Postoje neki sastojci koje kuhate tako često, da ih nikad ne možete kupiti previše i većina njih, su poljoprivredni proizvodi. Luk, bijeli luk i svježi začini su sastojci u puno jela, i mogu biti jeftini, ali kada ih koristite na dnevnoj bazi mogu postati trošak.

Neke namirnice se mogu lako ponovo uzgojiti u kući iz otpadaka, a neke od njih se, čak, mogu uzgajati pravo na kuhinjskom stolu. Donosimo listu od  10 vrsta povrća i ljekovitog bilja, koje možete kupiti jednom i da ponovo izrastu.

1. Bijeli luk

Kada bijeli luk počne da klija, mali zeleni izdanci su previše gorki za kuhanje. Umjesto da bacite proklijali bijeli luk, možete ga staviti u čašu s malo vode i uzgajati klice. Izdanci imaju mnogo blaži okus od bijelog luka i sjajni su za salate, tjestenine i kao ukras.

2. Zelenilo od mrkve

Krajevi mrkve se obično odsjecaju i bacaju, ali će iz njih izrasti zelje od mrkve, ako ih stavite u posudu s malo vode. Postavite posudu na dobro osunčanu prozorsku dasku i imat ćete vrhove mrkve, koje možete koristite kao ukras ili u salatama.

3. Bosiljak

Stavite nekoliko izdanaka bosiljaka, dužine od oko 10 cm, u čašu vode i stavite ih na mjesto, koje je osunčano. Kada su korijeni dugi oko 5 cm, možete ih posaditi u lonce, da izraste u potpunu biljku bosiljka.

4. Mladi luk

U svega 5 dana možete potpuno ponovo uzgojiti mladi luk, iz ostataka. Ostavite oko 2-3 cm mladog luka sa korijenom i stavite ga u male čaše s malo vode. Za nekoliko dana, imat ćete novi mladi luk.

5. Zelena salata

Ako imate stabljiku iz glave zelene salate koja je još uvijek netaknuta, stavite patrljak u posudu s oko 1,5 cm vode i ostavite je na prozorskoj dasci. Novo lišće će se pojaviti za oko 2. sedmice, i potpuno će izrasti za 3 do 4 sedmice.

6. Kineski kupus

Baš kao i zelena salata, kineski kupus može se ponovo uzgojiti postavljanjem korijena u vodu, na dobro osunčanom području. Za nedelju ili dvije, možete ga presaditi u lonac sa zemljom i izrast će nova glava.

7. Crveni luk

Posadite odbačene korijene luka u lonac ili direktno u zemlju da ponovo izrastu. Možete ga brati rano i dobiti svježi zeleni luk ili čekati dok se lukovica u potpunosti ne razvije.

8. Đumbir

Kao i luk, đumbirov korijen može biti posađen u tlo da ponovo izraste, ali proces je dugotrajniji. Može potrajati nekoliko mjeseci da nikne, a urod možete očekivati za 8 do 10 mjeseci.

9. Gljive

Posadite stabljike gljive u tlo sa nekim kompostom ili talogom kafe i držate ih u vlažnom okruženju, po mogućnosti gdje će biti hladno noću. One mogu biti nezgodne za uzgajanje, ali u roku od nekoliko dana, stabljike će početi da razvijaju nove klobuke ili da trule.

10. Korijander

Kao i bosiljak, korijander može pustiti korijenje ako je stabljika u čaši vode. Kada su korijeni dovoljno dugi, samo ih posadite u lonac. U nekoliko sedmica nove grančice će krenuti, a za nekoliko mjeseci ćete imati punu biljku.

myorganichunter


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.