Prebacite se na zeleni čaj. To nije samo zelena tečnost, to je medicinski napitak sa mnoštvom upotreba -od prevenciji raka do snižavanja krvnog pritiska i još mnogo toga. Razlog zbog kojeg zeleni čaj ima više zdravstvenih koristi od drugih prirodnih proizvoda, je očigledno zbog načina na koji se obrađuje. Zeleni čaj, pri obradi, zadržava maksimalnu količinu antioksidansa i polifenola, kao što su flavonoidi i katehini, koji mu daju njegove  prednosti. Dakle, objasnimo neke od zdravstvenih problema, kojima svakodnevno pijenje zelenog čaja, može pomoći.

Mršanje

Zeleni čaj povećava stopu metabolizma. Polifenoli prisutni u piću pojačavaju razinu oksidacije masti i stopu po kojoj ljudsko tijelo pretvara hranu u kalorije. Nekoliko studija, tokom godina, pokazale su da redovna konzumacija zelenog čaja može značajno smanjiti masti u organizmu, posebno u predjelu abdomena.

Dijabetes

Tip II dijabetis je bolest koja je dostigla razmjere epidemije i utiče na skoro 300 miliona ljudi širom svijeta. Zeleni čaj pomaže u regulaciji nivoa glukoze, dodatno usporava rast nivoa šećera u krvi nakon obroka. Šolja ovog organskog pića ne spriječava samo visoke skokove insulina i rezultirajuće skladištenje masti, nego i smanjuje rizik od razvoja tipa II dijabetesa.

Srčane bolesti

Naučnici vjeruju da zeleni čaj opušta obloge krvnih sudova, kako bi izdržali bilo kakve promjene krvnog pritiska. On, također, nudi zaštitu protiv stvaranja ugrušaka koji su obično primarni uzrok srčanih udara kod većine ljudi.

Holesterol

Uzimanje hrane sa visokim sadržajem masti redovno stavlja naše zdravlje na veći rizik od razvoja visokog holesterola i srčanih bolesti. Zamjena nezdrave hrane i pića sa zelenim čajem može pomoći zadržati nivo holesterola nižim. Snažan antioksidans u zelenom čaju, EGCG (epigallocatechin galat), obeshrabruje apsorpciju holesterola u debelom crijevu i dalje jača imunološki sistem.

Zdravije desni i zubi

Pijenje čaja se obično smatra lošim za zube. Topli napitak sadrži taninovu kiselinu, koja mu daje tamnu boju i može obojiti zubnu caklinu. Međutim,korištenje zelenog čaja se zapravo smatra korisnim kada je u pitanju naše oralno zdravlje, posebno u izbjegavanju paradentoze.

Moždane funkcije

Spojevi prisutni u zelenom čaju, kao što su kofein i aminokiselina L-teanin, imaju mogućnost poboljšanja funkcije mozga i čine vas pametnijim. Kofein, aktivni sastojak u zelenom čaju, je poznati stimulans. Količina prisutna u ovom zelenom napitku je manja nego u kafi, a opet dovoljna da proizvede reakciju koja dovodi do poboljšanja u različitim aspektima funkcije mozga, uključujući budnost, raspoloženje, vrijeme reakcije i pamćenje.

Poboljšanje vida

Mrkva i špinat se dugo smatraju namirnicama koje poboljšavaju vid, ali naučnici tvrde da antioksidansi iz zelenog čaja mogu prodrijeti u tkiva oka i proizvoditi antioksidansne aktivnosti. Katehini, ključni antioksidans u zelenom čaju, imaju moć da se lako apsorbiraju u tkivo očiju.

Depresija

Teanin je prirodna aminokiselina u lišću čaja. Ovaj spoj pruža opuštajući učinak i od velike je koristi za korisnike. Teanin također utiče na nivo serotonina i dopamina, što utječe na raspoloženje.

Njega kože

Osim navedenih prednosti, antioksidansi prisutni u zelenom čaju i njihova anti-upalna aktivnost pomažu u borbi protiv bora, drugih znakova starenja, a i crvenila nakon sunčanja na efektivan i efikasan način.

Rak

Rak je klasa bolesti koju karakteriše nekontrolisani rast mutiranih ćelija. Zeleni čaj je odličan izvor snažnih antioksidansa koji imaju sposobnost da smanje rizik od nekoliko vrsta raka, posebno jednjaka, raka gušterače, raka usta i mnogih kardiovaskularnih bolesti. Njegov najjači antioksidans, EGCG, uzrokuje formiranje reaktivnih vrsta kisika u ćelijama raka i pomaže im ubiti ih kroz uništenje mitohondrija ćelija. U tom oslabljenom stanju ih prisiljava da se mitohondrije predaju EGCG i umru. Za zeleni čaj se, također, smatra da može postati moguća alternativa za hemoterapiju.

Zelena čudo od pića iz Kine je već napravilo svoj put u šolje pojedinaca širom svijeta zbog njegovog istraživanjem dokazanog i garantovanog pozitivnog učinka na zdravlje. Od gubitka težine do prevencije srčanih bolesti, zeleni čaj je evoluirao u medicinski napitak koji zadovoljava niz bolesti. Dakle, dodajte šolju zelenog čaja na svoj dnevni raspored i pozdravite zdrav život.

motherearthliving.com

Još savjeta potražite klikom ovdje!

Turizam, tradicija i kultura na jednom mjestu – www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

2 Comments

Znate li koje 4 vrste čaja se uvijek rado i često koriste? - domacin.ba · 13. Septembra 2021. at 10:26

[…] Zeleni čajevi pronalaze mjesto u listi 4 vrste čaja koje se najčešće koriste […]

Sve blagodati zelenog čaja - domacin.ba · 28. Januara 2022. at 0:23

[…] širokoj potrošnji, zeleni čaj ima najviše zdravstvenih argumenata da ga treba svakodnevno piti. Zeleni čaj je dopušteno sušiti tek kratko nakon što je ubran. Oksidacija koja slijedi je veoma kratka i […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.