Ove kuhinjske tajne i trikove nećete pronaći ni u jednom kuharu. A otkrit će vam 20 kuhinjskih trikova koje morate znati npr. kako da spasite zagorjelo jelo, produžiti svježinu voću i povrću, očistite zagorjeli tiganj, čak i kako da žilavo meso učinite ukusnim. I još mnogo, mnogo toga. Postoji pregršt genijalnih ideja recepata i pripreme hrane, ali ovi trikovi će vam olakšati i uštedjeti vrijeme i energiju. Vrlo često odbacimo stvarčice za koje mislimo da nam prave nered, a ni ne slutimo koliko su, zapravo, značajne. Saznajte kojih je to 20 kuhinjskih trikova koje morate znati.

20 kuhinjskih trikova koje morate znati
20 kuhinjskih trikova koje morate znati

1. Spriječite razvoj bakterija na mliječnim proizvodima

Kako bi vam pavlaka ili sir trajali duže, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopačke. Tako ćete stvoriti vakuum koji spriječava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.

2. Produžite svježinu povrća

Obložite policu frižidera papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koja ubrzava truljenje povrća.

3. Provjerite da li su jaja svježa

Ako niste sigurni da li je jaje svježe, vidite kako se ponaša u čaši vode. Svježa jaja potonu, a pokvarena plutaju.

cookingtricks01.jpg

4. Kako da vam se ne stvrdne smeđi šećer

Držite smeđi šećer u frižideru i spriječićete da se stvrdne. Ali, ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svježeg hljeba ili jabukom.

5. Ne dozvolite da vam se stvrdne so

Stavite nekoliko zrna pirinča u slanik. Pirinač apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.

6. Kako da se sir ne osuši

Spriječite da se osuše isječene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom. To najbolje funkcioniše sa tvrdim sirevima premazanim voskom.

Kako da se sir ne osuši

7. Kako da maslac ostane svjež

Ako je maslac na popustu, slobodno kupite više, jer ga možete držati u vašem zamrzivaču i do pola godine. Samo ga stavite u vakuumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.

8. Pretvorite puding u mus

Pripremite puding iz kesice sa slatkom pavlakom umjesto sa vodom ili mlijekom i napravićete mus bogatog ukusa.

Pretvorite puding u mus

9. Vratite bistrinu medu

Vjerovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrijte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i “problem” je riješen.

10. Kako da spasite presoljenu supu

Dodajte vašem presoljenom jelu par isječenih sirovih krompira ili jabuka, kako bi apsorbovali so.  Prokuhajte desetak minuta, a zatim ih izvadite iz jela. Ako to nije pomoglo, dodajte jelu šećer ili malo jabukovog sirćeta. Poslijednja opcija je da jelo pokušate da razblažite vodom ili neslanom supom.

11. Kako da spremite žilavo meso

Jeftinije komade mesa marinirajte u makar jednoj od slijedećih namirnica:  sirće ili sokovi od paradajza, limuna, papaje ili ananasa. Ove tečnosti sadrže enzime ili kiseline koje će spriječiti da meso bude žilavo. A ako to ne uspije, nježno zarežite površinu mesa nožem za picu.

Kako da spremite žilavo meso

12. Riješite se viška masti u supi

Ne očajavajte ako je vaša supa premasna! Ako imate vremena, stavite posudu sa supom u frižider na pola sata, a zatim skinite stvrdnutu masnoću sa površine i podgrijte supu. Ako žurite, stavite nekoliko kockica leda u supu i uklonite ih čim vidite da se masnoća zalijepila za njih. Možete probati i da stavite veliki list zelene salate da apsorbuje višak masnoće. Izvadite list kada postane mekan.

13. Ublažite ukus zagorelog mlijeka

Ako vam je zagorijelo mlijeko, dodajte prstohvat soli i zagorijeli ukus i miris mlijeka će biti ublažen.

14. Ubrzajte sazrijevanje voća

Kako bi zeleno voće sazrelo preko noći, stavite ga u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrijevanja drugog voća.

15. Spasite zagorjeli sos

Ako vam zagori sos i nemate više vremena ili ostataka masnoće od pečenja, umješajte kašičicu maslaca od kikirikija u svaku šoljicu sosa. To bi trebalo da eliminiše zagoreli ukus.

Gravy

16. Otarasite se neprijatnih mirisa plastičnih posuda

Pošto je plastika porozna, posude često zadrže mirise i nakon pranja. Rješenje je da ih napunite nagužvanim novinama kako bi upile mirise. Prije slijedećeg korištenja ih ponovo operite.

17. Kako da spasite zagorjeli tiganj

Da bi očistili izgorjeli tiganj, pospite dno sodom bikarbonom, dodajte 4 – 5 kašičica soli i dovoljno vode da to prekrije i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan tiganj očistite gumenom špatulom.

18. Očistite nehrđajući čelik

Alkohol može da ukloni fleke na nehrđajućem čeliku. Naspite malo alkohola na vatu i očistite problematična područja.

19. Kako da ispolirate bakar

Za poliranje bakra koristite kečap. Samo pospite malo kečapa i izglancajte čistom krpom.

Kako da ispolirate bakar

Preporučujemo da posjetite i posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.