Ove kuhinjske tajne i trikove nećete pronaći ni u jednom kuharu. A otkrit će vam 20 kuhinjskih trikova koje morate znati npr. kako da spasite zagorjelo jelo, produžiti svježinu voću i povrću, očistite zagorjeli tiganj, čak i kako da žilavo meso učinite ukusnim. I još mnogo, mnogo toga. Postoji pregršt genijalnih ideja recepata i pripreme hrane, ali ovi trikovi će vam olakšati i uštedjeti vrijeme i energiju. Vrlo često odbacimo stvarčice za koje mislimo da nam prave nered, a ni ne slutimo koliko su, zapravo, značajne. Saznajte kojih je to 20 kuhinjskih trikova koje morate znati.

1. Spriječite razvoj bakterija na mliječnim proizvodima
Kako bi vam pavlaka ili sir trajali duže, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopačke. Tako ćete stvoriti vakuum koji spriječava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.
2. Produžite svježinu povrća
Obložite policu frižidera papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koja ubrzava truljenje povrća.
3. Provjerite da li su jaja svježa
Ako niste sigurni da li je jaje svježe, vidite kako se ponaša u čaši vode. Svježa jaja potonu, a pokvarena plutaju.

4. Kako da vam se ne stvrdne smeđi šećer
Držite smeđi šećer u frižideru i spriječićete da se stvrdne. Ali, ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svježeg hljeba ili jabukom.
5. Ne dozvolite da vam se stvrdne so
Stavite nekoliko zrna pirinča u slanik. Pirinač apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.
6. Kako da se sir ne osuši
Spriječite da se osuše isječene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom. To najbolje funkcioniše sa tvrdim sirevima premazanim voskom.
7. Kako da maslac ostane svjež
Ako je maslac na popustu, slobodno kupite više, jer ga možete držati u vašem zamrzivaču i do pola godine. Samo ga stavite u vakuumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.
8. Pretvorite puding u mus
Pripremite puding iz kesice sa slatkom pavlakom umjesto sa vodom ili mlijekom i napravićete mus bogatog ukusa.
9. Vratite bistrinu medu
Vjerovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrijte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i “problem” je riješen.
10. Kako da spasite presoljenu supu
Dodajte vašem presoljenom jelu par isječenih sirovih krompira ili jabuka, kako bi apsorbovali so. Prokuhajte desetak minuta, a zatim ih izvadite iz jela. Ako to nije pomoglo, dodajte jelu šećer ili malo jabukovog sirćeta. Poslijednja opcija je da jelo pokušate da razblažite vodom ili neslanom supom.
11. Kako da spremite žilavo meso
Jeftinije komade mesa marinirajte u makar jednoj od slijedećih namirnica: sirće ili sokovi od paradajza, limuna, papaje ili ananasa. Ove tečnosti sadrže enzime ili kiseline koje će spriječiti da meso bude žilavo. A ako to ne uspije, nježno zarežite površinu mesa nožem za picu.
12. Riješite se viška masti u supi
Ne očajavajte ako je vaša supa premasna! Ako imate vremena, stavite posudu sa supom u frižider na pola sata, a zatim skinite stvrdnutu masnoću sa površine i podgrijte supu. Ako žurite, stavite nekoliko kockica leda u supu i uklonite ih čim vidite da se masnoća zalijepila za njih. Možete probati i da stavite veliki list zelene salate da apsorbuje višak masnoće. Izvadite list kada postane mekan.
13. Ublažite ukus zagorelog mlijeka
Ako vam je zagorijelo mlijeko, dodajte prstohvat soli i zagorijeli ukus i miris mlijeka će biti ublažen.
14. Ubrzajte sazrijevanje voća
Kako bi zeleno voće sazrelo preko noći, stavite ga u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrijevanja drugog voća.
15. Spasite zagorjeli sos
Ako vam zagori sos i nemate više vremena ili ostataka masnoće od pečenja, umješajte kašičicu maslaca od kikirikija u svaku šoljicu sosa. To bi trebalo da eliminiše zagoreli ukus.

16. Otarasite se neprijatnih mirisa plastičnih posuda
Pošto je plastika porozna, posude često zadrže mirise i nakon pranja. Rješenje je da ih napunite nagužvanim novinama kako bi upile mirise. Prije slijedećeg korištenja ih ponovo operite.
17. Kako da spasite zagorjeli tiganj
Da bi očistili izgorjeli tiganj, pospite dno sodom bikarbonom, dodajte 4 – 5 kašičica soli i dovoljno vode da to prekrije i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan tiganj očistite gumenom špatulom.
18. Očistite nehrđajući čelik
Alkohol može da ukloni fleke na nehrđajućem čeliku. Naspite malo alkohola na vatu i očistite problematična područja.
19. Kako da ispolirate bakar
Za poliranje bakra koristite kečap. Samo pospite malo kečapa i izglancajte čistom krpom.
Preporučujemo da posjetite i posjeti.ba
0 Comments