Biciklizam spada u jedne od najpopularnijih rekreativnih sportova. Istovremeno i u jedne od najopasnijih. Zbog toga je Stefan Janković ili na youtube poznatiji kao Leteći Novosađanin za domacin.ba napisao savjete za bezbednost biciklista.

Saveti za bezbednost biciklista po pitanju šaka

Postoje mnogo različitih tipova rukavica za biciklizam ali mi ćemo da navedemo samo 4 primera od čega će 2 tipa biti bazirana na Prolećnoj/Letnjoj sezoni i 2 tipa na Jesenjoj/Zimskoj sezoni.

Bezbednost biciklista u prolećno/letnoj sezoni

Postoje dva tipa rukavica a to su:

Tip1- Rukavice sa poluprstima koje poseduju protektore na dlanovima takozvane jastučiće koji su uglavnom napravljeni od mekanijeg materijala. Dok je gornji deo napravljen uglavnom od mrežastog materijala ili nekog drugog poput elastina i mikrofibera. Vrste kopčanja ovakvih rukavica su na čičak ili navlačenje.

Tip2- Dugi prsti koji pokrivaju komplet cele prste materijali su slični kao i kod kratkih prstiju. S tim da je nešto deblji i jači materijal koji poseduju na prva tri prsta silikonske šare. Tako se prilikom vožnje sprečava proklizavanje prstiju preko kočionih ručkica. Rukavice poseduju protektore za dlanove, ručni zglob i gornji deo šake. Uglavnom se koriste u MTB svetu i za neke brze i agresivnije vožnje.

Bezbednost biciklista u jesenjoj/zimskoj sezoni

Priča je ista kao i za rukavice sa dugim prstima sem što se kod ovih modela obraća pažnja na izradu materijala koji je termoizolovan i ne promočiv(gorotex) od spoljašnjeg uticaja vremena. Tako da za njih nema ništa posebno da se kaže. Ove rukavice mogu i ne moraju dolaziti sa protektorima.

Bezbednost kukova i nogu

U ovom delu dotaći ćemo se samo glavnih stvari kao što su šorcevi i zastitni šorcevi. Postoje uski biciklistički šorcevi koji se koriste isključivo kada planirate da idete na neke duže vožnje. Uglavnom su napravljeni od elastičog materijala. Poseduju u sebi jastuče za sedalni deo kako prilikom dugih vožnje nebi došlo do utnjavanja sedalne regije tela, a i ne moraju da budu jaručići. Sve zavisi od modela do modela. Što se tiče zaštitnog dela tu bi smo spomenuli samo da je ista priča kao i sa pomenutim gladijatorima na početku članka. Samo što se ovi gladijatori prave za donje delove tela.

Bezbednost stopala

Postoji mnogo velik broj i izbor raznorazne obuće za biciklizam. Mi ćemo samo izdvojiti neke. Postoje SPD ili Cliples patike koje se koriste sa posebnim pedalama na biciklu. Sistem je poput kačenja tako da vi faktički prilikom vožnje ste zakačeni za pedale tako da trošite mnogo više energije i kalorija jer vi delujete sa dve sile istovremeno jednom tako što gurate, a drugom što vučete ka gore tako da ćete biti brži u odnosu na nekoga koji vozi na regularnim pedala. Ovde postoje dva tipa:

MTB-planinski tip koji je dosta prijatniji prilikom šetanja naravno ako je to potrebno i

Drumaški-Cestovni koji je dosta neprijatniji jer ne možete da šetate normalno nego morate da hodate na petama poput Patke.

Što se tiče nekog zimskog dela vožnje preporučujemo Gorotex i termoizolaciju za vaše noge i stopala kako nebi ste zaradili Reumu prilikom vožnje ili neku nahladu.

To je to što se tiče ovog članka nadamo se da vam se dopao članak koji ste danas čitali za više ovakvih sadržaja možete posetiti naš Youtube Kanal: Leteci Novosadjanin koji je i sam autor ovog teksta. Imate veliki pozdrav od celokupne ekipe i hvala Vam što ste ostali s nama do kraja ovog članka. Srećno i pamet u glavu kada idete na vaše putovanje sa biciklom.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.