Posuda za cvijeće može biti napravljene od najrazličitijih materijala, mogu biti različitih oblika i veličina i u zavisnosti od toga variraju im i cijene.

Izgled žardinjera i saksija predstavlja veoma važan detalj. One privlače pažnju i poglede i u vrijeme kada nema u njima posađenih biljaka. Zato je veoma važno da povedete računa o tome da se ukrasne saksije uklope u cjelokupan dizajn vašeg vrta ili terase.

Ako niste planirali da novac iz kućnog budžeta trošite na nove posude, onda budite kreativni i iskoristite ono što imate u svom domu. Evo nekih stvari koje ćete upotrijebiti za vašu baštu.

STARE GUME KAO POSUDA ZA CVIJEĆE

Da li imate stare gume smještene u nekoj šupi ili garaži? Razmislite dvaput da li ćete ih baciti.

posude1

One se mogu iskoristiti za baštenske žardinjere.

posude2

Postavite ih pored staze ili napravite poseban dio na travnjaku gdje će se nalaziti. Potrebno je da u prazan prostor dodate zemlju pomiješanu sa đubrivom. Nakon toga sadite cvijeće u njih.

posude3

Od starih guma napravite zanimljive oblike, likove životinja…

Stara guma će poslužiti i za malo jezerce.

posude4

GUMENE ČIZME

Svako od nas ima obuću koju čuva na tavanu ili u podrumu iz razloga „ako nekome nekada zatreba“. Te stvari najčešće ne trebaju nikome, pa ih prilikom generalnog spremanja bacimo. Ako, igrom slučaja, imate stare gumene čizme, probušite ih odozdo (da bi voda mogla nesmetano da prolazi) i u njih stavite zemlju. Posadite željeno cvijeće i stavite ih na zid ili ogradu. Eto novog zanimljivog detalja u vašem vrtu.

posude5

LIMENA BURAD KAO POSUDA ZA CVIJEĆE

Ofarbajte ih željenom bojom, popunite prostor zemljom i sadite biljke.

posude6

STARI RAM

Ovo izgleda neobično i interesantno. Probušite jednu rupicu, zakačite biljku i ram okačite na drvo. Izgledaće kao trodimenzionalna fotografija.

posude7

SLOMLJENE GLINENE SAKSIJE KAO POSUDA ZA CVIJEĆE

Kada razbijete glinenu saksiju, ne očajavajte. Pokupite sve dijelove i napravite nešto nesvakidašnje i zanimljivo.

posude8

Ovu dekoraciju stavite na balkon ili terasu, ako imate alpinetum može i tamo da pronađe svoje mjesto.

STARO SUĐE KAO POSUDA ZA CVIJEĆE

Vjerovatno u vašoj kuhinji postoji suđe koje je oštećeno ili ga jednostavno ne upotrebljavate iz nekog razloga. Iskoristite ga za sadnju cvijeća ili začinskih biljaka.

posude10

STARI ORMAR I FIOKE

Naše bake su imale ovakve ormare. Kada ih naslijedimo ne znamo šta ćemo sa njima. Obično završe u nekoj šupi gde godinama propadaju i na kraju ih bacimo. Iskoristite ga za sadnju biljaka.

posude11

Bilo bi dobro da dio gdje stavljamo ormar bude natkriven bar malo (od mnogo vlage i kiše će se uništiti).

posude12

Najvažnije je da ne pretjerujete u ovim detaljima, jer može izgledati kičasto i napadno, naročito ako koristite mnogo boja. Opredijelite se za jedan dio u vrtu koji ćete obogatiti ovakvim detaljima i onda će to izgledati zanimljivo. Ako cijeli vrt bude „prekriven kreativnim idejama“, to neće biti skladno i lijepo. Vodite se poslovicom „MANJE JE VIŠE“.

Autor: Rasadnik Mihalek


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Penjačice – biljke koje brzo rastu - domacin.ba · 10. Oktobra 2022. at 13:46

[…] saditi u žardinjere ili saksije. Gledajte samo da te posude budu dublje i većeg prečnika. Saksije postavite pored terase koja je natkrivena, napravite konstrukciju do nadstrešnice i usmjerite […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.