Surutka je zamućena, žućkasta tekućina, koja je ostatak, nakon što se mlijeko ukiseli. Prepuna je proteina, vitamina, minerala, i enzima.

Postoje dvije vrste surutke, koje možete proizvesti u svojim kućanskim mljekarskim avanturama:

 1. Kisela surutka- stvorena od sira u kojem je dodana kiselina (kao što su sirće ili limunov sok) da pomogne u procesu zgrušavanja. (Neke vrste mozzarelle, sira s limunom, ili sira od poljoprivrednika).
 2. Slatka surutka- surutka rezultat sira koji je kultivisan ili usiren sa sirilom umjesto dodatne kiseline. (Jogurt surutka se uklapa u ovu kategoriju, kao i meki sir od surutke i tradicionalna mozzarella.)

Ako ste ikada napravili sir, sigurno ste ostali zapanjeni, količinom surutke, koja ostane nakon tog procesa. Potrebno je mnogo mlijeka, da se dobije malo sira!

surutka2

Postoji toliko mnogo načina upotrebe surutke, da ćete ostati zapanjeni!

(Imajte na umu: prava surutka nije isto kao “surutka u prahu”, koja se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Ona je nezamjenjiva.)

Ispod ovog teksta je spisak ideja, koje će vam pomoći da što bolje koristite ovaj hranjivi nusprodukt.

Radije koristite slatku surutku. Budite oprezni prilikom dodavanja kisele surutke u stvari, kao što su frape, itd, jer bi to moglo zaista promijeniti ukus stvarima!

(Neki od načina korištenja surutke zahtijevaju da se surutka grije, pa ako ste zainteresirani da sačuvate sve kvalitete i enzima sirove surutke, ove načine preskočite.)

16 načina za korištenje surutke

 1. Zamijenite vodu surutkom u nekim receptima, gdje se voda koristi (ili čak i mlijeko). Pokušajte umijesiti hljeb ili neko pecivo sa surutkom.Također, probajte je dodati u kukuruzni hljeb, palačinke, vafle, pogačice, domaće kekse, domaće tortilje, i još mnogo toga!
 2. Koristite surutku da lakto-fermentirate povrće, začine, kiseli kupus, džemove, itd. (Važno je da koristite sirovu surutku kada lakto-fermentirate- ne kiselu ili kuhanu surutku.)
 3. Koristite surutku sa žitaricama (pahuljicama). Ovisno o vašem receptu, nekoliko kašika ili više surutke, možete dodati vašem obroku od žitarica ili raznih mahunarki, kako bi obrok bio probavljiviji.
 4. Zamrznite je, za kasnije. Pokušajte je staviti u plastične posude za led ili male čašice, da biste dobili pravilne porcije.
 5. Koristite surutka kada kuhate tjesteninu, krompir, zobene pahuljice, ili rižu. Iako kuhana surutka gubi svoja svojstva kuhanjem, vašim jelima će dati ekstra ukus.
 6. Dodajte surutku u čorbe i variva.
 7. Dodajte surutku u domaće voćne frapee ili milkšejkove. Nebo je granica, kada su u pitanju svi ukusi, koje kombinacijama možete napraviti.
 8. Koristite surutku kao preparat za kosu. Preporučuju je kao zamjenu za šampon, ili za ispiranje prilikom pranja kose, ili čak kao gel za kosu!
 9. Nahranite pse (ukoliko ih imate). Sipajte malo surutke na njihovu suhu hranu.
 10. Napravite limunadu sa surutkom.
 11. Koristite surutka da zalijete vaše biljke. Razrijedite je s dobrom količinom vode (sama surutka će “spaliti” vaše biljke) i zalijte vaše povrće ili cvijeće (izbjegavajte koristiti kiselu surutku ovdje).
 12. Surutku možete dati i kokama, pilićima,…itd.
 13. Napravite ricotta sir. Skuta (ricotta) se tradicionalno pravi od surutke. I to tako nevjerojatno lako! Međutim, taj proces zahtijeva da se surutka zagrijava na 200 stupnjeva, tako da sse svi enzimi iz nje gube.
 14. Sipajte surutku u kantu, gdje držite kompost.
 15. Napravite marinadu od surutke. Dodajte vaše omiljene začine i bilje (bijeli luk, sol, biber, možda malo ružmarina,…itd.) i ovom marinadom marinirajte vašu piletinu, ribu,…itd.Enzimi iz surutke će pomoći da razbije meso i dati mu dodatni ukus.
 16. Koristite surutku da razvučete mozzarella sir. Ako ste ikada prije pravili jela sa sirom mozzarella, znate da ga morate raširiti na kraju procesa. Neki recepti kažu da koristite mikrovalnu, dok drugi koriste lonac vruće, slane vode. Možete koristiti i toplu surutku, da rastegnete ovaj sir-koji će biti ukusniji.

www.theprairiehomestead.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.