Zima je pred vratima i sve više vremena provodimo u toplini doma. Za razliku od nas postoje živa bića kojima je potrebna naša pomoć kako bi prezimila. U tu grupu spadaju i ptice kojima je potrebno obezbjediti zaklon i hranu. Zato zavrnimo rukave i napravimo kućicu za ptice i hranilicu.

Stara izreka kaže da oni koji vole životinje vole i ljude. Želite li i u zimskim danima slušati cvrkut novih starih stanara? Zato idemo napraviti kućicu za ptice. Osim osnovne funkcionlanosti ovo je zanimljiv detalj u vrtu koji unosi živost i u dugim zimskim danima.

Ukoliko imate djecu ovo je jedan od uradi sam zadataka kojem će se obradovati, a istovremeno mogu naučiti kako biti humani prema životinjama i ljudima.

Šta jedna kućica za ptice treba da ima?

Sama funkcija kućice za ptice je da simulira prirodne duplje na stablima. Sastoji se od:

  • jednog otvora
  • krov i izolaciju na krovu tako da ne prokišnjava
  • zaštitu za drvo sa vanjske strane. Unutrašnjost ne treba premazivati.

Kako postaviti kućicu za ptice?

Kada se postavlja kućica za ptice potrebno je obratiti pažnju da:

  • ulaz nije okrenut direktno ka suncu ili strani sa koje duvaju jaki vjetrovi
  • visina kućice treba da obezbjedi sigurnost od mački
  • ulaz treba da bude pozicioniran tako da ptice imaju čist vidik pri ulijetanju i izlijetanju
  • drvo se može zamijeniti stubom ili banderom

Kako napraviti kućicu za ptice od drveta?

Drvo je prirodni materijal koji je najčešći izbor sviju koji žele praviti kućicu za ptice. Prilikom odabira drveta bitno je voditi računa da bude isušeno kako ne bi pucalo. Na prednjoj strani je potrebno iskružiti otvor. On ne bi trebao da bude manji od 2,5 cm za manje ptice. Malo iznad spoja poda i prednje stranje potrebno je izbušiti rupe kako bi voda mogla oticati. Na kraju dolazi red i na krov. Krov naše kućice treba da natkriva prednju i bočnu stranu.

Na kraju kada sklopite kućicu možete je dekorisati. Samo je potrebno voditi računa da ne bude previše kićasto kako bi se uklopilo sa prirodom.

Izgleda li Vam ovo preizazovno? Onda preporučujemo da napravite hranilicu za ptice.

Kako se pravi hranilica za ptice?

Ptice koje žive u prirodnom okruženju nije potrebno dodatno hraniti, ali ptice u urbanim dijelovima jeste jer su prirodni izvori uništeni. Ptice se hrane sjemenkama suncokreta, kukuruza i ostalih žitarica. Te žitarice moraju biti suhe, a serviraju se u čistom prostoru. Mi ćemo u ovom primjeru biti ekolozi i uradit ćemo hranilicu od stare saksije. I to tako da se izbuše rupe kako bi hrana mogla izlaziti podlogu saksije, a sa gornje strane dodajemo poklopac.

Ako nemate staru saksiju onda sigurno imate staru plastičnu bocu. Iskoristite je za hranilicu. Pustite maštu na volju.

Moguće je i umjesto flaša koristiti stare šolje i tanjire.

Uz kreativne kombinacije osnovnog materijala sa grančicama, slamom ili lišćem moguće je napraviti prelijepe hranilice. Naravno za one koji ipak ne vjeruju u svoje sposobnosti kreiranja tu je uvijek gotova kućica iz prodavnice.

Za koju god soluciju da se odlučite sretno!!!

Izvor za slike: Rasadnik Mihalek


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.