Lavanda je biljka čiji naziv potiče od rimske riječi “lavare”. To je zimzelena biljka koje je rado viđena u svim vrtovima. Njen uzgoj je jednostavan. Ne smeta joj oštra klima, ali je neophodno zaštiti tokom zimskih mjeseci. Period cvjetanja je od jula do septembra. Tada se na biljci pojave plavo ljubičasti cvjetovi. Boja listova lavande je srebrena i podsjeća na četine.

Biljka lavande ima umirujući miris tako da se preporučuje da se sadi blizu mjesta za odmor. Visina biljke ide do maksimalno 60 cm, a da bi zadržala kompaktan rast potrebno je obrezati poslije cvjetanja.

Lavanda voli propusno tlo. Može se posaditi i u saksiju i u tom slučaju joj je potrebna povremena prehrana.

Uzgoj lavande u vrtu

Kada je u pitanju uzgoj najbitnije je da biljke budu na otvorenom sunčanom položaju. Ukoliko ih posadite u sjenoviti dio neće dobro rasti. Lavanda je otporna na hladnoću i sušu, a lahko se adaptira i na vrste tla. Važno je da zemlja nije pretjerano kisela i da je ocjedita. Lavanda cvate dva puta godišnje. Prvi cvat je krajem proljeća i on je mnogo bogatiji. Drugi cvat je slabiji i dolazi krajem jeseni.

Neke od preporuka za dekorativnu sadnju:

  • Lavande se mogu saditi u kombinaciji sa ružama
  • Lavande su lijepe u velikim kamenjarima
  • Lavanda se dobro kombinuje sa trajnicama i cvjernicama jačih boja
  • Posadite lavandu u velike glinene tegle


Uzgoj lavande u teglama

Uspješno se uzgajaju u teglama na sunčanoj strani. Kod ove sadnje biljke iziskuju češće zalijevanje, dobru drenažu i prihranu. Pri sadnji voditi računa da tegle budu velike i da na dnu imaju drenažni materija koli sprječava smrzavanje. Preko drenaže treba koristiit kvalitetnu mješavinu zemlje, komposta i treseta sa doacima gnojiva sa produljenim djelovanjem.

Veće sorte nisu pogodne za uzgoj u saksijama jer imaju brži i bujniji rast i maksimum im je 3 godine. Zahtjevaju češće zalijevanje, a šišaju se svake godine nakon cvatnje tako da se porežu sve cvjetne stapke sa dijelom lišća. Za uzgoj u saksijama najbolje su manje sorte lavande kao što su:

  • Dwarft Blue i
  • Hidcote Blue

U zadnje vrijeme je sve češća “sadnja u dvije tegle” koja nudi bolju zaštitu. Sa dvije tegle izolacija je bolja i štiti korijen od niskih i visokih temperatura.

Ukrasna ograda od lavande

Obzirom da lavanda spada u ukrasno bilje pogodna je za izradu živih ograda. U ovisnosti od ukusa i želja ove žive ograde mogu biti različtih visina i namjena. Primjera radi za niske ograde do 30 cm preporučuju se sorte:

  • Langustifolia “Little lady” koja je tamno plave boje ili
  • Langustifolia “Nana alba” bijele boje

Nebitno za koju kog da se odlučite razmak između sadnica je 25 cm.

Ukoliko se ipak odlučite za malo visočije ograde od 60-70 cm izvrsne su engleske lavande. Naročito je povoljna Langustifolia “Hidcote” koja uređivanjem i šišanjem stvara lijepu ogradu sive boje. One se sade na razmacima od 40-50 cm. Ako želite još visočije ograde onda je preporuka lavandini – lx intermedia. Ova sorta zahtjeva razmak od 50-70 cm.

Nebitno za koju god se odlučite za lijepu i dugotrajnu formu sve sorte zahtjevaju proljetnu rezidbu. Time se formiraju mnogobrojni novi izdanci koji ljeti obiluju cvatom.

Kako se sadi i održava lavanda?

