Uzgoj šampinjona na veliko ili malo za našu porodicu u zatvorenom prostoru daje vrlo dobre prinose. Mogu se uzgajati u podrumu, garaži ili bilo kakvoj slobodnoj prostoriji. Šampinjoni su veoma kvalitetne gljive i veoma zahvalne za uzgoj ali možda i najbitnije, uvijek su na dobroj cijeni i njihova potražnja nikad ne prestaje.

Za portal www.savjetnici.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Proizvodnja gljiva je manje komplikovana nego što zamišljamo i ne zahtjeva neka velika ulaganja. Ako želimo da ih uzgajamo i da zaradimo, process proizvodnje treba da vodimo tako da dobijemo što više šampinjona po kvadratnom metru.

Na osnovu literature i našeg iskustva u uzgoju šampinjonja, donosimo Vam osnovne smjernice za uzgoj i savjete kako imati što bolju zaradu.

Šta je potrebno za uzgoj šampinjona?

Potrebno je nabaviti kvalitetan kompost ili sami pripremite svoj kompost, kvalitetan micelij za zasađivanje ili gotove zasađenje vreće. Pripremite prostorije za uzgoj, koje moraju ispunjavati stroge uvjete, kao što su higijena, temperatura, vlaga i sl. Dezinficirajte sve površine, kao i stalaže na kojima će se uzgajati šampinjoni, pripremite i kvalitetnu ambalažu, jer bez toga nema dobre prodaje.

Izvor toplote za grijanje (kotlarna na jeftinija goriva, kao što je plin,
a u novije vrijeme i sunčeva energija).

Za pripremanje svog komposta, na kojim će rasti šampinjoni, potrebni su još: skladne klice, konjsko djubre, gips i voda. Za pripremanje pokrivača potrebno je imati treset i tucanik (može i lapor). Za mjerenje temperature upotrebljavaju se precizni termometri. Za osvetljenje je potrebno imati i električnu struju.

prvoj fazi uzgoja šampinjona u kojoj micelij gljive prorašta kompost, potrebno je postići temperaturu od 22 – 25 ºC i ta temperatura ne smije da varira.

U toj fazi potrebno je održavati visoku relativnu vlagu zraka oko 90 – 95 %.

drugoj fazi – fazi plodonošenja odnosno rasta plodnih tijela gljive, temperaturu treba spustiti na 17 – 18 ºC, a i vlaga zraka bi trebala biti nešto niža od 95 %, a održava se redovnim prskanjem ili zalijevanjem nasada mlakom vodom.

Koliko je isplativ uzgoj šampinjona?

Da bi uzgoj šampinjona uspio i bio isplativ, mora biti zadovoljen čitav niz uvjeta od kojih smo neke već spomenuli.
Prije svega za osnivanje uzgajališta potrebno je imati prikladan prostor koji je moguće grijati, prozračivati i u njemu održavati besprijekornu čistoću.

Treba zatim imati dobau odgovarajuću pokrovnu zemlju kao supstrat iz kojeg će gljiva crpiti hranjive supstance za svoj razvoj. Treba osigurati redovito vlaženje, zaštitu od bolesti i štetnika te pravilnu berbu i čuvanje gljiva.

Kompost za uzgoj šampinjona nije obični vrtni kompost, način dobivanja ovog komposta nije jednostavan, zato ga je najbolje kupiti gotovog kod proizvođača. Prirodni kompost dobiva se od konjskog gnoja uz različite dodatke, dok se sintetički radi na bazi slame uz dodatak kokošjeg gnoja, gipsa, piljevine, superfosfata, kalijevog sulfata i drugih tvari u određenom omjeru.

Fermentirani gnoj mora se pasterizirati kako bi se toplinom uništili potencijalni uzročnici bolesti i štetnici mora se dobro prozračiti kako u njemu ne bi ostalo amonijaka koji bi štetio razvoju gljiva. Više o dobivanju ovog komposta možete saznati u skripti

​Uzgoj šampinjona početak


Prije unošenja komposta u uzgajilište, prostor mora biti očišćen i dezinficiran.
Temperatura u uzgajilištu je podešena ovisno o godišnjm dobu i vanjskoj temperaturi.

Ubacivanje komposta

Prilikom slaganja komposta na police, briketi treba malo da se rastresu jer se tokom transporta kompost isprešao.

Poslije utovara, uzajalište treba očistiti i oprati.

Nakon toga, potrebno je otvoriti foliju sa gornje strane i omogućiti oslobađanje viška plinova. Ukoliko je temperatura u kompostu visoka (>30 ºC, ljetnji period), potrebno je rashladiti uzgajalište

Inkubacija – prorastanje micelije kroz kompost

U ovoj fazi uzgoja najvažnija je temperatura u kompostu. Ne bi trebalo dozvoliti da pređe 26-27 ºC, jer to dovodi do smanjenja rodnosti, kao i pojave određenih bolesti.
Ukoliko se osiguraju optimalni uslovi u uzgajalištu, micelij će potpuno prorasti kroz kompost u roku od 12 do 14 dana. Taj proces može biti i duži te traje do 20 dana, što ovisi od kvaliteta komposta kao i od postizanja uslova u uzgajalištu.

Mjerilo i znak dobrog komposta je temperaturna razlika koju kompost poslije nekoliko dana napravi u odnosu na temperaturu zraka u uzgajalištu.
Ukoliko se desi da temperatura u kompostu naglo skoči, treba prvo pokušati smanjiti temperaturu zalijevanjem poda i zidova, uključivanjem sistema ventilacije, recirkulacije unutrašnjeg zraka i tek na kraju uključivanjem sistema hlađenja. Treba imati u vidu da
u ovom periodu nije poželjno ubacivanje sviježeg zraka, zbog održavanja koncentracije CO2.

Svaka nagla i velika promjena temperature komposta u ovoj fazi će imati posljedice na krajnji rezultat, tj. na prinos.

Nanošenje pokrivke

Pokrivka se postavlja na površinu komposta 8 litara ili 5cm debljine po briketu. Čitava površina briketa mora biti pokrivena pokrivkom, naročito ćoškovi. Pokrivka se ne pritiska, već samo ravna po gornjoj površini komposta.

Želimo Vam sretan rad i dobru zaradu, u najmanju ruku imate kvalitetne šampinjone za svoju porodicu.

Izvor: savjetnici.info

Još korisnih savjeta pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.