Ako ove činjenice još nisu privukle vašu pažnju i uvjerile vas da se borite protiv lošeg zadaha, i mislite da vaš stomatolog pretjeruje s upozorenjima, pogledajmo najnovije znanstvene podatke. Godišnje čišćenje zuba i uklanjanje zubnog plaka kod stomatologa može smanjiti rizik od srčanog udara do 25 posto.

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje imaju manje od 21 zuba (odrasla osoba ima ih 32) za 69 posto imaju povećani rizik od srčanog udara.

Parodontoza i rak
Druga studija, koja je uključila više od 48.000 muškaraca, pokazala je da parodontalna bolest dovodi do značajnog povećanja rizika od raka. Najčešći su melanom, rak pluća, rak mjehura, debelo crijevo i prostata. Zdravlje usne šupljine utječe čak i na nakupljanje visceralne masti, funkcioniranje gastrointestinalnog trakta, obradu podataka u mozgu, kod žena to može dovesti do problema sa začećem i uzrokuje upale u tijelu. Ljudi koji izgube zube također troše veću mišićnu masu, što je posebno zabrinjavajuće za starije osobe.

Broj hitnih posjeta stomatologu u posljednjih nekoliko godina povećao se za oko 16 posto. Velika većina njih mogla se izbjeći redovitom dnevnom njegom zubi. Kako? Perite zube najmanje dva puta dnevno i ne zaboravite koristiti zubni konac. Električne četkice uklanjaju znatno više zubnih naslaga i nježnije su za desni od običnih četkica. Samo budite oprezni i redovito mijenjajte nastavke te tako izbjegnite nakupljanje bakterija. Četkajte svaki zub posebno.

Koliko često ići kod stomatologa?

Idite kod zubara najmanje dva puta godišnje, radi pregleda i čišćenja. Osobna oralna higijena svakako pomaže u uklanjanju hrane i većine bakterija koje se nakupljaju u ustima. Redovito čišćenje kod zubara sprječava nastanak karijesa i upale u usnoj šupljini.

Svaki dan unesite dovoljnu količinu DHA i EPA omega-3 masnih kiselina. One su snažno protuupalno oružje. EPA masna kiselina sprječava upalu u ustima i pomaže u poboljšanju zdravlja desni i zuba. DHA značajno smanjuje rizik od parodontalne bolesti. Pokušajte unijeti najmanje 1,5 grama dnevno, na primjer s ribljim uljem. Dovoljna količina omega-3 masnih kiselina također će smanjiti druge upale u tijelu.

Ulje umjesto vodice smanjuje rizik od srčanog udara


Umjesto vodice za usta radije koristite ulje, što je stari trik ayurvedske medicine, vrlo učinkovit u čišćenju usta i sprječavanju upala. Jednom dnevno pojedite žlicu biljnog ulja, po mogućnosti djevičanskog kokosova ili maslinova. Osim toga, zadržite ulje u ustima toliko dugo da očistite zube i desni.

Dovoljno je dvije minute mućkanja, a nakon toga možete ga ispljunuti i usta isplahnuti vodom. Iako se vodice za usta smatraju obveznim alatom za dnevnu njegu, one ne pomažu zdravlju zubi, dok ulje čisti usta, sprječava karijes, pomaže kod ispucalih usana, a istovremeno jača zube i desni, kao i čeljust.

Također je dobro da u prehranu uključite dovoljno vlakana kako bi se uklonili toksini i mehanički odstranile zubne naslage prije nego što se učvrste. Međutim, vlakna moraju biti cjelovita, a ne prerađena, kao što su razne pahuljice, koje ne dolaze u obzir. Prema rezultatima istraživanja, muškarci nakon 65. godine svakom dodatnom porcijom voća i povrća čine svome zdravlju veliku uslugu. Zdravlje njihove usne šupljine poboljšava se za čak 30 posto, a za pet posto smanjuje se klimanje zubi zbog pomicanja zubnog mesa.

Zato jedite 27 grama vlakana dnevno ili više, iako je i sve preko 23 grama veliki uspjeh. Dovoljno vlakana znači još bolje stanje našeg probavnog sustava i manje kroničnih upala, dok duže žvakanje stimulira proizvodnju veće količine sline, koja djeluje antibakterijski i uklanja čestice hrane u zubima,prenosi Slobodnadalmacija

Izvor: haber.ba/slobodnadalmacija

Još savjeta pronađite klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.