Jak oksidant, hydrogen peroksid je jedan od najčešćih sredstva za dezinfekciju domaćinstava u svijetu. Sastoji se samo od vode i kisika, ubija mikro-organizme oksidirajući ih, tako da se smatra da je jedan od najsigurnijih na svijetu, prirodno efikasanih dezinfektora i izbjeljivača. Ova bezbojna tekućina se, također, koristi kao sredstvo zrenja, izbjeljivač, i dezinfektor.

[umetnime]

 

12 zapanjujućih upotreba hydrogen peroksida

 

Pojačivač imunog sistema

Postoji prirodni mehanizam u tijelu, koji proizvodi hidrogen peroksid kroz leukocite (bijela krvna zrnaca). Ovaj hydrogen peroksid eliminira toksine, viruse i bakterije iz organizma, čime se jača naš imunološki sistem.

Prečistač vode

Samo pola litre hydrogen peroksida može pročistiti tri litre vode, pazeći da ostane sigurna i sanitarna.

Antiseptik za ispiranje usta

Koristite poklopac pun hydrogen peroksida za ispiranje usta, izbjeljivanje zuba i da ubijete bakterije, koje uzrokuju loš zadah. Antiseptik za ispiranje usta koji se može koristiti svaki dan, hydrogen peroksid se pokazao vrlo učinkovit i jeftin.

Obična prehlada

Vjeruje se, da samo nekoliko kapi hydrogen peroksida u ušima, može otjerati prehladu.

Zubna pasta

Pomješajte sodu bikarbonu i hydrogen peroksid, da napravite domaću pastu za zube, koja će ukloniti ne samo mrlje na zubima, nego i ubiti bakterije, kada se koristi svakodnevno.

Uklonite ušni vosak

Još jedna uobičajena upotreba hydrogen peroksida, je za uklanjanje ušnog voska. Stavite nekoliko kapi hydrogen peroksida u uši, čekajte minut ili dva, a zatim dodajte par kapi maslinovog ulja. Čekajte još minutu, zatim iztočite tekućinu iz ušiju, da uklonite ušni vosak.

Zdravlje

Kao što je već rečeno, tijelo ima prirodnu mehanizam, koji proizvodi hydrogen peroksid, da se bori protiv različitih infekcija. To je pod-klasa leukocita, poznata kao Neutrofili, koje proizvode hidrogen peroksid kao primarnu odbranu od toksina, bakterija, parazita, virusa i kvasaca.

Briga za oči

Između ostalog, hydrogen peroksid se može koristiti i za čišćenje kontaktnih leća, jer učinkovito uklanja prašinu, koja se može akumulirati na lećama tokom vremena.

Infekcija sinusa

Za liječenje blokiranih sinusa, otopiti kašiku od 3% hydrogenperoksida na 1 šolju nehlorirane vode, da dobijete sprej za nos. Ako su simptomi teži, možete se koristiti većom dozom hydrogen peroksida.

Bol zuba

Za efikasno liječenje zubobolje, isperite grlo sa mješavinom nekog kokosovog ulja sa hydrogen peroksidom. Antibakterijski efekti hydrogen peroksida će ubiti bakterije, koje uzrokuju zubobolju.

Dezinfekcija ruku

Hidrogen peroksid je prirodni anti-septik, zbog čega se često koristi za čišćenje rana, da spriječi infekcije. Također, može se koristiti za pranje ruku.

Sačuvajte povrće svježim

Ako želite da zadržite vaše voće i povrće svježim, potopite ih u sudoper pun hladne vode sa oko ¼ šoljicu hydrogen peroksida oko 15 minuta prije ispiranja istih sa čistom vodom, da biste uklonili prljavštinu, vosak, i druge nečistoće.

Izliječite životinjske rane

Hydrogen peroksid se može koristiti i za liječenje rana životinja, baš kao i za ljudske rane. Rana će zarasti brže.

http://www.healthyfoodteam.com/


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Hidrogen, maslinovo ulje i slana voda su odlični čistači cerumena - domacin.ba · 25. Oktobra 2021. at 9:12

[…] Čišćenje sa hidrogen-peroksidom-hidrogen peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje masnoće iz ušiju. Hidrogen […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.