august 2

 1. Mjesec august tj. kolovoz je poznat po mnogim stvarima, uključujući i vrele dane ljeta, u narodu poznatije kao „pasje vrućine“.
 2. Dan 3. august se slavi kao Nacionalni Dan Lubenice u SAD-u, dok su Nacionalni Dani Smijeha u SAD-u, u periodu od 05-11 augusta.
 3. August je dobio ime po Augustusu Cezaru, osnivaču i prvom caru Rimskog carstva, koji je posthumno usvojen od strane pra-strica njegove majke Gaja Julija Cezara.
 4. Prema ranom rimskom kalendaru, august je bio, zapravo, šesti mjesec u godini. Bio je izvorno dug 30 dana, ali se jedan dan dodao, kako bi bio jednak broju dana u julu, koji je dobio ime po Juliju Cezaru.
 5. August je poznat po dva draga kamena: peridotu i sardonyxu. Peridot je među najstarijim poznatim dragim kamenjem i zelene je boje. Sardonyx, je manje poznat dragi kamen, sa bijelim i smeđim trakama, za koji se nekad vjerovalo, da ima mistične moći.
 6. Zvanični cvijet za august je gladiola. Ovaj cvijet vertikalnog rasta, dobio je naziv iz latinskog “gladius”, što znači mač.
 7. Ljubitelji Elvisa Presleya tuguju svakog 16. augusta, tj. dan, kada je čuveni pjevač umro u 1977.
 8. Dana 24 augusta 79.godine p. K., vulkan Vezuv je eruptirao, uništavajući grad Pompeje.
 9. Ljudi rođeni u augustu pripadaju zodijačkim znakovima Lava i Djevice. Lavovi su poznati kao dramatični, kreativni i borbeni. Djevice posvećuju akutnu pažnju detaljima i najčešće su to osobe, koje vole pomagati drugima. Oni su, također, lojalni, vrijedni i analitički.
 10. Dana 21. augusta, 1911, Mona Lisa je ukradena iz pariške galerije Louvrea i trebale su dvije godine da se pronađe.
 11. Iako je aktivista za ljudska prava Martin Luther King, Jr., odlikovan u januaru, kada je rođen, on je najpoznatiji u svijetu, po čuvenoj rečenici “Ja imam san” ( I have a dream) iz govora, koji je dao 28 augusta 1963.
 12. Mjesec august se, često, naziva kao mjesec “pasjih ljetnjih vrućina”, ali ne zbog kućnih ljubimaca. To ima veze sa zvijezdom Sirius, također, poznatijom kao pasja zvijezda, koja se pojavljivala u isto vrijeme, kada je izlazilo sunce tokom mjeseca augusta u rimsko doba.

richmond.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.