Stolarstvo u BiH je nažalost u jako lošem položaju. No ipak ima onih entuzijasta koji se bave ovim zanatom.

Najčešći izbor drveta koji koristi su javor, lipa i bukva. Inspiraciju u izradi daskica pronalaze najčešće u prirodi, te u stvarima koje nas okružuju. Također je napomenuo da iz prirode „uzimamo“ samo ono najbolje, rijeka mu je često inspiracija u kreiranju, te na taj način želi da u svaku daskicu koju izradi, koja se temelji na rijeci, bude prisutno što više prirodnih boja, brzaka, usjeka, kanjona itd.

Tehnika izrade

Prilikom izrade daskica koriste tehniku izlijevanja smole, koja u kontaktu sa drvetom ima savršen spoj. Koriste smolu koja je pogodna za kontakt hrane i daskice na taj način osiguravamo zdrav način serviranja hrane. U smolu dodaju razne pigmente, dodatke kao što su suho cvijeće, povrće i sve što inspiriše.

Stolarstvo
Stolarstvo u BiH

Govori kako ne misli da su postigli uspjeh, nego više da su svoju kreativnu stranu pretvorili u nešto što dobija pozitivne komentare i samim tim je zanimljivo široj javnosti.

Stolarstvo u BiH

„Stolarstvo u BiH je jako nerazvijeno i dosta iskusnih starih stolara nema na koga prenijeti svoje znanje. Mali broj mladih ljudi se odlučuje za ovaj vid posla / hobija. A kao što svi znamo BiH je zemlja sa povoljnom geografskom kvotom i kao takva nam daje dosta mogućnosti u nabavci kvalitetnog materijala (drveta). Preporučio bih svima koji žele da se okušaju u stolarstvu da krenu od malih koraka, manjih projekata u kojima bi utvrdili da li je to baš za njih.“- govori sagovornik.

Umjetnost
Umjetnost

Napominje da je puno lakše doći do krajnjeg kupca. Često dobijaju upite da li mogu iskoristiti neke od kupčevih ideja za kreiranje daskica, te na taj način direktno krajnji kupac utiče na sam proizvod. I naravno naglašava da su uvijek tu da pruže savjet, naprave idejno rješenje i isporuče krajnji proizvod kupcu.

Dasikce možete pogledati i kupiti klikom ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.