan jak stub ili za višestubova. To je pogodno za ruže stablašice, sve uske piramidalne forme, kao i za stubasto voće.
  • Drvene konstrukcije, formirane kao skele od drveta koje nose nepropustan krov, montiraju se nekada samo za biljke od velike važnosti.

Izvor: agromedia.rs

Pogledajte još savjeta klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.