Dugotrajni uzgoj lavande u vrtu zahtjeva osunča, prozračan položaj uz blagi nagib tla. Prije sadnje tlo je potrebno obraditi, prekopati na dubinu od 30 cm, isušiti i smekšati.

Ukoliko želite od samo početka da biljka bolje raste onda je potrebno dodati oštri pijesak ili istrunuli kompost. Biljke moraju imati dovoljno zraka oko sebe tako da je bitno voditi računa o razmaku sadnica. Pored sadnje bitno je da se biljke održavaju, a najbitnije je pravilno orezivanje.

Ako želite oblikovati gusto zbijen grm u prvoj godini sadnice je potrebno porezati na visinu 8-10 cm. Svake naredne godine lavanda se treba šišati dva puta godišnje. Nakon što prođe cvat potrebno je porezati cvjetne stapke sa dijelom liša. Drugo podrezivanje biljaka radi se na jesen ili u proljeće prije vegetacije. Ovo orezivanje se vrši tako da se ostavi 5-10 cm zelenih izboja. Kada se orezuje treba poštovati pravilo da se ne dira u staro drvo jer ukoliko se ošteti neće više puštati mladice. Ovo je bitan proces jer bez redovnog orezivanja biljka prerano ostari i svake naredne godine je sve neuglednija.

Kada je pravi trenutak za žetvu lavande?

Žetva lavande ovisi o namjeni. Za lijepe bukete žetva se vrši u prvoj polovici cvatnje nakon otvaranja polovica cvjetnih pupova. Svežnji se suše tako što se okrenu prema dole na toplom i prozračnom mjestu. Ukoliko beremo cvijet za punjenje mirisnih većica to se radi u drugoj polovici cvatnje kada su svi pupovi otvoreni.

Koje su najznačajnije i najraširenije sorte lavande?

Postoji mnoštvo sorti lavande, a najznačajnije i najraširenije su:

  • Lavandula augustifolia ili prava lavanda koja predstavlja izvornu vrstu lavande. Stvara lijepe i kompaktne kuglaste grmove.
  • Lavandula x intermedia poznatija kao lavandini koji nastaje križanjem prave lavande i širokolisne lavande. One su robusnijeg rasta do 80 cm.

Kako se upotrebljava lavanda?

Najpoznatija upotreba lavande je kao miris. Mirisna aroma lavande se koristi kako bi rublje imalo prijatan miris. Pored toga može se koristiti i kao insekticid za komarce, moljce i druge insekte.

Ljekovitost lavande

Lavanda pomaže da se opustite i smirite. To je jedna od upotreba u medicini i alternativnom liječenju. Također se može koristiti kao eterično ulje. Idealna je za prvu pomoć i može da dezinfikuje. Za razliku od alkohola, lavanda ne peče prilikom sipanja na ranu. Pored toga, lavandino ulje ima miris koji djeluje opuštajuće. Zbog toga se ovo ulje upotrebljava i za masažu

Blagotvorno djeluje na želudac i matericu, te smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus. Učinkovita je i kod kožnih oboljenja gdje se koristi u borbi protvi akni, dermatitisa, ekcema. Dakle, ima širok spektar primjene. Postoje biljke koje pojačavaju njeno dejstvo, a to su kamilica, ruzmarin i žalfija.

Kada su u pitanju nuspojave bitno je spomenuti da sa lavandom trebaju biti oprezne osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje.

Par zanimljivosti o lavandi

Lavanda se najviše uzgaja u Francuskoj. Njeno porijeklo je sa grčkih ostrva.

Lavanda vodi porijeklo sa grčkih ostrva, a danas se najviše uzgaja u Francuskoj.

Koliko su egipćani cijenili miris lavande potvrđuje i to da je u Tutankamonovoj grobnici 1922. godine pronađen ćup u kojem se nalazilo eterično ulje.

U periodu kada je kuga harala Europom nastala je legenda da samo osobe koje se premažu uljem lavande neće oboljeti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu rukovodstva udruženja Mapa kulture i uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.